5 Ay Sonra Değişecek Yönetimden Tapu Yetkisi Talebi!

Last Updated on 10 Mayıs 2025 by Turizm Günlüğü

TÜRSAB yönetimi, görev süresinin sona ermesine yalnızca 5 ay kalmışken, olağanüstü genel kurulda gayrimenkul ve mülklerin tapu devri için yetki istiyor. Bu talep, turizm sektöründe zamanlama açısından tartışmalara neden oldu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), 27 Mayıs 2025’te olağanüstü genel kurul düzenleyerek, Genel Merkez binası ve bazı Bölge Temsil Kurulu binalarının tapu işlemleri için üyelerden yetki talep ediyor. Ancak mevcut yönetimin görev süresinin Kasım ayında sona erecek olması, bu adımın sektörde yoğun şekilde sorgulanmasına neden oldu. Pek çok sektör temsilcisi, “5 ay sonra görevi devredecek bir yönetim neden bu kadar kritik bir yetki istiyor?” diyerek durumu eleştiriyor.

Görev Süresi Dolmak Üzere Olan TÜRSAB Yönetiminden Tartışmalı Yetki Talebi

TÜRSAB yönetimi, görev süresinin sona ermesine yalnızca 5 ay kala olağanüstü genel kurul çağrısı yaparak, bazı gayrimenkullerin tapu devri işlemleri için üyelerden yetki istiyor. Sektör temsilcileri bu hamleyi zamanlama açısından sorguluyor: “Neden şimdi?”

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), 27 Mayıs 2025 tarihinde İstanbul Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda olağanüstü genel kurul düzenlemeye hazırlanıyor. Gündemin en dikkat çeken maddesi ise, Genel Merkez binası ve bazı Bölge Temsil Kurulu (BTK) hizmet binalarının mülkiyetinin yeniden TÜRSAB adına tapuda kaydedilmesi için mevcut yönetime yetki verilmesi talebi. Ancak bu yetki talebinin, mevcut yönetimin görev süresinin Kasım ayında sona erecek olması nedeniyle, sektörde ciddi soru işaretlerine neden olduğu görülüyor.

FİBA BANKA DETAYI: TAPU DEVRİ GECİKMEDE

Söz konusu taşınmazlar, geçmişte TÜRSAB’ın mali sorunları nedeniyle icra yoluyla satılmış ve alacaklı Fiba Banka tarafından devralınmıştı. Taraflar arasında yapılan anlaşmayla borç ödenmiş olsa da, mülkiyetin tekrar TÜRSAB adına tescil edilmesi için genel kurul kararı gerekiyor. TÜRSAB yönetimi bu süreci tamamlamak için üyelerden olağanüstü yetki talep ediyor.

TARTIŞMA: NEDEN ŞİMDİ, NEDEN BU ACELE?

Ancak sektörde en çok yankı uyandıran konu, bu işlemlerin neden Kasım ayında yapılacak olan Olağan Genel Kurul’a bırakılmadığı. “5 ay sonra TÜRSAB Genel Kurulu varken bu olağanüstü genel kurul ne anlama geliyor?” sorusu yüksek sesle soruluyor. Bu eleştiriler, sadece zamanlamaya değil, yönetimin kalan süresine rağmen önemli yetkiler talep etmesine de odaklanıyor. Bazı sektör temsilcileri şu ifadelerle tepki gösteriyor:
“TÜRSAB üyeleri zekidir… 18.000 üyenin 50 senelik edinimini, görev süresinin bitmesine sadece 5 ay kalmış bir kişiye emanet etmez.”

ŞEFFAFLIK VE GÜVEN ÇAĞRISI

TÜRSAB’ın tapu devri gerekçesini, borcun ödenmiş olması ve işlemlerin tamamlanması zaruretiyle açıklaması sektörde yeterli görülmüyor. Üyeler, bu süreçte tam şeffaflık ve tüm işlem detaylarının açıklıkla paylaşılmasını istiyor. Birliğin önemli taşınmazlarının geleceğiyle ilgili kararların dar bir yönetim çerçevesinde değil, geniş katılımlı ve güvene dayalı bir ortamda alınması gerektiği vurgulanıyor.

SONUÇ: GÖZLER 27 MAYIS’TA

TÜRSAB’ın 27 Mayıs’ta gerçekleştireceği olağanüstü genel kurul, sadece bir tapu devri yetkisi oylaması değil, aynı zamanda kurumsal yönetim anlayışının ve üyelerle olan güven ilişkisinin de sınandığı bir süreç olacak. Gözler şimdi hem üyelerin vereceği kararda hem de yönetimin atacağı adımlarda.