Acentaların TÜRSAB’dan en büyük beklentisi ne?

U/B Turizm Seyahat Acentasının Sahibi ve TÜRSAB YTK Y. Üyesi Umut Başcı.

Last Updated on 9 Ağustos 2018 by Göksal Serdar

U/B Turizm Seyahat Acentasının Sahibi ve TÜRSAB Trakya Yöre Temsil Kurulu Y. Üyesi Umut Başcı, kaçak turların önlenmesi ve belediyelerin seyahat acentasız turlar düzenlemesi konusunda TÜRSAB’dan ivedilikle çözüm beklediklerini söyledi.

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde üç yıldır faaliyet gösteren U/B Turizm Seyahat Acentasının Sahibi ve TÜRSAB Trakya Yöre Temsil Kurulu Y. Üyesi Umut Başcı, en önemli sorunlarının belgesiz seyahat acentacılığı faaliyeti gösteren ve haksız kazanç sağlayan kaçak firmalar ile kaçak turlar olduğunu söyledi.

Turizmgunlugu.com’a konuşan Başcı, kaçak turlarla etkin bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Bölgemizde mahallerde sözü geçen teyzeler, ablalar var. Bu insanlar kendi kendilerine turlar düzenliyor. Ayrıca belediyeler de seyahat acentası kullanmadan tur yapıyor. Bu yolla seyahat acentalarının iş yapmasına engel olunuyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ve TÜRSAB’ın, belediyelere, seyahat acentaları vasıtasıyla tur düzenlemelerini şart koşması lazım. Hatta bir yıl içinde tek bir acentayla değil, bölgedeki farklı farklı acentalarla görüşülüp 3-4 acentadan teklif alınması zorunluluğu getirilmeli. Belediyeler bu konularda hep kaçak güreşiyor! Hemşehri dernekleri belediyelerden otobüs isteyip alarak Kapadokya, Eskişehir, Ankara vs. tur yapıyor.

“DİJİTAL DOĞRULAMA SİSTEMİ PROJESİ DOĞRU BİR UYGULAMA”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu konularda belediyelere ve hemşehri derneklerine belli yaptırımlar getirmeli. Yakalandıklarında cezai müeyyidelerin olması lazım. Aslında cezai müeyyideler var ama denetim mekanızması yeteri kadar etkin işletilmiyor. Firuz Bey’in göreve gelmesiyle TÜRSAB’da 18 yıldır köhneleşmiş, hareket etmeyen birimler artık harekete geçmek zorunda. Bu anlamda “Dijital Doğrulama Sistemi” projesinin hayata geçirilerek denetimlerin sıklaştırılmasını doğru buluyorum. Bu tarz uygulamalar acentaların TÜRSAB’a olan inancını ve umudunu arttırmaktadır.

TÜRSAB Trakya YTK Y. Üyesi Umut Başcı ve TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya.

“REHBERLERİN TABAN ÜCRETLERİ ÇOK YÜKSEK”

Kaçak acenta ve turlardan sonraki bir diğer önemli sorunumuz ise rehberlerin taban ücretlerinin çok yüksek olmasıdır. Rehber yeri geldiğinde acenta sahibinden daha fazla kazanabiliyor. Bizim stopajımız, kiramız, personel masraf giderlerimiz çok ama bir rehberin neredeyse hiçbir gideri yok. Fatura kesmiyor zaten. Turlar tabii ki rehbersiz olmamalı ama bazı bölgelerde alan klavuzlarının da işimize yarayabileceği unutulmamalı. TÜRSAB’ın bu konuda da bir adım atmasını bekliyorum.

“TRAKYA YTK OLARAK BİR TÜRLÜ TOPLANAMIYORUZ”

23 Temmuz 2018 tarihinde seçildikten sonra Trakya Yöre Temsil Kurulu Başkanımız Y. Orhan Çebi’ye bir iki sefer Whatsapp’tan yazarak veya telefonla arayıp neler yapacağımızı ve bu konuda toplantı yapmamız gerektiğini ifade ettim. Ancak şu ana kadar her hangi bir hareket yok, bekliyoruz. Ben bireysel olarak TÜRSAB nezdinde çalışmalarımı yürütüyorum ama Trakya Yöre Temsil Kurulu olarak şu anda Y. Orhan Çebi’den haber bekliyoruz. Kendisi bir şey derse, bizi toplarsa bir şey yapabiliyoruz. Ama dediğim gibi ben bireysel olarak Tekirdağ İl Kültür Turizm Müdürümüz ile görüştüm, TÜRSAB’la, belediyelerle ve ticaret odaları başkanları ile görüşüyorum. Trakya Yöre Temsil Kurulu olarak da daha fazla vakit kaybetmeden harekete geçmemiz gerektiğini düşünüyorum.

