Konaklama sektörüne yeni vergi kapıda!

Geceleme Sorunu Değişmedi

Last Updated on 24 Ekim 2019 by Turizm Günlüğü

TBMM’ye bu hafta sunulması beklenen vergi taslağına göre otel, motel, tatil köyü, pansiyon, apart, misafirhane ve kamping gibi konaklama tesislerine Konaklama Vergisi getiriliyor.

Bütçe açığını kapatmak için planlanan yeni vergi yükümlülükleri taslağında lüks konut, konaklama ve dijital hizmetlere yeni vergiler gündemde.

“Kurumlar Vergisi”nin düşürülmesi, “Gelir Vergisi”nin ise artırılmasının öngörüldüğü taslakta yer alan Konaklama Vergisinden mükellef olanlar ise konaklama hizmetlerini sunanlar olacak. Bu nedenle söz konusu verginin oda fiyatlarına yansıması ve doğal olarak vatandaşın da cebini etkilemesi bekleniyor.

Verginin matrahı geceleme ve diğer hizmetlerin toplam bedeli. Vergi aylık dönemler itibarıyla beyan edilip ödenecek.

Vergide istisna uygulanacak hizmetler ise kamu misafirhanelerinde verilen hizmetler, öğrenci yurtları ve kamplarında verilen hizmetler, diplomatik temsilciler, konsoloslar ile uluslararası kuruluşların mensuplarına verilen hizmetler.

Otellerde konaklayanlardan yüzde 2 oranında vergi alınacak

Vergi sistemine ilişkin yeni düzenleme hakkında açıklamalarda bulunan AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş, otellerde konaklayanlardan yüzde 2 oranında vergi alınacağını şu sözlerle belirtti:

“Konaklama vergisi ihdas etmiş olacağız. Yüzde 2’dir. Hasılat üzerinden alınacak. Bu yıl için 2020’de yüzde 1, 2021’de yüzde 2 olarak uygulanacak. 2020’nin Nisan ayı başında vergi devreye girecektir. Konaklayanlardan alınacaktır. Öğrenci, diplomatlar vergiden istisna olacak.”