Yağız Öngen: Kazdağları’nın en önemli değeri altın değil turizm olmalı

Last Updated on 16 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü

Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yağız Öngen ile Kuzey Ege turizmini konuştuk. Öngen, Kuzey Ege’nin sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi için en önemli ve en etkin sektörün turizm olduğuna dikkat çekti.

Konaklama sektörünün genç bir temsilcisi olarak Yağız Öngen; öncelikle turizm alanında yürütülmesi gereken tanıtım ve pazarlama projeleri hakkında değerlendirmelerde bulundu.

DESTİNASYON ODAKLI TANITIM STRATEJİSİ

Günümüzde dijital kanalların önemine vurgu yapan Öngen; ülke odaklı değil “destinasyon odaklı” bir stratejinin izlemesi gerektiğini ve hedef pazarlara yönelik olarak o ülkelerden sosyal medya fenomenlerini destinasyonlara davet ederek; tatil yapma imkanı sunulması gerektiğini ifade etti.

“TÜRKİYE’NİN HİKAYESİNİ ANLATMALIYIZ”

Ramada Resort Kazdağları Thermal & Spa Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yağız Öngen; konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Kimi sosyal medya fenomenlerinin 50 milyon kimisinin 100 milyon takipçisi var; günümüzde bu kadar kısa süre içerisinde bu kadar geniş bir kitleye ulaşmak mümkün değil. Bir de klasik reklamlar artık insanları rahatsız ediyor. Sosyal medya fenomenlerinin, insanların satın alma davranışlarında daha çok etkili olduğuna inanıyorum. Diğer yandan bizim Türkiye’yi tanıtmaya ihtiyacımız yok. Türkiye’yi herkes biliyor. Türkiye’de deniz ve güneş olduğunu herkes biliyor. Bizim asıl odaklanmamız gereken nokta “Türkiye’de insanlara huzurlu, güvenli, kaliteli ve farklı çeşitlerde tatil yapabileceklerini anlatmamız lazım. Kısaca insanlara Türkiye’nin hikayesini anlatmalıyız.”

DIŞ PAZARLARA AÇILMAK İÇİN ATILMASI GEREKEN ADIMLAR

Kuzey Ege bölgesinin dış pazar hacmi bakımından olması gereken seviyede olmadığına dikkat çeken Yağız Öngen; bu konuda en önemli eksiğin tanıtım ve Edremit Koca Seyit Havalimanı’na yönelik yurt dışı uçuşlarının çok az seviyede olması olduğunu belirtti.

“YURT DIŞI UÇUŞLARIN SAYISI ARTTIRILMALI”

Edremit Koca Seyit Havalimanı’na sadece Almanya’nın bir – iki kentinden yaz sezonu boyunca direkt uçuşların olduğunu ifade eden Öngen; öncelikli olarak bu uçuşların ve uçuş düzenlenecek ülke sayısının artırılması gerektiğini vurguladı.

“KUZEY EGE 12 AY BOYUNCA TURİZM DESTİNASYONU OLABİLİR”

Kuzey Ege’nin dağ turizmine, termal turizme ve deniz – kum – güneş turizmine imkan sunduğuna dikkat çeken Öngen; “Kuzey Ege çok kıymetli bir bölge; bu bölgede 12 ay boyunca turizm yapılabilir” dedi.

Yağız Öngen; Kuzey Ege’deki turizm çeşitliliğine ve potansiyeline ilişkin ise şunları söyledi:

“Kuzey Ege’de hem dağ hem deniz hem termal hem oksijen var. Doğa sporları yapabiliyorsunuz. Dolayısıyla 12 ay satılabilecek bir bölge. Termal bölgeleri kışın veya yazlık bölgeler sadece yazın satılabilir ama Kuzey Ege 12 ay satılabilen bir bölge. Biraz tanıtıma ve ulaşımdaki sıkıntılarımızın giderilmesine ihtiyaç var. En başta buraya yönelik direkt uçuşların arttırılması gerekiyor. Bunlar sağlanırsa pazar çeşitliliğimizi arttırabiliriz.”

“WORD OF MOUTH MARKETING” GÜNÜMÜZDE EN ETKİLİ YÖNTEMLERDEN BİRİ

Direkt uçuşlar konusunda gerekirse bölge turizmcilerinin, Bakanlık ve yerel yönetimlerle ortak hareket ederek; ilk 10 veya 20 uçuşun zararına ortak olarak düzenlenmeye teşvik etmeleri gerektiğini belirten Öngen; günümüzde “word of mouth marketing” ın (kulaktan kulağa pazarlama) önemine vurgu yaparak; bu uçuşlarla gelenlerin mutlu ayrılması halinde Kuzey Ege’ye yönelik bir turist akımının başlayacağını öne sürdü.

“KAZDAĞLARI’NIN ÜSTÜ, ALTINDAN DAHA DEĞERLİ”

Son günlerde Kazdağları’nda altın madeni aranmasına yönelik gelişmelere de değinen Yağız Öngen; “Kazdağları, Dünya’nın en önemli oksijen depolarından biri… Bu bölgeyi heba etmemek, tüketmemek adına bu altın madenlerinin önüne geçmek gerekiyor. Çok güzel bir slogan var: “Kazdağları’nın üstü, altından daha değerli” Kazdağları için en verimli olabilecek sektör turizmdir. Burayı altın madenciliği ile tüketmek yerine; sürdürülebilir bir turizmle herkese daha fazla kazanç sağlayabiliriz” dedi.

GÜRE’DE ORYANTIRING FESTİVALİ İÇİN İLK ADIM

Son olarak Ramada Kazdağları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yağız Öngen; bölge turizmine katkıda bulunmak adına Ramada Kazdağları olarak; Güre Köyü’nün oryantiring haritasını çizdirdiklerini ve burada artık “hazine avı” olarak adlandırılan oryantiring etkinliğinin de yapılabileceğini ve bunu bir festivale dönüştürmeyi planladıklarını açıkladı.