Havayolu şirketleri uçuş slot’larını kaybetmemek uğruna boş uçaklarla seyahat ediyor

uçak bileti fiyatları

Last Updated on 9 Mart 2020 by Turizm Günlüğü

Avrupa Birliği havacılık kuralları çerçevesinde İngiliz havayolu şirketleri uçuş slot’larını (hatta uçuş izni) kaybetmemek uğruna boş uçaklarla seyahat ediyor.

Times‘ta yer alan habere göre Avrupa Birliği havacılık kuralları çerçevesinde bir uçuş şirketine verilen uçuş slotları’nın yüzde 20’sinden fazlası firma tarafından kullanılmazsa uçuş slotları başka bir hava yolu firmasına geçiyor.

Hava yolu şirketleri şu an coronavirüsten dolayı uçuşlar az olduğu için boş uçak kaldırmanın masrafını üstlenmek istemiyor olsalar da önümüzdeki dönem için uçuş slotlarını da rakiplerine kaptırmamaya bakıyorlar.

BOŞ UÇUŞLARA HAYALET UÇUŞ DENİYOR

Son günlerde bazı İngiliz hava yolu şirketlerinin içinde bir yolcu bile olmayan uçakları uçurduğu belirtiliyor. Bu uçuşlara ‘hayalet uçuş’ ismi veriliyor.

İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps dün kaleme aldığı yazılı açıklamasında havacılık kurallarının şu dönemde biraz esnetilmesini tavsiye etti.

İngiltere, Avrupa Birliği’nden çıkmış olsa bile hali hazırda her mevzuatı uygulamaktan tam olarak sıyrılabilmiş değil.

İsmini vermeyen bir havacılık şirketi sorumlusu önümüzdeki üç hafta boyunca düzenledikleri 32 uçuşun doluluk oranının yüzde 40 olduğunu söyledi. Söz konusu zaman diliminde 5.200 boş koltuk ile uçulacak.

Coronavirüsün getirdiği ek maliyetlerden dolayı British Airways, Easyjet ve Ryanair gibi firmalar kısa mesafeli bazı Avrupa uçuşlarını artık para kazandırmadığı için azalttı.

Havacılıkta virüsün faturası büyük

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), coronavirüs salgınının hava yolu şirketlerine etkisinin 29 milyar doları aşacağı ve yolcu sayısının 2020’de yüzde 0,6 azalacağı öngörüsünde bulundu.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), coronavirüs salgını nedeniyle küresel hava taşımacılığının 2009 yılından bu yana ilk kez düşüş göstereceğini tahmin etti.

Coronavirüsü salgını nedeniyle düşen talebin ve Çin’e uçuşların durdurulmasının hava yolu şirketlerine etkilerini değerlendiren IATA, düşen talebin hava yolu şirketlerine etkisinin küresel olarak 29 milyar doları aşacağını tahmin etti ve bu etkinin büyük kısmının Asya-Pasif bölgesi hava yolu şirketlerinde görüleceğini belirtti.

Çinli hava yolu şirketlerinin 12,8 milyar dolar gelir kaybına uğrayacaklarını tahmin eden IATA, 2020 yılı için yüzde 4,1 olarak açıkladığı global yolcu talebi büyüme tahminini yüzde 0,6 daralma olarak revize etti.