Türkiye turizmindeki yükseliş şirketlerin bilançolarına nasıl yansıdı?

Last Updated on 3 Eylül 2018 by Turizm Günlüğü

Bu yıl turizm sektöründe tekrar vites yükselten Türkiye, ağırladığı yabancı turist sayısı ile önemli bir ivme yakaladı. Bu durum sektörde faaliyet gösteren şirketlerin bilançolarına da olumlu yansımaya başladı.

Akfen GYO’nun Türkiye’de sahibi olduğu toplam 2 bin 477 odası bulunan 15 otelinde 2018 yılının Ocak-Temmuz ayları arasında ortalama doluluk oranı yüzde 6.8’lik yükselişle yüzde 66.4’e ulaştı. 7 aylık dönemde otellerin oda başına gelirleri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 26.2 artış gösterdi.

Türkiye otellerinde 7 ayda yüzde 64.3’lük artışla 22.5 milyon TL’lik kira gelirine ulaştıklarını anlatan Akfen GYO Genel Müdürü Sertaç Karaağaoğlu, Türk turizminin hızla eski parlak günlerine döndüğüne dikkat çekerek, bu durumun ekonomiye direkt etkisinin olduğunu söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 2018’in Ocak – Temmuz arası 7 aylık döneminde Türkiye’ye gelen turist sayısı 24.9 artışla 21 milyonu geçerken sadece Temmuz ayında Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı 5.6 milyon kişi oldu. Türkiye turizmi eski parlak günlerine koşar adım yaklaşırken, sektördeki büyüme şirketlerin rakamlarına da yansıyor.

22.5 MİLYON TL GELİR

Turizm sektöründeki iyileşme ile Akfen GYO’nun Türkiye’de 2 bin 477 odası bulunan 15 otelinde 2018 yılının Ocak-Temmuz arası dönemdeki doluluk oranı geçen yılın aynı dönemine göre 6.8’lik artışla yüzde 66.4’e ulaştı. Bu otellerdeki ortalama oda başına gelir de yüzde 26.2 artışla 172.2 TL olarak gerçekleşti.

Turizmde meydana gelen yükseliş, Akfen GYO’nun otellerden elde ettiği kira gelirlerinin artmasına da yol açtı. Buna göre şirketin Türkiye otellerinden elde ettiği kira gelirleri 7 aylık dönemde, geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 64.3 artış gösterdi. Akfen GYO bu dönemde 22.5 milyon TL kira geliri sağladı.

Rusya’daki 4 oteli de dikkate alındığında 19 otelde 3342 odaya ulaşan Akfen GYO’nun 2018 Ocak-Temmuz arası dönemdeki Euro kuru üzerinden gelirleri ise yüzde 27.8 artışla 7.2 milyon Euro olarak gerçekleşti.

Akfen GYO Genel Müdürü Sertaç Karaağaoğlu

“TURİZM YATIRIMCILARI YENİ YATIRIMLAR KONUSUNDA ESKİSİ GİBİ İŞTAHLI OLACAK”

Türk turizminin hızla eski parlak günlerine döndüğüne dikkat çeken Akfen GYO Genel Müdürü Sertaç Karaağaoğlu, bu durumun ekonomiye direkt etkisinin olduğunu ifade etti.

Turizm sektöründe üç yıl önce başlayan sıkıntıların yerini hızlı bir yükselişe bıraktığına dikkat çeken Karaağaoğlu, “Geçen yıldan bu yana yerli ve yabancı turistin ilgisiyle doluluk oranlarını yukarı çeken turizm sektöründe, oda fiyatları da olumlu etkilenmeye devam ediyor. Kongre turizminin de eski canlılığına kavuştuğu zaman geldiğinde artık otel yatırımcılarının yeni yatırımlar konusunda eskisi gibi iştahlı olacağını öngörüyoruz. Akfen GYO olarak bu dönemi sabırla bekledik. Türkiye’de geçen yıl açtığımız 15’nci otelimizle oluşturduğumuz portföy de gelir anlamında sürdürülebilirliğini zor dönemlere rağmen ispat etmiş oldu” ifadelerini kullandı.