Turizmciler seçim için ne dedi?

Last Updated on 20 Nisan 2018 by Yaşar Çelik

Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerinin 24 Haziran Pazar günü yapılması hakkında değerlendirmelerde bulunan Turizm profesyonelleri, erken seçim tarihinin Ramazan Bayramı sonrasına gelmesi nedeniyle iç turizmin fazla etkilemeyeceğini düşünüyor.

24 Haziran Seçimlerinin belirlenmesiyle turizm piyasası da hareketli günler yaşamaya başladı. 2018 yılına iyi bir giriş yaptıklarını belirten turizm sektörü; ‘Erken seçimin, şu ana kadar gelen turist sayısı ve erken rezervasyon verilerine olumlu bir şekilde bile yansıyabileceği’ görüşünde.

Hürriyet’te yer alan habere göre bazı turizm profesyonelleri 24 Haziran’da gerçekleşecek olan Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimleri hakkında değerlendirmeler de bulundu.

SEÇİMLER İÇ TURİZMİ ETKİLEMEZ

Bunlardan biri olan ATSO Başkanı Davut Çetin, seçimlerin Ramazan Bayramı sonrasına gelmesi nedeniyle iç turizmin fazla etkileneceğini düşünmediğini kaydederek “Antalya olarak ilk üç ayda gerçekleşen turizm verilerimizde yüzde 30 artış görülüyor. Yılbaşı itibariyle iyi bir ivme yakaladık. Gerek Almanya, gerek Rusya ve Ukrayna turizm fuarlarında edindiğimiz izlenimler ve turizmcilerimizden gelen veriler, iyi bir sezon geçireceğimizi gösteriyor. Seçimin turizm rakamlarını etkileyeceğini düşünmüyorum” dedi.

SEÇİMİN HAZİRANDA YAPILMASI TURİZMCİNİN İŞİNE GELİYOR

Seçimleri değerlendiren bir başka isim Seyahat Acentaları Yöneticileri Derneği (SAYD) Başkanı Sefa Altınay da bu sürecin turizmcilerin işine geldiğini şu sözleriyle ifade etti:

“Seçimin 65 gün sonra gerçekleşecek olması siyasi çekişmelerin, karşılıklı söylemlerin yurt içi ve yurt dışında daha az olacağını düşünüyorum. Bu süre uzadıkça yabancı ülkelerle çekişmeler yükselebilir. 65 gün içerisinde fazla gerilmeden haziran sonunda seçim bitmiş olacak. 2019’da olması beklenen seçim turizmcilerde kaygı yaratıyordu. Gergin ve belirsiz ortam turizmin aleyhinedir. Seçimin haziran yapılacak olması turizm sektörü açısından olumlu.”

REZERVASYONLARDA YÜZDE 30 DEĞİŞİKLİK VAR

Seçim tarihinin belirlenmesiyle çok fazla iptalin söz konusu olmadığını dile getiren ETS Tur Genel Müdür Yardımcısı Suat Özbek ise “Fazla iptal söz konusu değil, çünkü burada hak kaybı var. İptal olursa misafir çok önceden avantaj sağladığı için hakkını kaybetmiş olacak. O yüzden o hak kaybına uğramaması için biz tarih değişikliği yapmasına izin veriyoruz. Otellerle görüşüyoruz, yardımcı oluyoruz ve o yüzden çok fazla iptal yok. Şu ana kadar 3 bin 500- 4 bin rezervasyonun tarih değişikliği yaptığını görüyoruz. Yani yüzde 30’a yakın misafir tarih değişikliği yaptı o dönemle alakalı. Daha vakit var ve o dönemle alakalı tarih değişikliği taleplerini her gün yoğun şekilde alıyoruz. Yüzde 80-90 o tarihe denk gelen misafirler tarih değişikliği yapacaktır” açıklamasında bulundu.