“Çevre güvenliği için ekonomik büyüme kriteri değişmeli”

foto: giadergi.com

Last Updated on 31 Ağustos 2019 by Yaşar Çelik

İngiliz hükümetine altı yıl çevre başdanışmanlığı yapan Ian Boyd, çevre güvenliği için ekonomik büyüme kriterlerinin değişmesi gerektiğini düşünüyor. Boyd’a göre vergi düzenlemeleri de yeniden gözden geçirilmeli ve çevreye duyarlı hale getirilmeli.  

İngiltere’de, hükümetin çevre başdanışmanlığını, altı yıldır sürdüren Profesör Ian Boyd, görev süresinin sona ermesi dolayısıyla BBC’nin sorularını yanıtladı. BBC Çevre Muhabiri Roger Harrabin’in haberinden öğrendiğimize göre, Profesör Boyd, hükümetin ekonomik büyümeyi Gayri Safi Yurtiçi Hasıla kriteriyle ölçtüğü sürece “Sıfır Salım” hedefine ulaşılamayacağı görüşünde. Boyd, bunun yerine çevre güvenliği ve görece istikrarlı iklim gibi ölçütlerin dikkate alınması gerektiğini düşünüyor.

Profesör Ian Boyd, hükümetin çevre başdanışmanlığı görevinden ayrıldı.

İskoçya’daki St Andrews Üniversitesi’nin biyoloji bölümünde kutuplar uzmanı olan Profesör Ian Boyd, havayı kirleten faaliyetlerin daha çok vergilendirilerek caydırılması, buna karşılık karbon salımı düşük yaşamlar süren insanları ödüllendirecek vergi indirimlerine gidilmesi gerektiğini savunuyor. Bunun için ilk adımın hükümet tarafından karbon salımı ile ilgili tüm gelişmeleri denetleyecek bir Sıfır Salım (Net Zero) bakanlığı kurması olduğunu söylüyor.

‘Ne kadar çok tüketirsek o kadar fazla atık üretiyoruz’

Yaşam tarzlarımızın genel olarak çevreye zararlı olduğunu söyleyen Profesör Boyd, “Tüketmeyi seviyoruz, ama ne kadar tüketirsek gezegenimizin kaynaklarını da o kadar tüketiyoruz. Bu da bu kaynakları yeniden yetiştirmemiz ya da çıkarmamız gerektiği anlamına geliyor. Bunu yaparken hep atık üretiyoruz.” diyor ve sürdürüyor:

“3D yazıcılar gibi teknolojilere daha çok yatırım yapmalıyız.”

“Geri dönüşüm konularında büyük teknolojik ilerlemelere ihtiyacımız var”

“Tüketimden nasıl vazgeçeceğiz? Sürdürülebilir yaşam biçimi hakkında daha çok bilgi edinmemiz lazım. Sürdürülebilirlikten bahsediyoruz ama bunun gerçekte ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Kullanım ve geri dönüşüm konularında büyük teknolojik ilerlemelere ihtiyacımız var ama aynı zamanda toplam tüketimi azaltmalıyız. Bu da davranışlarımız ve yaşam tarzlarımızı değiştirmemiz anlamına geliyor.”

“Örneğin şu anda olduğu kadar seyahat edemeyiz, onun için modern iletişim yöntemlerini kullanmaya alışmalıyız. Küresel çapta malların bir yerden bir yere taşınması da zorlaşacak, o halde 3D yazıcılar gibi teknolojilere daha çok yatırım yapmalıyız.”

“Talebi geçmiştekinin çok daha gerisine çekmeliyiz, karbon salımları tüketimin göstergesi, tüketimi azaltamazsak karbon salımını düşüremeyiz.”

“Tabi şunu alırsın bunu alamazsın gibi doğrudan bir mesaj pek olmayacaktır. Fakat vergi sistemi içinde bazı şeyleri diğerlerine göre cazip kılacak mesajlar olacaktır.”

İngiltere Başbakanı fosil yakıt kullanımını artıracak vergi indirimleri planlamakla suçlanıyor.

Çevreciler fosil yakıtlı araç kullanımına vergi indiriminden rahatsız

Çevreciler, İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ı, bir yandan elektrikli otomobilleri överken diğer yandan gaz salımını artıran fosil yakıtlı araç kullanımını teşvik edecek vergi indirimleri planlamakla suçluyorlar.

Sanayiciler de yaşam alışkanlıklarının değişmesi taraftarı

Britanya sanayicileri örgütü CBI’dan edinilen bilgiye göre, iş insanları “Sıfır Salım” hedefine ulaşmak için alışkanlıkların değişmesi gerektiğini kabul ediyor. Hükümetin iklim politikalarının çok yetersiz olmasından sıkıntı duyduklarını belirten sanayicilerin olduğu da biliniyor.

Başbakanlık: “Çevre Yasası konusunda çalışıyoruz”

Profesör Ian Boyd’un önerileri hakkında düşünceleri sorulan Başbakanlık, yanıtında liderlik, tüketim, ve politikalar konularındaki kritik soruları yanıtlamadan, şu satırları yeterli bulmuş:

“İklim değişikliğinin etkileri açık olup dünyanın bütün ülkelerinin acilen harekete geçmesini gerektirmektedir. İngiltere 2050’de Sıfır Salım hedefini yasalaştıran ilk büyük ekonomi olarak zaten öncü rolü oynadı. Bununla birlikte hükümetimiz hala yapılacak çok şey olduğunun bilincindedir.”

“Bu nedenle çevreci adımları ödüllendirecek bir tarım reformu, sürdürülebilirliği güvence altına alacak bir gıda politikası, ağaç dikimi ve turba alanların korunması ve çağımızın en önemli çevre önceliklerini içerecek bir Çevre Yasası konusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”