SAN TSG 70 ülkede turizm sektörüne avantajlı çözümler sunuyor

SAN Group Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türk / turizmgunlugu.com

Last Updated on 21 Mayıs 2019 by Turizm Günlüğü

Seyahat teknolojileri konusunda 70 ülkede yazılım çözümleri ve markalarıyla SAN TSG, seyahat acentalarına, tur operatörlerine, otellerin yanı sıra turizm alanında faaliyet gösteren tüm firmalara önemli avantajlar sunuyor.

SAN Group Yönetim Kurulu Başkanı Erol Türk, seyahat teknolojileri alanındaki yazılım çözümleri ve çalıştıkları kurum ve firmalara sundukları avantajları Turizm Günlüğü’ne değerlendirdi.

İşte Paximum’dan San Flight’a SAN TSG yazılım çözümleri ve sunduğu avantajlar:

70 ÜLKEDE YAZILIM ÇÖZÜMLERİ SUNUYOR

Şirketiniz hakkında bilgi verebilir misiniz? SAN TSG nedir? Hangi markalar ile turizm sektörüne hizmet vermektedir?

1993 yılında “acente yazılımı” üzerine çalışmaya başlayan firmamız, seyahat teknolojileri konusunda uzmanlaşarak 70 ülkede aktif bir şekilde kullanılan yazılım çözümleri üretmektedir.

Incoming acente yazılımı olan “Sejour”, tur operatörü yazılımı olan “TourVisio” lokomotif ürünlerdir.

4 BİNİN ÜZERİNDE OTEL VE 150 ACENTA KULLANIYOR

Bunların yanında muhasebe yazılımı olarak “Abacus”, B2B, B2C sistemler, web servis – XML ürünleri ve otel acente rezervasyon iletişimi olarak 4 binin üzerinde otel ve 150 acente arasında kullanılan “Hotel2Sejour”, uçak XML platformu “San Flight” belli başlı ürünlerimiz.

San TSG ortaklığı ile farklı bir iştirakimiz olan Paximum’un “Global Travel Marketplace” projesi ile San TSG ürünlerinin güçlerini birleştirerek global pazarda artık çok daha ses getiren işler yapmaya başladık.

Paximum markanız son dönemlerde ön plana çıkmaya başladı. Paximum nedir? Turizm sektörü paydaşları için yarattığı katma değerler nelerdir?

Paximum büyük ortaklığı San TSG olmak üzere bir anonim şirket ortaklığıdır. Hâlihazırda yönetim kurulu başkanı Avrupa’nın en büyük gruplarından biri olan Bertelsmann grubunun eski CEO’su Dr. Günther Thielen’dir.

PAXIMUM’DAN SEYAHAT SEKTÖRÜNE HIZ, ENTEGRASYON ÇEŞİTLİLİĞİ VE SATIŞ ÇÖZÜMLERİ

Paximum seyahat ürünleri dediğimiz, otel, uçak, transfer, rent a car, günlük tur gibi servisleri XML-API entegrasyonları ile çeşitlendirir, en uygun ve en hızlı alternatifleri ise satıcı tur operatörlerine ve acentelere ulaştırır. Burada tüm kontrol tedarikçi acente ya da Bed bank’lerdedir. Onların verdiği kontenjan, fiyat ve şartları globalde B2B kanallara ve tur operatörlerine dağıtmaktayız.

Paximum seyahat sektörüne hız, entegrasyon çeşitliliği ve satış çözümleri kazandırdı. Oteller artık boş odalarını daha hızlı ve kendi kuralları ile incoming acentaları üzerinden satabiliyorlar.

TÜRKİYE MERKEZLİ GLOBAL MARKA PAXIMUM

Paximum, global pazarda hizmet veren bir şirkettir, merkezi Türkiye / Antalya’dadır.

Paximum sadece Türkiye’de değil, global seyahat piyasasında da çok ses getiren bir konuma sahiptir. Paximum, Türkiye’de benzeri faaliyetleri sürdüren diğer firmalara göre en fazla data alternatifi ve entegrasyon çeşitliliği sağlayan tek firmadır. Globalde ise bu kabiliyetler ölçüsünde ilk 10’da yer alır.

PAXIMUM’UN ÇALIŞMA MODELİ

Paximum çalışma modelini anlatır mısınız? Örneğin otellerin fiyatlarını siz mi belirliyorsunuz yoksa acenteler sisteme kontratları bazında kendileri mi giriyorlar?

