“Tüm otel personeli, başarıyı oluşturan zincirin birer halkasıdır”

Hotel Le Mirage Genel Müdürü Fatma Bostanlı

Last Updated on 4 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

Konaklama sektörü için İstanbul’un kilit noktalarından biridir Osmanbey… Osmanbey’de hizmet veren Hotel Le Mirage’ın genç genel müdürü Fatma Bostanlı; bizim için 2018 yılını değerlendirdi ve 2019 öngörülerini açıkladı. 

Genç yaşında Hotel Le Mirage’ın genel müdürlüğü görevini üstlenen Fatma Bostanlı; bu göreve gelene kadar izlediği ilkeleri ve yönetim anlayışını da bizlerle paylaştı. Bostanlı, bu noktaya gelebilmesindeki en önemli etkenin “yönetim” yerine “yönetişim” kavramına verdiği önem olduğuna dikkat çekerken, gerçek başarıya ancak takım ruhuyla, ortak bir payda altında gerçekleşen ekip çalışmasıyla ulaşılabileceğini belirtti.

Diğer yandan Bostanlı, bugüne kadar hiçbir görevi üstlenmekten kaçmadığını tüm sorumlulukları elinden geldiğince üstlendiğini ve bunun da başarıda büyük rol oynadığını belirtti.

İşte Hotel Le Mirage Genel Müdürü Fatma Bostanlı ile gerçekleştirdiğimiz o söyleşi:

Hotel Le Mirage’ın genel müdürlük görevini üstlenmeden önceki kariyer sürecinizi bizimle paylaşabilir misiniz?

1988 yılında Denizli’de doğdum. Lisans eğitimimi Adnan Menderes Üniversitesi Turizm Otel İşletmeciliği Bölümü’nde tamamladım. Eğitimim sırasında Bodrum’da yer alan Kempinski Hotel Barbaros Bay’da çalışmaya başladım. Bana mesleğimi sevdiren, kendimi tanıdığım ve ileride kesinlikle bu işi yapmalıyım dedirten oteldir.

“ANEMON OTELLERİNDEKİ DENEYİMİM BANA ÇOK ŞEY KATTI”

2009 – 2016 yılları arasında sırasıyla Anemon Denizli Otel ve Anemon Fuar Oteli’nde görev aldım. Bu oteller bünyesinde ilk olarak satış müdürü olarak görev aldım. Daha sonra müdür yardımcılığına ardında da otel müdürlüğüne yükseldim. Buradaki deneyimlerim de, tıpkı okul gibi kendimi geliştirdiğim, yol haritamı oluşturan ve yöneticilik vasıflarımın geliştiği kariyerimin önemli yerini oluşturmaktadır. 2016 yılından beri Hotel Le Mirage otelin yöneticiliğini yapmaktayım.

Genç bir kadın yönetici olarak İstanbul’un önemli noktalarından birinde genel müdür olarak görev yürütüyorsunuz. Bu başarınızın arkasında yatan etkenler nelerdir?

Öncelikle işimi severek yapıyorum. Çok az insan işinde sıçrama kaydediyor ancak işlerine dört elle sarılan herkesin başarı kaydedeceğine inanıyorum.

“HEP CESUR KARARLAR ALDIM VE CESUR DAVRANDIM”

Öğrenmeye çok açığım. Mesleğe yeni başladığım yıllarda da başka departmanların işlerini üstlenirdim; bu benim işim değil demezdim. Kendimi geliştirmek için çok çalıştım. Sebat ettim, cesur ve azimliyim. Bu sayede iş dünyasının basamaklarını hızlı bir şekilde başarıyla tırmandım. Gelen teklifleri iyi değerlendirdim. “Acaba yapabilir miyim?” diye hiç düşünmedim. Verilen görevi her zaman layıkıyla ve sabırla öğrenene kadar yaptım.

“PERSONELSİZ, TEK BAŞINIZA BAŞARILI OLMAZSINIZ”

Diğer yandan başarıyı yakalamak takım ruhu gerektiren; ekip işidir. Personelsiz, tek başına başarı olmaz tabi. Kapısı kapalı bir yönetici asla olmadım. Hepimiz başarı zincirini oluşturan birer halkayız ve benim de bu zincirin halkası olduğumu personelime her zaman hissettiriyorum. Böyle olunca sorunları birlikte daha kolay aşabiliyoruz. Bu da beraberinde başarıyı getiriyor.

