New York’ta “Türkiye Denizleri” sergisi

Last Updated on 21 Ağustos 2019 by Yaşar Çelik

Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) tarafından hazırlanan “Türkiye Denizlerini Keşfedelim” sergisi, 23 Ağustos’a kadar ziyaretçilerini bekliyor. Sergiye New York Birleşmiş Milletler Binası ev sahipliği yapıyor.

Performanstan ödün vermeden çevresel sürdürülebilirlik taahhüdü ile üretilen ve bunu global önceliği olarak gören Fairy’nin, denizlerdeki plastiğe dikkat çekmek amacıyla TÜDAV ve CarrefourSA işbirliğinde başlattıkları “Denizi Şansa Bırakma” kampanyası kapsamında destek verdiği “Türkiye Denizlerini Keşfedelim” sergisi, Türkiye’nin dört denizini temsil eden 34 resimden oluşuyor.

Açık denizlerin korunması da gözetiliyor

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciği’nin himayesindeki sergi aynı zamanda hükümetler arası “Açık Denizlerin Korunması ve Yönetimi Konferansı”na da denk getirilerek daha çok delegenin sergiyi gezmesi ve Türkiye denizleri hakkında bilgi alması amaçlanıyor.

Sergide kadın balıkçılar da var

Sergilenecek resimler arasında, TÜDAV ile Fairy’nin yakın zamanda denizlerdeki plastik atıklara dikkat çekmek amacıyla gerçekleştirdikleri sahil temizliği resimlerinin yanı sıra 2002 yılında Fethiye’de kurtarılan Kaşalot Balina, iklim değişikliğinden etkilenen türler, yabancı istilacı türler, koruma altındaki köpek balıkları, deniz çayırları ve orfozların yer aldığı sergide ayrıca mavi ekonomi için önemli hale gelen balık çiftlikleri, balık üretimi ve kadın balıkçılar da yer alıyor. Deniz ve okyanuslardaki plastik kirliliği konusunda TÜDAV’in yaptığı çalışmalar da sergilenecekler arasında bulunuyor.