Siz kendinizi otelci olarak düşünün, Hotelbeds gibi global ya da lokal faaliyet gösteren acentelerle kontrat yapıyorsunuz. Hotelbeds ve kontrat yaptığınız incoming acentelerı elindeki ürünü satabilmek için bizimle çalışıyor yani biz onların müşterisiyiz. Biz, kontrat yapan firmalardan otel fiyatlarını konsolide ederek, ticari muhattap olarak başka operatörlere, B2B kanallara servis ediyoruz.

Siz otelci olarak Arnavutluk pazarına fiyat veriyorsunuz, biz o fiyatı yine Arnavutluk pazarına geçerli olacak şekilde, 1 saniyenin altında bir sürede satış üretebilecek kanallara servis ediyoruz. Bu örnek gibi sizin alternatif market üretme ihtiyacınızın en hızlı çözümü Paximum’dan geçmektedir.

Bu çözümleri üretebilmek için çok büyük yatırımlar yaptık, çok şey öğrendik ve artık global piyasada neredeyse entegre olmadığımız hiçbir yer kalmadı. Çinli operatörlere Dubai satıyoruz, İspanyol satıcılara ABD satıyoruz. Doğu Avrupalı satıcılara resort destinasyonlar satıyoruz. Alman tur operatörlerine Türkiye, Mısır, Kıbrıs, Bulgaristan satıyoruz.

7/24 DESTEK

Tüm bu kurgu etkili bir business işleyişi, kalifiye personel, sabır, yatırım ve teknik kabiliyetler ile mümkün kılındı. Çalışanlarımızın her biri farklı yabancı dillere hakim ve partnerlerimize 7/24 destek veriyoruz, çalışanlarımız “acente – otel – tur operatörü” tecrübeli, yazılım ve teknoloji konusunda kendilerini geliştirmiş kişilerdir.

Sonuçta acenteler kendi kontratları bazında otel fiyatlarını özgürce sisteme kendileri tanımlıyorlar. Her ne kadar bu işi acenteler yapıyor olsa da, otel fiyatlarının bazen düşük seviyelerde olması, şirket olarak sizin otel fiyatlarını manipüle ettiğiniz şekilde kafalarda soru işareti bırakmıyor mu?

Bu yönde şikayetler aldık. Her bir tedarikçi ve satıcı ile sözleşmelerimiz var, SLA denilen sektörel teamülleri belirten firma özelinde düzenlemeler var. Bunlara riayet etmeyen bazı firmalar ortaya çıkabiliyor ancak biz imajımıza zarar verenler ile bir daha iş birliği yapmıyoruz.

Örneğin siz yine otelcisiniz ve bir acente ile kontrat yaparak belirli marketlere geçerli fiyatlar verdiniz ancak acente bu fiyatları geçerli olmayan marketler için de açarsa eğer (kasıtlı ya da hata ile) biz sadece data aktarımı yaptığımız için farklı markete satışa açılma durumu söz konusu olabilir.

Bu durumu şöyle düşünün; kullandığınız bir extranet’e, 100 Euro girecekken 10 Euro girdiniz yanlışlıkla ve bu fiyatı yanlışlıkla tüm milliyetlere açtınız. Bu durumda hata siz kaynaklı ama globalde pek çok firma satış gerçekleştirdi ve sizin sıkı çalışma yaptığınız tur operatörleri de bu durumu görüp sizi uyardılar.

OTELLERE ÖNEMLİ TAVSİYE

Aslında 10 yıllardır sektörde yaşanan manuel pazar – fiyat stratejilerinin akabinde ortaya çıkabilecek her türlü aksaklık teknolojinin devrede olduğu durumda da yaşanabiliyor ve tek nedeni tedarik eden insan kusuru, yani ya otel ya da tedarikçi acente kaynaklı! Bizim bu aşamada hatamız olmuyor zira teknik açıdan Alman fiyatı verilen bir otel Rus fiyatlı satılamaz, bu durum X kişisine gönderilecek bir e-mailin aynı mail adresi ile Y kişisine gitmesi kadar ihtimal dışındadır. Yani bunların hepsi pilotaj hatası… Bu konuda sıkıntısı olan otellere bir tavsiyemiz var.

Kendisinin vermediği fiyatın piyasada olduğunu düşünüyor ve kimden gittiğini bilmek istiyor ise o fiyat üzerinden bir rezervasyon yapması ile rahatlıkla bunu tespit edebilir. Kısa bir süre sonra rezervasyon formu otele gelecektir. İnsan hataları dışında Paximum platformunun farklı amaçlar için kullanılması kesinlikle bizim tasvip ettiğimiz bir şey değil.

