Turizmde İzmir ihmal edilmiş bir şehir!

Last Updated on 22 Mart 2018 by Turizm Günlüğü

İlklerin ve öncülerin şehri olmasına karşın İzmir’in turizmden hak ettiği payı alamadığını söyleyen TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Başkanı Mehmet İşler, “İzmir ihmal edilmiş bir şehir” dedi.

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Programı öğrencileriyle bir araya gelen Mehmet İşler, sektörel bilgi ve deneyimini anlatarak gençlere sevdikleri işi yapmalarını önerdi.

“Çıraklar Ustalara Soruyor” etkinliğinde öğrencilere bir sunum gerçekleştiren Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, “Başarılı olmak için birilerini örnek alın, sabredin. Başarıyı yakalamak için gönüllü olduğunuzu, işi istediğinizi gösterin. Karamsar olmayın. Düştüğünüz zamanlar olacaktır, ama işinizi severseniz çabuk kalkarsınız, bir yol bulursunuz” diye konuştu.

Okul başarısının işe girerken tek kriter olmadığını anlatan Mehmet İşler, “Günceli takip etmelisiniz. Arkadaşlarınızla, çevrenizle iyi ilişkiler kurmalı, sosyal ve girişimci olmalısınız. Turizm sektöründe çalışacaksanız, teknolojiye ayak uydurmak da en az bu kadar önemli. Ayrıca Sektörde iyi eğitim görmüş kalifiye bir eleman her zaman iş bulabilir ve iyi ücretle çalışabilir. İzmir bu sektörden hak ettiği payı aldığında, özellikle genç istihdamına daha büyük katkı sağlayacaktır” dedi.

TÜRKİYE HAK ETİĞİNDEN DAHA AZINI ALIYOR

Türkiye’nin 2016’da yaşadığı kriz nedeniyle gelen turist sayısının 40 milyondan 30 milyona gerilediğini de hatırlatan İşler, Türkiye’nin hak ettiğinden çok daha azını aldığını söyleyerek “2023 hedefimiz 50 milyon turist 50 milyar dolar gelir. Ancak şu an 26 milyon dolar gelir 30 milyon turist noktasındayız. Aradaki açığı kapatmak için siz gençlere büyük iş düşüyor. Bu da iş potansiyeli demek” şeklinde konuştu.

“İZMİR’İN TANITIMINDA PROBLEM VAR”

Turizmin başladığı kentlerden biri olan İzmir’in, ilklerin ve öncülerin şehri olmasına karşın turizmden hak ettiği payı alamadığını söyleyen Mehmet İşler, “İzmir ihmal edilmiş bir şehir” diyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Geçmiş yıllarda 1 milyon 200 bin olan turist sayımız bu yıl 850 bine geriledi. Paris’teki Eyfel Kulesi’ni gezmeye yılda 8 milyon turist gelirken İzmirimize yılda 800 bin kişi geliyor. Bu çok düşük bir rakam. Demek ki tanıtımda bir problem var. Bu İzmir’in hak ettiği değer değil. İzmir sadece deniz, kum, güneş değil, neredeyse her türlü turizmin yapılabildiği ender kentlerden biri.”

İZMİR’İN TURİZMDE YÜKSELEBİLMESİ İÇİN 5 KRİTER

İzmir turizminin yol alabilmesi, iş ve turist potansiyelini artırabilmesi için gerekli beş önemli unsura dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

“İzmir’in en önemli sorunlarından biri direkt uçuşlar. İzmir’in THY’nın hub’ı olması gerekiyor. İkincisi kent içinde bir marinaya büyük ihtiyaç var. Dünya değişiyor, teknoloji interaktif müzecilik almış başını gidiyor, ama bizim hala bir Ege Medeniyetleri Müzemiz yok. Tarihi eserlerimiz depolarda duruyor. Spor turizmi en önemli ayağımız ama turnuvaların yapılabileceği, kulüpleri ağırlayacağımız bir stadımız hala yok. Antalya’da bu yıl 154 takım kampa girdi arkadaşlar. Kayseri’de, Konya’da, Bursa ve Adana’da müthiş stadlar yapılıyor, biz hala bekliyoruz. Ve en kritik olan tanıtım konusu. İzmir’in yaşam tarzı hiç bir yerde yok. Bunu tanıtmak, anlatmak, tüm dünyaya duyurmak zorundayız. Yanı başımızdaki İnciraltı sağlık turizmi için büyük önem taşıyor. İnciraltı EXPO alanında sağlık turizmine yönelik planlama yaşama geçerse, direkt uçuş başlar, müzemiz yapılır, spor komplekslerimiz tamamlanırsa İzmir uçar. ”

ÜNİVERSİTELİLER HER HAFTA SEKTÖR DUAYENLERİYLE BULUŞUYOR

İzmir Ekonomi Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Turizm ve Otel İşletmeciliği Program Koordinatörü Edit Habif, söyleşiye konuk olan ve deneyimlerini paylaşan Mehmet İşler’e bir teşekkür belgesi verdi. Habif, bölüm öğrencilerini her hafta turizm sektöründen bir duayenle buluşturduklarını, öğrencilerin sektörle ilgili bilgi edinmeleri için bu deneyim paylaşımlarının çok önemli olduğunu söyledi.