Kadınların seyahat hakları erkeklerin elinde!

Last Updated on 19 Şubat 2019 by Turizm Günlüğü

Suudi Arabistan’ın İçişleri Bakanlığı tarafından resmi işlerin halledilmesi için geliştirilen ve erkeklerin, kadınların seyahatlerini kontrol etmelerini sağlayan Absher adlı mobil uygulama Apple tarafından incelemeye alınacak.

Kadınların seyahatlerini takip etme ve engellemeye yol açan bu uygulama insan hakları örgütleri tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Bu uygulamadan haberi olmadığını dile getiren Apple yöneticisi Tim Cook, söz konusu aplikasyonu inceleyeceklerini duyurdu.

Pek çok Ortadoğu ülkesinde bilindiği üzere kadınların hakları kısıtlı. Ataerkil sistemin hüküm sürdüğü Suudi Arabistan’da da kadınlar ülkelerinden dışarı çıkabilmek için bir erkekten (genellikle kocaları veya babaları) izin almak zorunda kalıyor.

SEYAHAT HAKLARI ERKEKLERİN ELİNDE

Bu bağlamda Suudi Arabistan İçişleri Bakanlığı tarafından çeşitli kamu hizmetlerini sağlamak için yaratıldığı öne sürülen yani bir nevi e-devlet sitesindekine benzer hizmetleri kapsayan Absher adlı mobil uygulama diğer bir yandan da kadınların erkeklerin izninde ve kontrolünde seyahat etmelerine olanak sağlıyor.

“ABD ŞİRKETLERİ SUUDİ HÜKÜMETİNİN ATAERKİL SİSTEMİNE HİZMET ETMEMELİ”

BBC Türkçe’de yer alan habere göre eşler, kız kardeşler veya kız çocuklar ülkeyi terk etmek istediğinde erkeğe bildirim gönderen bu uygulama hakkında ABD’de Demokrat Partili Senatör Ron Wyden, Apple ve Google’dan bu uygulamayı kaldırmalarını talep ederek “Suudi monarşisinin kadın haklarını kısıtlamaya çalışmasının haber değeri yok ama Amerikan şirketleri Suudi hükümetinin erkek egemen sistemine hizmet etmemeli” ifadelerini kullandı.

Uygulamayı inceleyen Insider sitesine konuşan İnsan Hakları İzleme Örgütü’nden ise “Bu tür uygulamalar kadınlara karşı ayrımcılık da dahil olmak üzere insan hakları suistimalleri için kullanılabilir” açıklaması geldi.