Anı Tur’da son durum!

Anı Tur Sahibi Veli Çilsal - turizmgunlugu.com

Last Updated on 3 Ekim 2018 by Yaşar Çelik

İşten çıkarılmalarla gündeme gelen Anı Tur’da işçilerin hakları ödendi. soL Haber Portalı‘nda yer alan habere göre gerekçe gösterilmeksizin işten atıldıklarını iddia eden ve iki hafta boyunca genel müdürlük binası önünde direniş yapan Anı Tur işçilerinin ödemeleri 1 Ekim’de yapıldı.

İşten çıkarılmalarla ve direnişle ilgili haberlerin basına yansımasının ardından Anı Tur Yönetim Kurulu Başkanı Veli Çilsal, iflas ettiğine dair söylentilerle ilgili TÜRSAB Genel Merkezi’nde acentelerle basına kapalı bir toplantı düzenlemiş, bunun geçici bir durum olduğunu, alacaklılara en kısa zamanda ödeme yapmak için çaba sarf ettiğini savunmuştu.

Turizmgunlugu.com’a da şirketinde olanlarla ilgili bir basın toplantısı düzenleyeceğini bildiren Çilsal, 25 Eylül’de yapacağı toplantıyı bir sonraki güne ertelediğini söyledi. Veli Çilsal’dan daha sonra herhangi bir basın toplantısı tarihi veya özel açıklama gelmedi. Anı Tur’un otellere çok miktarda borcu olduğu öne sürülüyor.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB), sorunun çözümü için devreye girmiş durumda. TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, geçtiğimiz günlerde Anı Tur’la ilgili basına değerlendirmelerde bulunup tüketici mağduriyetine odaklandıklarını vurgulayarak şunları söyledi:

“Outgoing yapan seyahat acenteleri yaptığı zaman TL kuruyla o günkü döviz kuruyla farklı olduğu için sıkıntı çekiyor. Hali vakti yerinde olan acenteler dövizi tuttu ancak ödemesi olan o dönemki kurdan TL’ye çevirdi ve ödemelerini yaptı. Yurtdışındaki otellerden oda satın alabilmeleri için şimdi dövize ihtiyaçları var ancak sıkıntı çekiyorlar. Bunu outgoing yapan birçok acente yaşıyor. Anı Tur da bu sıkıntıyı ağırlıklı yaşayan tur firmaları arasında yer alıyor. Anı Tur’a özellikle hem bakanlık hem de TÜRSAB yardımcı olmaya çalışıyor. Anı Tur’da oluşan tüketici mağduriyetini çözmeye çalışıyoruz. Bakanlığa ulaşan bazı dosyalar var. Tüketici mağduriyetlerini önlemek için hep birlikte çalışıyoruz. Anı tur ciddi bir seyahat acentesi ağına sahip bir firma. Ciddi bir müşterisi var. biz elimizden geldiğince yardımcı oluyoruz. Biz müşteri mağduriyetine çok odaklanmış durumdayız. Seyahat acenteleriyle yaşadıkları ticari ilişkiler ve uzun dönemde çözülebilir ancak müşteri mağduriyeti olmaması için çalışıyoruz. Kullanılmamış hizmetler müşteri tarafından bankalardan geri alınabiliyor. Ancak bu neye yol açıyor? Seyahat acentelerinin birçoğu bugün tahsilat yapıp yarın paralarını bankalardan alabiliyorken bankalar o hizmetin verileceği yasal süreye kadar tutmaya çalışıyor. Bir firmanın yaşadığı sorun tüm sektörü etkiliyor. Dolayısıyla sorunun en kısa sürede çözülmesini bekliyoruz.”

Anı Tur’da olanlar sektörü nasıl etkileyecek?