Bodrum turizminin yeni ürünü: Acı Ot Festivali

Last Updated on 5 Mart 2019 by Özlem Kapar Bayburs

Bu hafta sonu ikincisi yapılacak Bodrum Acı Ot Festivali’ne 20 binin üzerinde katılım bekleniyor. Bodrum yerel ekonomisine iki günde 2 milyon TL’lik katkı sağlanması öngörülüyor. Çevredeki oteller ve esnaflar hazır.

Ege kıyılarında peş peşe yapılan yerel lezzet festivalleri birbirleriyle yarışıyor. Bu yıl ikincisi gerçekleştirilecek Acı Ot Festivali, 9 – 10 Mart tarihleri arasında Bodrum Ortakent köy içinde yapılacak.

Bodrum Belediyesi, Bodrum Ticaret Odası, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Ortakent-Yahşi Yalısını Geliştirme ve Mavi Bayrak Derneği (OYDER) işbirliği ve desteği ile bu yıl ikinci kez gerçekleştirilecek olan Bodrum Acı Ot Festivali, yarımadanın önde gelen lezzet buluşması olma yolunda ilerliyor.

Acı Ot Festivali Bodrum yarımadasının tam ortasında Ortakent’te yapılıyor çünkü halen otantik dokusunu kaybetmemiş en başta gelen bölge burası. Merkezdeki çarşısı, yel değirmenleri, tarihi Müsgebi köyü ve ulaşım olarak Bodrum’un en kolay yeri olan Ortakent bir festival için biçilmiş kaftan. Bodrum’daki son yıllardaki hızlı yapılaşmaya inat varlığını sürdüren Ortakent; Yalıkavak, Turgutreis, Akyarlar, Gümüşlük, Gümbet, Bitez’in tam göbeğinde yer alıyor. Bodrum Havalimanı’na sadece 30-35 dakika mesafede.

Festivale adını veren acı ota sarmaşık da deniyor. Şubat ayından nisan ayına kadar pazar tezgahlarında yerini alan bu otun bölgenin dağlarında yetişen 30’a yakın çeşit ottan sadece biri olduğunu söyleyen OYDER Başkanı Ahmet Aras, Bodrum mutfağının bu özel lezzetlerini yerel üreticilerin elinden şenlikli bir havada sunacaklarını ifade ediyor.

PARA dergisine festivali anlatan Ahmet Aras, organizasyon alanı olarak Bodrum’un tam ortasında yer alan Ortakent’te yerel üreticilerin stantlar açarak iki gün boyunca satış yapacağını anlatıyor. Aras, otların yanı sıra yöresel zeytin, zeytinyağı, sabun, peynir, bölgenin meyvelerinden yapılan reçeller, lokumlar, kurutmaların da satılacağını belirterek, “Bodrum’un geleneksel düğün yemekleri olan lokum pilavı, keşkek, su böreği gibi yemeklerin yanı sıra deniz ürünlerinden yapılan ahtapot pilavı gibi özel lezzetler, ekmekler, gözlemeler stantlarda ziyaretçiler ile buluşacak” diyor.

 

YÖREYE 2 MİLYON TL’YE YAKIN KATKISI VAR

Geçen yıl ilk kez yapılan festivale Antalya, Denizli, Muğla, Aydın, Isparta, Burdur gibi çevre illerden turlar geldiği bilgisini veren Ahmet Aras, bu yıl turların sayısının artacağını öngörüyor. Aras şöyle devam ediyor: “Geçen yıl 23 bin kişi ağırlamıştık, Bodrum yerel ekonomisine iki günde 1,5-2 milyon TL’lik katkı sağlamayı başardık. Bu yıl bu sayıları aşacağımızı düşünüyoruz. Gelip stant açan tüm üreticiler ilk gün bütün ürünlerini satıp, ikinci gün yeni ürünlerle geldiler. Çevredeki oteller ve esnaflar da ölü olan bir sezonda hareketlenmiş oldu. Gümüşlük’teki balık restoranlarından Bitez’deki kahvaltıcılara kadar herkes nasiplendi.”

Bodrum’un Mart’ta bahar çiçekleriyle bezeli olacağını anlatan Aras, Acı Ot Festivali’nde son yıllarda unutulmaya başlanan eski Bodrum’un hatırlatacağını vurguluyor. Tarihi Müsgebi köyünün havasının solunacağını, yörenin geleneksel kıyafetlerini giyen köylülerle bir araya gelme fırsatının olacağını ve Bodrum’un özlenen yıllarına adeta geri dönüleceğini söylüyor.

ŞOVLARLA RENKLENECEK

Festivalin organizasyon komitesinden Serkan Ceylan da, yerli üreticilerin toplayıp sunacakları doğal otlardan bazılarını şöyle sıralıyor: Acı Ot, Baldıran, Deli Kenker, Turpotu, Tilkişen, Ada marulu… Bu otlardan yapılan Bodrum’a özel bir çok gizli kalmış yöresel tatların ziyaretçiler ile buluşacağını söyleyen Ceylan, ayrıca el işi ve kültürel değeri olan yöresel kıyafet ve hediyeliklerin de sergileneceğini aktarıyor. Ceylan, “Tüm gün boyunca açık olacak festival alanına çeşitli yöresel eğlence ve şovlar da eşlik edecek” diyor.

SOSYAL MEDYADAN GÜÇLÜ TANITIM

Festival alanında yerli müzisyenlerce gerçekleştirilecek sokak performansları olacağını belirten Ceylan, gastronomi sohbetleri ve yemek şovları, Bodrum bahçelerinde kullanılan tarihi tarım aletleri ve makinaları sergisi, sürpriz çekiliş ve hediyeler ile profesyonel rehber eşliğinde Müsgebi köyü, değirmenler ve kule evler turları yapılacağı bilgisini veriyor.

Festivalin duyurusunu sosyal medyada güçlü bir şekilde yaptıklarını anlatan Ceylan, yerel ve ulusal basın ile bloggerların da takip edip paylaştığı festival görüntülerinin geçen yıl 300 binin üzerinde kişiye ulaştığını bildiriyor.

TURİZMİN YENİ ÜRÜNÜ

Bodrum Belediye Meclisi üyesi Dursun Yiğit ise, Acı Ot Festivali’nin turizmde yeni bir ürün olduğunun altını çiziyor. Yöresel ürünleri tanıtıp pazarlarken, insanları doğal ve sağlıklı beslenmeye teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydeden Yiğit, ayrıca toplumsal kültür ve dayanışmanın gelişmesine de katkı sağlayacağını savunuyor. Yiğit şöyle konuşuyor: “Acı ot, bizim yöremize ait bir lezzet, hem onun ismini duyurmak hem de diğer ot festivallerinden farkımızı ortaya koymak için yola çıktık. Festival için bu yıl daha tecrübeliyiz çok daha iyisini yapacağız. Bodrum’un çiçekçileri, balıkçıları, börekçileri, otçuları herkes orada olacak. Ziyaretçi olarak geçen yılın üzerinde olacağına inanıyoruz. ” (PARA dergisi)