İşte 3. Turizm İstişare Kurulu ‘nda öne çıkan başlıklar

Last Updated on 8 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Turizm sektör temsilcileri arasındaki iş birliğini arttırmak, sektörün gelişimini desteklemek amacıyla düzenlenen Turizm İstişare Kurulu ‘nun (TİK) üçüncü olağan toplantısı kapsamında TÜRSAB, THY, TÜROFED, TTYD, TÜROB, TÖSHİD, TUREB, DTB ve TURYİD bir araya geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş’un da katıldığı organizasyonda turizm dünyasının son durumu ele alındı. Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki açılış konuşmasını yapan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 2018’in rekorlarla kapanacağını dile getirerek konuşmasını yapması için kürsüyü Numan Kurtulmuş’a bıraktı.

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya

TİK’in turizm sektörü için hayırlı bir kurum olacağını ve toplantılarla belirli bir seviyeye gelen kurumun, turizm sektöründe ortaya çıkan sinerjinin devamlılığını ve aynı zamanda sektörün daha da canlanmasını sağlayacağını dile getirdi. 2012 yılında turizm sektörüne girdiğini ve bu göreve geldiğini belirten Kurtulmuş, böylece sektörün tüm gelişmelerini yakından takip etme fırsatı bulduğunu şu sözlerle dile getirdi:

BAKANLIK OLARAK TÜM İMKANLARIMIZI SEFERBER EDECEĞİZ

“2015-16 yılında turizmde yaşanan krizden sonra 2017 yılında sektörün toparlandığına hep beraber şahit olduk. Bu süreç içerisinde gerçekleştirdiğimiz 3.Turizm Şurası’nın sektör için önemli bir yol haritası olacağını da hatırlatmakta fayda var. Bakanlık olarak tüm imkanlarımızı seferber ederek hem projelerimizle hem de turizm teşvikleriyle sektöre çok daha büyük bir ivme kazandıracağız.”

Turizm İstişare Kurulu’nun (TİK) üçüncü olağan toplantısı sonrası verilen yemeğe katılım oldukça yüksekti. TİK toplantısında alınan kararlar ileri ki günlerde TÜRSAB tarafından açıklanacak. 

TURİZME İVME KAZANDIRACAK PROJELER GELİYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak turizme büyük katı sağlayacak projelere de imza attıklarını söyleyen Kutulmuş, bu projeleri de şöyle açıkladı:

– Herkesin iftihar edeceği kültürel bir proje olan AKM’nin bitirildikten sonra hem fonksiyonelliği hem binanın mimari değeri hem de binadaki kültür çalışmalarının gücü bakımından Türkiye’nin uluslararası alanda da övüneceği büyük projelerden birisi olacak.

– Uluslararası kültür, turizm potansiyelimize kapılarını açmak üzere prestijli, modern ve fonksiyonel bir projeyi gerçekleştirme hedefiyle oluşturulan Kuleli Askeri Lisesi’nde yapılacak müze ve kültürel çalışmalar İstanbul ve Türkiye için örnek olacak.

– Sürekli bir gelişimin hedeflendiği Topkapı Sarayı Müzesi’nde ziyaret edilebilir alan 340 bin metrekareye çıkacak.

– Modern kütüphane şeklinde proje olarak ele alınan Rami Kışlası, aşağı yukarı içinde 7 milyon kitabın olacağı, kitapla ilgili ne varsa orada sergileneceği, yani mürekkep yapımından kağıt yapımına kadar; yine interaktif toplantı salonlarından insanların çok güzel sohbetler edebileceği bir yer olacak.

İLK 5 AYDA 11.8 MİLYON TURİST AĞIRLADIK

Erken rezervasyonlardan aldıkları haberleri 2018 yılı için ortaya koydukları 40 milyon turist hedefine ulaşacaklarını vurgulayan Bakan Kurtulmuş, ayrıca “50 milyon turist 50 milyar dolar gelir” olan 2023 hedefini gerçekleştireceklerine inandığını dile getirerek, Türkiye ekonomisinin dünyanın Süper Liginde olmasa dahi Play Off konumunda bulunduğunu da sözlerine ekledi.

İlk 5 aylık turizm istatistiklerini de paylaşan Numan Kurtulmuş, “Ocak-Mayıs ayları arasında toplam 11.8 milyon turist ağırlayarak tüm zamanların ötesinde bir rekor kırılmıştır. Bu oran geçen seneye göre yüzde 38’lik bir artıştır. Rekorlarımıza yeni rekorlarla devam ederek Türkiye turizminde yüksek ivmeler yakalayacağız” dedi. Turizm İstişare Kurulu