Rotasız Seyyah’ın ikinci kitabı çıktı: Bu kez yolculuğa siz de davetlisiniz

Rotasız Seyyah Mehmet Genç.

Last Updated on 26 Ağustos 2019 by Yaşar Çelik

Gezi âleminde “Rotasız Seyyah” olarak bilinen Mehmet Genç’in ikinci kitabı “Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2” Ephesus Yayınları’ndan çıktı. Bu ikinci kitapta Genç, ilk kitapta ayrı ayrı öyküler olarak anlattığı gezilerini bu kez bütünlüklü bir kurgu ile okuyucusuyla buluşturuyor. Yolda olmaktan keyif alanlara duyurulur…

Rotasız Seyyah adıyla gezi yazıları yazan Mehmet Genç’in ikinci kitabı çıktı. İlk kitabından farklı olarak bu ikinci kitapta gezi öykülerini birleştirip harmanlayarak bir hikâye anlatıyor Mehmet Genç. Yolculuk öyküsü İran’dan başlayıp 7134 rakımlı Lenin Zirvesi’yle son buluyor.

“09:00-18:00 yollarında gülmek yasak” deyip kendini yollara vurmuş, ”Rotasız Seyyah Yol Hikayeleri 2”nin yazarı Mehmet Genç. Dünyayı karış karış gezmeye başlayıp, kısa sürede Rotasız Seyyah adıyla internetin tanınan simalarından biri oluvermiş. Çektiği fotoğraflarla gerek yurt içinde, gerekse BBC, The Telegraph ve Der Spiegel gibi gazete ve dergilerde adından söz ettiren Genç, ilgi gören ilk kitabının ardından birbirinden ilginç maceralarıyla bir kez daha okurlarıyla buluşuyor.

OKURUNU DA GEZİYE DAHİL EDEN KİTAP

Kitabın dili ve kurgusu o denli sahici ki okurken sizler de Tacikistan’ın Pamir Dağları’nda yaşayan Pamir Kırgızı Türklerinin çadırlarına misafir olup, Kırgızistan’daki 7134 metre rakımlı Lenin Zirvesi’ne tırmanacak, Afganistan’daki Taliban karargâhına girip, belki en az Mehmet kadar korkup heyecanlanacaksınız. İran polisleri tarafından ajan olduğu düşünülerek sorguya çekildiğinde şaşkınlığınızı gizleyemeyecek, çadırlarda yaşayan Kaşkay Türkleriyle yaptığı Türkçe sohbetlere dâhil olduğunuzda ise sohbete katılıp payınıza düşen neş’eden nasibinizi alacaksınız.

Zihninizi sözcüklerin akışına bırakıp Mehmet’e yoldaşlık ederken ziyadesiyle gezip tozacak, dünyaya ve insana dair çok şey öğreneceksiniz.

ROTASIZ SEYYAHIN PUSULASI 

Peki, gezginin yola çıkış öyküsü nasıl başlamış? Aslında herkes gibi bir ofis çalışanı olarak sabah iş, akşam ev sürüp gidiyormuş hayatı. Teknoloji alanında IT’ci olarak altı yıl çalışmış. 2010 yılı geldiğinde değişim isteği dürter olmuş zihnini yavaştan. O da bırakmış işi gücü, ofisi freelance fotoğrafçı olarak çalışmaya başlamış, bir yandan da yolculuğa çıkar olmuş ufak ufak. “Zor bir karardı” diyor Mehmet Genç. Eh! Hiç kolay olur mu? Toplumsal statü kaybı, insanlar ne diyecek endişesi, ekonomik kaygılar hepsi üşüşü veriyor insanın düşüncesine. Boşa koyuyorsun dolmuyor doluya koyuyorsun almıyor hesabı al ver, düşün babam düşün. “Aptal cesareti” kurtarmış bu düşünsel girdaptan Mehmet’i, öyle diyor ve ekliyor, “Aptal cesareti bazen hayatınızdaki en önemli karaları almanıza yardımcı olabiliyor.”

Sonra nasıl mı değişmiş hayatı, kendi cümlelerinden aktaralım,

“METROBÜS GÜNLERİ BİTİNCE RAHATLADIM”

“Fotoğrafçılık hayatımla beraber kendime de yeterince zaman ayırmaya başlamıştım. Artık her gün yaşamımdan 4 saatimi, iş yolunda, Metrobüs’te hiçbir yere tutunamadan, sıkış tıkış ayakta geçirmek zorunda değildim. 6 yıllık mesaiden sonra bunun getirdiği hafifliği anlatacak sözcükleri bulmak hiç de kolay değil.”

İş için gittiği Tayvan seyahati gezgin olma konusundaki kararı vermesinde etkili olmuş. Bu aynı zamanda ilk kez yurt dışına çıkışıymış Mehmet’in. Şairin de dediği gibi Beni bu güzel havalar mahvetti, / Böyle havada istifa ettim / Evkaftaki memuriyetimden. Orhan Veli’ye de selam verip sevgilerimizi sunmadan olmazdı.

İNSANIN AKLINA YOL BİR KEZ DÜŞMEYE GÖRSÜN: AYAKLAR FORA

İşte böyle! Bir gezginin de yola düşme halleri böyle başlamış sonrasında site açılıp yol hikayeleri dile gelmeye, okuyucuyla buluşmaya başlamış, ardından ilk kitap sonra ikincisi derken o artıl Rotasız Seyyah olarak çağrılır olmuş gezi âleminde. Ödüller de almış Mehmer Genç, 24. İTÜ EMÖS başarı ödüllerinde Yılın En Başarılı Kitabı Ödülü (2017), Harbiye Leo Klübünün düzenlediği Yılın En Harbi Gezgin Ödülü (2018)

Yolculuk sonsuz mutluluk! Yolda olanlara, yola çıkacaklara, insana değen, rotası evrene açılan  herkese keyifli okumalar.

Mehmet Genç’in gezi yazılarına bu linkten ulaşabilirsiniz.