Trakya YTK Y. Üyesi Umut Başcı, TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyeleri Halil İbrahim Kalay ve Tansu Demir.

“FUARLARA TÜRSAB ACENTALARININ TAMAMI DAHİL EDİLMİYOR”

Geçtiğimiz yıl Trakya bölgesinde ilk kez kaymakamlık, ticaret odası ve belediye ortaklaşa ‘Fest in Trakya’ adıyla bir festival yapmaya çalıştı. Ben sadece bir iki toplantısına katıldım. Tam bir foyaskoyla sonuçlandı, yapılamadı. Bu yıl ÇAF Çorlu Alışveriş Fuarı adı altında tekrar kaymakamlık, ticaret odası ve belediyenin bir araya gelerek düzenlediği 5-6 günlük bir etkinlik yapıldı. Fuarla ilgili toplantılarda 150-200 bin ziyaretçiden, TÜRSAB’ın da işin içinde olacağından bahsedildi ama fuar yapılmaya başlandığında sadece birkaç alışveriş merkezi ile birkaç esnafın işin içinde olduğu görüldü. O da fiyaskoyla sonuçlandı. TÜRSAB’ın fuarlarını bildiğimiz için ‘fuar’ denildiğin de biz de heyecanlandık ama nedense hem Y. Orhan Çebi hem de katılımcılar TÜRSAB acentalarına yeteri kadar bu işe dahil etmediler. Birkaç tane sayahat acentasına formaliteden stant verdiler, onlar da stantlarda kendi yaptıkları yerel turların broşürlerini dağıttılar. Bulgaristan, Yunanistan ve diğer Balkan ülkelerinden heyetler gelecekti. İstanbul’dan ziyaretçiler bekleniyordu. Ancak hiçbirisi olmadı. Maalesef işi hep amatörce ve bireysel götürmeye çalşıyorlar. TÜRSAB Trakya Yöre Temsil Kurulu’nu değil de sadece bir kişiyi çağırıyorlar. Burada 65 tane seyahat acentasıysak sizin bu fuarı bir kişi üzerinden değil de TÜRSAB acentalarının tamamı üzerinden götürmeniz gerekir. TÜRSAB acentalarını bu işin içine dahil etmedikleri için sonuç bir hüsran bana göre.

“5 BİN KİŞİ GELSE ONLARI NEREDE YATIRACAKSINIZ”

Zaten öncesinde bizi çağırdıklarında fuarın iki alışveriş merkezi için yapıldığı hemen anladık. Yelpazeyi geniş tutarsanız alışveriş merkezleri de fuarda olabilir ama bu işin içine seyahat acentalarını mutlaka katmanız gerekir. Çünkü seyahat acentaları diğer acentacı meslektaşlarıyla görüşerek Türkiye’nin her yerinden fuara ilgiyi arttırabilir. Bir diğer önemli hususu ise -toplantıda da dile getirdim- bu kadar insan getirmeyi planlıyorsunuz, bunları kim getirecek, kim karşılayıp uğurlayacak ve bu insanlar nerede konaklayacak. Çorlu’da 2-3 tane dört ve beş yıldızlı otel var. Şu an Çorlu’ya 5 bin kişi gelse, bunu karşılayabilecek yatak kapasitesi yok. Ne yapacağız? İnsanları İstanbul’da mı yatıracağız? Bunları ÇAF Çorlu Alışveriş Fuarı toplantılarında dile getirdik, sonra çok konuştuğumuzu düşündeler her halde ki bir dahaki toplantılara davet dahi etmediler”.

“YERELDE DİJİTİLLEŞME ÇOK DA ÖNEMLİ DEĞİL”

Turizmde dijital dönüşüm konusuna da değinerek İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük metropollerdeki seyahat acentalarının dijitalleşmesinin kaçınılmaz olduğunu ancak yerel ölçekte buna çok fazla ihtiyaç duyulmadığını söyleyen Başcı, “300 bin kişyile nüfus olarak büyük bir yer olan Çorlu, coğrafi açıdan küçük bir kent. İnsanlar mutlaka tatil satın alacakları yerlerle konuşmak, görüşmek ve na aldığını bilmek istiyor. Ben bir acentacı olarak, bir firmanın müşteri temsilcisini telefonda arayıp görüşmek yerine mutlaka yüzyüze görüşmek istiyorum” diye konuştu.