ABD’den Küba’ya seyahat kısıtlaması

ABD Küba seyahatine kısıtlama getirdi
Küba: ABD'nin seyahat kısıtlamalarını hafifletmesi sınırlı bir adım.

Last Updated on 6 Haziran 2019 by Yaşar Çelik

Amerika Küba’ya cruise gemisi ve grupla seyahati yasakladığını duyurdu. Karar 5 Haziran 2019 tarihi itibarı ile geçerli olacak. Yasak uyarınca 5 Haziran öncesinde rezervasyon yaptırmış olanlar dışında Küba’ya gruplar halinde eğitim ve kültürel amaçlı turlara son verilecek.

Donald Trump yönetimi, ABD’den Küba’ya grup turlarına ve yolcu gemilerine 5 Haziran 2019 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere yasak getirildiğini açıkladı. Bu yasakla Küba’ya gruplar halinde ve gemi ile seyahat edilemeyecek. Alınan karar uyarınca özel yatlar ve balıkçı teknelerinin de Küba’da durmalarına izin verilmeyecek.

Amerikalılara Küba tatili kısıtlaması getirildi.
Amerikalılara Küba tatili kısıtlaması getirildi.

KÜBA İLE İLİŞKİLERDE GERİ ADIM

Amerika ile Küba arasında turizme açıkça izin verilmiyor olsa da 2016’da ilişkileri yumuşatmaya yönelik Barack Obama yönetiminin getirdiği yeni düzenleme ile 12 kategoriden biri kapsamında Amerikalıların gruplar halinde veya tek başına Küba’ya ziyaretlerinin önü açılmıştı. Trump’ın bu kararı ile geri adım atılmış oldu.

Amerikalılar Küba seyahati için gemi yolculuğunu tercih ediyor
Amerikalılar Küba seyahati için gemi yolculuğunu tercih ediyor.

AMERİKALILAR KÜBA SEYAHATİ İÇİN GEMİ YOLCULUĞUNU TERCİH EDİYOR

Obama yönetimi döneminde seyahatine izin verilen gruplardan en popüler olanı “insandan insana” adı verilen ve gruplar halinde eğitim ve kültür turları ile “Küba halkını destekleme” kategorisinde yapılan geziler oldu. “Küba halkını destekleme” kategorisinde seyahat, ülkedeki işletme sahipleri, sanatçılar ve farklı projeler yürüten insanlarla toplantı ve ziyaretleri ve otel yerine yerel halkın evlerinde kalmayı gerektiriyordu. Amerikalılar Küba seyahatleri için en fazla gemi yolculuğunu tercih ediyor.

“BU STRATEJİK BİR KARARDIR”

BBC Türkçe’nin haberinden öğrendiğimize göre, ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin yaptığı açıklamada, “Küba Batı Yarıkürede istikrarı bozan bir rol oynamaya devam ediyor; Venezuela ve Nikaragua gibi ülkelerde ABD’nin hasımlarını destekliyor. Bu stratejik bir karardır. Bu uygulama, Küba’daki turizm endüstrisini kontrol eden, Küba ordusu, istihbaratı ve güvenlik güçlerinin eline Amerikan doları geçmesini engelleyecektir.” dedi.
Yeni uygulama ile şirketlere ve şahıslara ait uçak yolculuklarına da kısıtlama getirilirken, ABD’den yapılan ticari uçuşlara aile seyahatleri ve diğer yasal seyahat biçimlerini destekledikleri için izin verilmeye devam edilecek.

Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla kararı değerlendirdi
Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla kararı değerlendirdi

“ULUSLARARASI HUKUKA SALDIRI”

CNN’den Patrick Oppmann ve Maegan Vazquez’in haberine göre, Küba Dışişleri Bakanı Bruno Rodríguez Parrilla, twitter mesajında uygulamanın ‘uluslararası hukuka bir saldırı’ olduğunu söyledi. Rodríguez Parilla, 2015 yılında Washington’daki Küba elçiliğinin yeniden açılışını gerçekleştirmişti. Haberde Engage Cuba grubu başkanı James Williams’ın da sözlerine yer verildi. Engage Cuba, ABD ile Küba arasındaki ticareti geliştirmeye yönelik çalışan bir grup.

Küba turizmi karardan olumsuz etkilenecek
Küba turizmi karardan olumsuz etkilenecek

“VATANDAŞLIK HAKLARINA SALDIRI”

Williams uygulamayı, ‘vatandaşlık haklarına bir saldırı’ olarak değerlendirdi. Williams şunları şöyledi, “Federal Hükümet, Amerikalıların tatillerini nerede geçirecekleri konusunda hafiyelik yapmamalı, temel özgürlüklerimiz politikacıların salt partizanlık heveslerine feda edilemez. Bu karar Küba halkına zarar veriyor, özellikle de işlerini ve ailelerini ayakta tutmak için Amerikalı seyahat severlere sırtlarını dayamış olan, Küba’da gelişmekte olan özel sektöre.”

Küba devletinin istatistiklerine göre Amerikalılar Kanadalılardan sonra adayı ziyaret eden ikinci büyük grup olma özelliğini taşıyor.