Bilirkişiden Booking.com’u sevindiren rapor…

Last Updated on 27 Aralık 2018 by Turizm Günlüğü

Online rezervasyon sitesi Booking.com’a açılan davaya gelen bilirkişi raporunda, Booking.com’un Türkiye’deki temsilciliğinin seyahat acentesi olmadığı bu nedenle de haksız rekabet ile ilgilisinin bulunmadığı belirtildi. Ancak Hollanda merkezli Booking.com BV’nin Türkiye’de kazanç elde ettiği için vergiye tabi tutulması gerektiği belirtildi.

İstanbul 5. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen booking.com davasında mahkeme hakimi, dosyaya bilirkişi raporunun ulaştığını açıkladı.

Üniversitelerinin vergi ve ticaret hukuku konularında uzman öğretim üyeleri tarafından hazırlanan 30 sayfalık bilirkişi raporunun sonuç kısmında, davalılardan Türkiye’deki temsilcisi olan Booking.com’un sorumluluğunun bulunmadığı, seyahat acentesi olmadığı, otel rezervasyonlarında aracılık etmediği ve haksız rekabet ile ilgisinin bulunmadığı belirtildi.

YAPTIĞI İŞ SİMSARLIK; RUHSAT ALMASINA GEREK YOK

Sözcü Gazetesi’nden Ümit Türk’ün haberine göre, merkezi Hollanda da bulunan Booking.com BV’nin ise yabancı bir şirket olduğu belirtilen raporda, bu şirketin yaptığı işin simsarlık olduğu, bunun için seyahat acentesi ruhsatı almasının gerekli olmadığı belirtildi.

TÜRKİYE’DE VERGİYE TABİ TUTULMASI GEREKİR

Raporda, Hollanda da bulunan Booking.com BV’nin Türkiye’deki otellerde aracılık ederek gerçekleşen otel rezervasyonlardan elde ettiği komisyonun Türkiye’de elde edilen gelir olması nedeniyle Türkiye’de vergi vermesi gerektiğini vurgulandı. Ancak vergi ödemesinin de diğer rakiplerle haksız rekabet teşkil edip etmeyeceği, iş şartlarına uymama haline girip girmeyeceği hususunun ise Türk doktrininde tartışmalı olduğuna dikkat çekildi. Ancak takdirin mahkemede olduğu kaydedildi.

DAVACI AVUKAT: RAPORDA BİRÇOK ÇELİŞKİ MEVCUT

Bilirkişi raporu ile ilgili olarak söz olan davacı avukatı, raporda birçok çelişkinin mevcut olduğunu belirterek “Sonuç kısmı bile çelişkilidir. Ayrıntılı beyan için süre istiyoruz” dedi.

TEDBİR KARARI KALDIRILSIN

Davalı Booking avukatı ise, raporun sonuç kısmında çelişki olmadığını ifade ederek, yaklaşık ispat şartı ortadan kalkmıştır. Tedbir kararının bilirkişi raporu gözetilerek değişen şartlar nedeniyle kaldırılmasını talep ederiz” dedi. Ara kararını veren mahkeme, tedbirin kaldırılmasına talebin ise beyanlardan sonra değerlendirileceği belirterek, tarafların bilirkişiye karşı detaylı beyanda bulunmaları için süre verdi. Duruşma Nisan’a ertelendi.