Tripadvisor, sadakat programı ile Google engelini aşmayı planlıyor

TripAdvisor'dan Seyahat Sektörünü Yeniden Şekillendirecek Büyük Değişim
TripAdvisor'dan Seyahat Sektörünü Yeniden Şekillendirecek Büyük Değişim

Last Updated on 10 Ağustos 2019 by Yaşar Çelik

Google’dan gelen SEO trafiğinde yaşanan düşüşle ilgili önlem aldığını açıklayan Tripadvisor, üyelik ve kullanıcı etkileşimine ağırlık vererek bu alandaki boşluğu dolduracağını açıkladı. Açıklamasında Google’ın seyahat sektörüne giriş ve serbest trafik sağlama konusunda her geçen gün daha da cimrileştiğine de yer verildi.

Tripadvisor, Google’ın serbest trafik sağlama konusunda her geçen gün daha da cimrilik yapmasının önüne geçebilmek için yeni bir sadakat programı geliştirme kararı aldı. Kullanıcı etkileşimi ve doğrudan trafiğin arttırılmasına ağırlık verilerek Google trafiğine bağımlılığın önüne geçilmesine çalışılacak.

Firmadan yapılan açıklamada sadakat programına geçilmesinin nedenleri arasında, geçtiğimiz 30 Haziran’da tamamlanan çeyrekte, Google’dan geçtiğimiz yıllarla karşılaştırıldığında en düşük SEO trafiğinin gelmesi gösterildi. Sadakat programına geçişin diğer nedenleri arasında döviz kurlarındaki dalgalanmanın ve ödenmiş pazarlama harcamalarının “optimize edilmesi”ne yol açan Tripadvisor otelleri, medya ve platform segmentindeki yüzde 7’lik düşüş de bulunuyor.

“Google’ın kendi seyahat işine girmesi bizi olumsuz etkiledi”

İkinci çeyrekteki oteller, medya ve platform segmentindeki gelir 254 milyon dolar olarak gerçekleşmişti, bu da yıllık yüzde 7 düşüş anlamına geliyor.

Tripadvisor’un pazarlama ve satış maliyetleri ikinci çeyrekte yüzde 17 düşüşle 180 milyon dolar olarak gerçekleşti, firma bu dönemde kar açıklamıştı. Tripadvisor’daki iş hacminin en fazla olduğu bu kalemlerdeki ayarlanmış kazançlar ise yüzde 27 artarak 108 milyon doları bulmuştu.

Google’ın kendi seyahat işine yönelik girişimleri olacağının anlaşılmasından sonra, TripAdvisor CEO’su Steve Kaufer internet düzenleyicilerine harekete geçme çağrısı yaptı.

“Önlemlerimizi büyük ölçüde aldık”

Kaufer analistlere yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Geçtiğimiz çeyrekte, onlar (Google), otel cephesinde normalden biraz daha fazla acı veren birkaç şey yaptı, ancak biz de bu değişiklikleri karşılayacak bir dizi önlem aldık. Tamamen üstesinden gelemesek de bir kısmını karşıladığımızı söyleyebilirim.”

Kaufer konuşmasının devamında, TripAdvisor’ın üyelik ve sadakat girişimlerinin Google’ın uygulamalarından kaynaklanan olumsuz etkilerin hafifletilmesine yardımcı olabileceğinin üzerinde durdu.

Resmi olarak bir sadakat programı ilan edilmemişken, ilk çeyrekteki gelir artışı açıklandıktan sonra, Tripadvisor’un doğrudan ziyaretçi sayısında 5 kat, siteye geri dönüşlerde 3 kat artış gözlendi. Bunun üzerine firma bu yılın kalan yarısında ve 2020’de üyelik konusuna ağırlık vereceği söylendi.

“Medya alanına da ağırlık vereceğiz”

Ziyaretçiler açısından siteyi daha cazip kılabilmek adına yapay zekâ uygulaması teknolojisine ağırlık verileceği de açıklamada yer aldı.

Tripadvisor’un medya işletmesi nispeten küçük, ikinci çeyrekte bu alanda sadece yüzde 5’lik bir sıçrama görüldü, bu da 43 milyon dolara denk düşüyor. Kaufer açıklamasında bu konuya da değinerek şunları söyledi: “TripAdvisor’ın sitelerinin aylık 400 milyondan fazla tekil ziyaretçisi var. Reklam verenler seyahat edenlere özel bir medya platformu sağlama potansiyelinin hayli yüksek olduğu bir mecradan söz ediyorum. Teknolojik altyapının yenilenmesi ve yeni pazarlama teknikleri ile bu alan değerlendirilebilir.”

Kaynak: skift.com