Bakan Ersoy 2023 Turizm Stratejisi’ni açıkladı

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2023 Turizm Stratejisi’ni açıkladı. / Fotoğraf: basin.kulturturizm.gov.tr

Last Updated on 27 Eylül 2019 by Turizm Günlüğü

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy bugün (27 Eylül Cuma) İstanbul Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlediği toplantıda Türkiye’nin 2023 Turizm Stratejisi’ni açıkladı.

2023 Turizm Stratejisi’nin detaylarını paylaşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ilk olarak; Türkiye’nin turizmde sürdürülebilir ve gelir odaklı büyüme modeline geçeceğini açıkladı.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un 2023 Turizm Stratejisi hakkında yaptığı açıklamalardan öne çıkan konu başlıkları şöyle:

75 MİLYONDAN FAZLA TURİST 65 MİLYAR DOLAR GELİR

2023 yılı için turist sayısı hedefi 75 milyondan fazla turist, hedeflenen turizm gelirleri ise 65 milyar dolar olarak açıklandı.

Ortalama geceleme sayısını 10 gece seviyesine yükseltmek.

2023 yılı için gecelik ortalama harcama hedefi 86 dolar

TANITIM BÜTÇESİNE AYRILACAK PAY

2018 yılında 18 milyon dolar olan Bakanlık tanıtım bütçesi, izlenen strateji ve politika değişikliği nedeniyle bu yıl 72 milyon dolara çıkarıldı.

2020 yılında ise Bakanlık ve yeni kurulan Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı ile tanıtım bütçesini 180 milyon dolara taşınması; 2023 yılında ise bu rakamın 220 milyon dolar seviyesine yükseltilmesi hedefleniyor.

TANITIM ÇALIŞMALARINA İLİŞKİN DETAYLAR

Bu hedefler doğrultusunda tanıtım faaliyetleri televizyon, açık hava, dergi, editoryal yazı, dijital ve sosyal mecralarda çeşitlendirerek odaklı ve yoğunlaştırılmış şekilde gerçekleştirilecek.

Hedef pazarlarda ziyaretçilerin beklentilerine ulaşmak için pazar araştırmaları yaptırılıyor ve söz konusu araştırmalar doğrultusunda tanıtım stratejimiz çeşitlendirilerek tüm mecralarda yer alınıyor.

Deneyime dayalı Türkiye portalının dijital uygulamaların hayata geçirilmesine öncelik veriliyor.

YENİ ÜRÜN VE DESTİNASYONLARA AĞIRLIK VERİLECEK

İlk olarak az keşfedilmiş ya da gelişmekte olan turizm bölgeleri olmak üzere yeni ürün ve destinasyon çalışmalarına ağırlık verilecek.

PAKET TUR ORANI YÜZDE 15 İLE YÜZDE 60 BANDINA ÇEKİLECEK

Bu kapsamda arz güvenliğini sağlayarak paket tur oranlarını yüzde 15 ile 60 bandına çekilmesi hedefleniyor.

TURİZMİN FARKLI ÇEŞİTLERİNE AĞIRLIK VERİLECEK

Yüksek harcama potansiyeli olan ziyaretçi oranında da artış hedeflenecek. Bunun için de yeni ürünler geliştirilecek. Gastronomi tanıtımını ayrı bir başlık altında ele alınacak. UNESCO’dan tescilli marka şehirlerimize yenileri eklenecek.

2023 HEDEFLERİ İÇİN ATILACAK ADIMLAR

Türkiye lezzet haritası çıkarılacak ve gastronomi güzergahları oluşturulacak.

Kültür turları ile sağlık turizmini geliştirmek ve turistlerin alışveriş harcamalarını yükseltmek için adımlar atılacak.

Turizm çeşitliliğini artırmaya ve üçüncü yaş hedef kitlesine odaklanılacak.

Türkiye genelinde yeni müzeler açmaya devam edilecek.

BİSİKLET DOSTU OTELLERİN SAYISI ARTIRILACAK

Yeni kültür rotaları ile arazi ve bisiklet turizmine yönelik rotalar oluşturulacak. Bisiklet dostu otel sayısı artırılacak.

İnanç turizmi için Türkiye Dijital İnanç Haritası ve İnanç Portalı hayata geçirilecek.

YENİ HEDEF PAZARLAR

Tanıtımda ülkemize büyük rakamlarla turist gönderen ana pazarlarımızın yanı sıra dünyadaki turizm büyümesinde kaynak pazarlar olarak öne çıkan Uzakdoğu ve Pasifik bölgelerinde yer alan Çin, Hindistan, Güney Kore, Japonya gibi yükselen pazarlara odaklanılacak.

Uzak Asya ve Okyanusya bölgesinden 2019 yılında gelmesi beklenen yaklaşık 1 milyon turistin 2023 yılında 4 milyona ulaşması hedeflenecek.