Kısaca Hotel Le Mirage’dan bahsedebilir misiniz?

Hotel Le Mirage, Osmanbey semtinde İstanbul’un önemli merkezlerinden Nişantaşı, Bomonti, Taksim ve Şişli’ye yürüme mesafesindedir. Hotel Le Mirage, 38 odalı butik bir oteldir.

20 personel ile çalışıyoruz. Butik otel olarak düşünüldüğünde bu rakam biraz fazla geliyor olabilir ancak biz kesinlikle ne kadar kaliteli hizmet verirsek misafir memnuniyetinin doğru orantılı olarak artacağını biliyoruz.

“BİR HAFTA DİYE GELİP; BİR AY KALAN ÇOK MİSAFİRİMİZ VAR”

Osmanbey, denilince akla tekstil sektörü gelir haliyle… Bu nedenle ağırlıklı olarak tekstil sektöründe faaliyet gösteren ve iş amacıyla İstanbul’a gelen misafirlerimizi daha çok ağırladığımızı söyleyebilirim.

Hizmet anlayışımızın temelinde misafirlerimizi evinde gibi hissettirmenin olduğunu düşünüyorum. Her şeyden önemlisi güler yüzlü hizmet veriyoruz. Taleplere kısa sürede yanıt verebiliyoruz. Bir hafta diye gelip; bir ay kalan çok misafirimiz var.

İŞ DÜNYASININ ÖĞLE YEMEĞİ İÇİN BULUŞMA NOKTASI

Otelimizin girişinde iki ana caddenin kesiştiği yerde Le Mirage Cafe & Restoran’ımız var. Dışarıdan da çok misafirimiz geliyor. Özellikle iş dünyasının öğle yemeği için buluşma noktası haline geldik diyebilirim.

2018 yılında Hotel Le Mirage, nasıl bir performans sergiledi?

2018 yılını yüzde 86 doluluk ile kapattık. 2016-2017 yılına kıyasla 2018 yılı hem fiyatlar hem doluluk anlamında son üç senenin en iyisiydi.

2019 yılı için öngörüleriniz nelerdir?

2019 yılının 2018 yılı ile paralel gideceğini düşünüyorum. Mevcut yapılan kontratlar, alınan işlerle de söylediğim doğrulanmakta. Fiyatların biraz daha artacağı kesin. Sonuç olarak gelir anlamında 2018 yılının biraz üzerinde bu yılı kapatacağız.

Hotel Le Mirage olarak 2019 yılı hedefleriniz nelerdir?

2019 yılında Hotel Le Mirage olarak öncelikli hedefimiz doluluğumuzu arttırmak. Yüzde 100 misafir memnuniyeti ile güler yüzlü ve kesinlikle kaliteden ödün vermeden misafirlerimizi ağırlamaya, kendilerini evlerinde gibi hissettirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

“OTELCİLİKTE DETAYA İNMEK DAHA FAZLA BAŞARI GETİRİYOR”

Konaklama sektöründeki geleceğin kadın yönetici adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Biz kadınlar her zaman daha detaycıyız. Otelcilikte detaya inmek daha fazla başarı getiriyor bence. Sektörde özellikle kadın yönetici olmanın, avantaj ve dezavantajları var. Fakat cinsiyet ayrımı olmaksızın, iyi bir yönetici olmanın temel koşulu; bulunduğunuz iş alanı içerisindeki çeşitliliğinizdir.

YENİ MEZUNLARA ÖNERİM…

Şimdi yeni mezunlara bakıyorum; iş başvurusu yapıyorlar. Departman ayrımı yapıyorlar. Ama ileride müdür olmak istiyoruz diyorlar. Her departmanda çalışmadan, ne iş yaptığını bilmeden başarılı olamazlar. Görevin ne kadar küçük ya da büyük olduğu önemli değil; beklenenden biraz daha iyi yapmanız halinde, fark edilecek ve ödüllendirileceksiniz.