Kale’den Füreya’nın anısına eşsiz sergi

İlk Türk profesyonel kadın seramik sanatçısı Füreya Koral

Last Updated on 21 Kasım 2017 by Yaşar Çelik

Çağdaş Türk seramiğinin en önemli isimlerinden Füreya Koral’ın iç dünyasına eşsiz bir yolculuk sunan ‘Füreya’ sergisi, bu yıl 60. yılını kutlayan Kale Grubu tarafından hayata geçiriliyor.

Başta seramik sanatı olmak üzere kültürel mirasımızın birçok farklı alanına destek vermeyi hedefleyen Kale Grubu, 60. kuruluş yıldönümü kutlamaları kapsamında heyecan yaratacak bir çalışmaya imza atıyor. İlk çağdaş seramik sanatçılarından Füreya Koral’ın aramızdan ayrılışının 20. yılı anısına, sanatçının bugüne kadar gerçekleştirilmiş en kapsamlı retrospektif sergisi olurken 18 Kasım 2017-18 Ocak 2018 tarihleri arasında Akaretler’deki Sıraevler’de sanatseverlerle buluşacak. Online turizm gazetesi Turizm Günlüğü’nü olarak 60. yılını kutlayan Kale Grubu tarafından hayata geçirilen sergiyi destekliyoruz.

SANAT ÖZGÜR OLMALI

Yenilikçi anlayışıyla seramik-mimari birlikteliğinin öncü isimlerinden de biri olan Füreya’yı anmak kadar anlamak da gerektiğinin önemini vurgulamak isteyen Kale Grubu; eserlerinin ‘yüksek sanat’ simgesi olarak görülmesine ve sanatın müzelere ‘hapsedilmesine’ karşı çıkan Füreya’yı, özgün bir bakış açısı ile sanatseverlerin karşısına çıkarmaya hazırlanıyor.

FÜREYA’NIN İÇ DÜNYASINA YOLCULUK

Károly Aliotti, Nilüfer Şaşmazer ve Farah Aksoy küratörlüğünde 18 Kasım 2017 tarihinde Akaretler’deki Sıraevler’de sanatseverlerle buluşacak olan sergi; Füreya Koral’ın seramik sanatına olan tutkusunun yanı sıra, sanatçının iç dünyasını ve kendini gerçekleştirme hikâyesini de anlatıyor. 40 yaşında seramikle bir anlamda yeniden doğan, sanatın iyileştirici ve dönüştürücü gücünü kendinde cisimleştiren bir figür olarak karşımıza çıkan Füreya’nın bilinmeyen yönlerine de ışık tutuyor. Sergide yalnızca Füreya’nın ürettiği seramik nesneler, tabaklar, porselenler ve duvar panoları değil; aynı zamanda fotoğrafları, kişisel eşyaları ile aile bireylerine dair bilgi ve belgeler de sunuluyor.