KİMLER PAXIMUM’U TERCİH EDEBİLİR?

Paximum ile hangi turizm paydaşları çalışmalıdır? Neden?

Seyahat ürünü olan resmi acenteler bize tedarikçi olabilir. Paket tur satacak olan tur operatörleri, sadece B2B piyasada çalışan B2B online dağıtıcılar ve satış acenteleri de Paximum satıcısı olabilir. Diğer taraftan 2 farklı platformu birleştirecek olan teknoloji firmaları da iş partnerimiz olabilir.

Otellerin sisteme yüklenmesi dışında, transfer, excursion, tarifeli veya charter uçak bileti ve araba kiralama gibi hizmetler de sisteme tanıtılabiliyor mu?

Evet, kendi markamız olan “San Flight” uçak entegrasyon HUB’ı ile GDS ve uçak firmalarının XML’lerini entegre ederek dinamik paket ya da sadece uçak bileti servis edebiliyoruz. Excursion ve transfer konusunda da yine ya dinamik XML ya da static extranetten ürün alımı şeklinde faaliyet sürdürüyoruz.

DÜNYA’NIN DÖRT BİR YANINDA

Dünya genelinde kaç ülkede ve kaç tedarikçi ile çalışıyorsunuz? Sistemdeki paydaşlarla ilgili İlginç bir kazanım, bir başarı hikayesi örneği varsa paylaşır mısınız?

Tayland’dan Çin’e, Sri Lanka’dan İngiltere’ye, Kanada’dan Şili’ye kadar dünyanın her yerinde mutlaka müşterilerimiz var.

Global tedarikçi (bed bank) olarak hemen hemen tüm ana tedarikçiyle entegrasyonumuz var. Tedarikçilerle toplamda 200 kadar XML entegrasyonumuz var diyebiliriz. Aslında başarı hikayemiz çok, dünyanın önde gelen pek çok markası bizi tercih etti.

Atlas Global’in acente markası Atlas Holidays tüm teknoloji alt yapısını bizden temin ediyor. Ticari olarak da Paximum’dan ürün alıyor. AeroFlot markası olan Pobeda Airlines da dinamik paketleme ve tüm yazılımı yine bizden temin etti. Rus Ostovok, Russian Express gibi firmalar Paximum’dan ürün tedarik eder. İran’ın en büyük 5 firması Paximum XML’i entegre etti. Amadeus Global GDS’lerde Paximum ürünleri satar. Çin Ctrip, Dida, Hoaqiao gibi firmalar Paximum’dan ürün alır. Almanya’da Peakwork Hub’ına ilk entegre olan Türk firması biziz. Yine alman dinamik operatörlerinin LMX, JT, XPUR gibi firmalarında ilk sıradaki tedarikçilerindeniz. LotsofHotels (webbeds), W2M, Hotelspro gibi markalara, İspanya merkezli Travelgate firmasında Premium tedarikçiyiz gibi… Otel özelinde ise bizden yılda 3 bin pax alan oteller var.

PAXIMUM’UN YAKIN VE UZUN VADEDEKİ HEDEFLERİ

Paximum’u daha verimli kullanabilmek adına diğer turizm yazılımlarınızdan hangilerinin kullanılması, sizinle işbirliği yapan partnerlerinizin kazancını daha fazla artırabilir veya iş yükünü hafifletebilir?

Sejour kullanan ve acente yetkisi olan her incoming acente Paximum tedarikçisi olabilir. Tabii ki sektörel standartlarda hizmet sunulması önemlidir. Diğer taraftan TourVisio kullanan her tur operatörü ve White Label B2B alanlar da kendi markasıymış gibi Paximum ürünlerinin yetkili dağıtıcısı olabilir.

Son olarak, Paximum yılda kaç pax satılmasına aracılık ediyor? Yakın ve uzun vadede Paximum’un hedeflerini paylaşır mısınız?

Otel ürünü konusunda 2019 yılını 250 bin pax ile kapatmayı hedefliyoruz. Şu anda görünen bu rakamı rahatlıkla yakalayacağımız yönünde. Almanya pazarında oldukça iyiyiz. Bunun yanında Rus pazarında, İran ve Ortadoğu pazarında da oldukça iyi bir artış yakaladık. İngiltere pazarında daha büyük anlaşmalar üzerinde çalışıyoruz. Globalde B2B anlamında her kanalda yer edinmek ve B2B Online işinde orta vadede Dünyada ilk 5 arasında yer almayı hedefliyoruz.