Assos’ta projeye aykırı yapılan otel mühürlendi

Fotoğraf: Assosuma Dokunma

Last Updated on 14 Mayıs 2017 by Yaşar Çelik

Çanakkale’nin arkeolojik ve kentsel SİT alanı Assos’ta (Behramkale) bir şahıs tarafından yapılan ve antik kentin dokusunu bozduğu gerekçesiyle yöre halkının durdurulmasını talep ettiği otel inşaatı Koruma Kurulu’nun onaylı projesine aykırı uygulamalar yapıldığı gerekçesiyle mühürlendi.

Diken, otel projesinin, koruma ilkelerine, civardaki yapılaşma kimliğine ve kentsel mirasa aykırı olarak inşa edildiği yönündeki iddiaları ve yöre halkının otel projesinin durdurulması doğrultusundaki taleplerini gündeme getirmişti.

Assos’un tarihsel ve kentsel kimliğine aykırı bir şekilde betonarme olarak inşa edilen otel, şimdiden bodrum katıyla birlikte üç kat yükselmiş durumdaydı.

Yöre halkı birer itiraz dilekçesi hazırlayarak İl Özel İdaresi’ne yollamıştı. Dilekçede otelin emsali olmayan aslına aykırı üç katlı standart dışı büyüklükte betonarme, balkonları olan, tarihi ve doğal dokuya tamamen aykırı, köyün girişindeki tarihi ve doğal görünümünü bozan büyüklük ve nitelikte olduğu belirtilmişti.

Proje farklı, uygulama farklı

Antik kentte bulunan oteli dün ve bugün inceleyen İl Özel İdaresi’ne bağlı Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) ile İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri inşaat hakkında tutanak tuttu.

Otel inşaatında Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun onayladığı projeye aykırı uygulamalar yapıldığı tespit edildi.

Mühürlendi

Müze yetkilileri olmadan izinsiz kazının yapıldığı, otel inşaatının bodrum katında onaylı projeye aykırı uygulamalar yapıldığı ve taban oturumu genişliğinin onaylanan ölçüden fazla olduğu da tutanaklara yansıdı.

Söz konusu inşaat, tespitler ve tutanaklar doğrultusunda İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü yetkilileri tarafından mühürlendi.

Kaynak: Diken