Adana’da mutlaka görmeniz gereken müze ve ören yerleri

Adana müzeleri.
Adana Etnografya Müzesi

Last Updated on 23 Mart 2022 by Yaşar Çelik

Antik Kilikya Bölgesinin en önemli şehirlerinden olan Adana, Hititlerden Osmanlıya, gelmiş geçmiş birçok medeniyetin beşiği konumunda bulunuyor. Biz de binlerce yıllık geçmişe sahip olmasıyla gönlümüzde ayrı bir taht kuran bu yöredeki yer alan müze ve ören yerlerini sizin için kaleme aldık. İşte Adana müzeleri.

Yunan mitolojisine göre adını Gök Tanrısı Uranus’un oğlu Adanus’tan alan Adana’nın renkli ve ilginç geçmişini bir nebze de olsa öğrenebileceğimiz bu müze ve ören yerlerini #TGilekeşfet ‘meye çıkıyoruz. Adana müzeleri.

Adana müzeleri.
Adana Arkeoloji Müzesi

1 – Adana Arkeoloji Müzesi

1924 yılında kurulan müze, Türkiye’nin en eski 10 müzesinden birisidir. 1972 tarihinde ziyarete açılan ve uzun yıllardır hizmet veren müze, 2013 yılında Adana Yeni Müze Kompleksi I. Etap çalışmaları kapsamında, Arkeoloji Müzesi’nin teşhir ve tanzim çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte 18 Mayıs 2017 tarihinde ziyarete açılmıştır. Müzede, prehistorik dönemden bugüne insanın yaşam serüveninin, dönemlere ait bilgi metinleri, görseller, diaromalar ve canlandırmalar yardımıyla anlatıldığı 8 salon bulunmaktadır. Salonlarda Prehistorik dönem eserleri, Hitit, Asur, Arkaik, Hellenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait heykeller, lahitler, steller, sunaklar ve büstler gibi taş eserler, cam, pişmiş toprak ve bronzdan yapılmış çeşitli kaplar, pişmiş toprak ve bronz kandil ve figürinler, silindir-damga mühürler, cam, bronz ve altın takılar ile diğer arkeolojik buluntular yer almaktadır. Adana müzeleri.

Yaz Dönemi (1 Nisan – 31 Ekim) Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (31 Ekim – 1 Nisan)  Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz – Kış Kapanış Saatleri / Yaz Dönemi: 18:30 – Kış Dönemi: 16:45
Tatil Günleri: Pazartesi Giriş Ücreti: 12 TL
Adres: Ahmet Cevdet Yağ Bulvarı Döşeme Mahallesi No: 7
Tel: 0 322 454 38 55/57

Adana Etnografya Müzesi

2 – Adana Etnografya Müzesi

1845 yılında Kuruköprü mevkiinde inşa edilmiş ve sonradan terk edilmiş olan kilise binasının 1924 yılından sonra müze olarak düzenlenmesiyle oluşturulmuştur. Bina arkeolojik ve etnografya eserlerinin sergilendiği bir müze iken 1972 yılında eserlerin yeni müze binasına taşınmasıyla birlikte kilise restore edilmiştir. Böylece 1983 yılında etnografya müzesine dönüştürülmüştür. Müzede Çukurova köylerinde ve Toroslar’da yaşayan yörüklere ait oldukça zengin eşyalar yer almaktadır. 17. yy’dan kalma Osmanlı kadın ve erkek mezar taşları bulunmaktadır. Türk-İslâm eserlerine ait kitabeler sergilenmektedir.

Adana müzeleri.
Adana Şar Ören yeri

3 – Şar Örenyeri

Hitit, Roma ve Bizans dönemi eserlerinin yer aldığı ören yerinde günümüze yetişebilmiş eserlerin birçoğu Roma dönemine ait olanlarıdır. Bunlar arasında “amfiteatr”; yani kademeli açık hava tiyatrosu dikkat çekmektedir. Buradaki diğer bir önemli eser de Bizanslılardan kalma kilisedir. Kubbesi yıldırım düşmesiyle yıkılmış olan bu tapınak muntazam bir şekilde yontulmuş iri taşlarla inşa edilmiştir. Bu Hristiyan tapınağının ayakta kalan tek bölümü apsis kısmına ait 5 metre yükseklikteki duvardır. Adana müzeleri.

Yaz Dönemi (15 Nisan – 30 Eylül) Açılış Saati: 09:00 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (30 Eylül – 15 Nisan) Açılış Saati: 08:00 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz – Kış Kapanış Saatleri / Yaz Dönemi: 18:30 – Kış Dönemi: 17:00
Tatil Günleri: Her gün açıktır. Giriş ücretsizdir.
Adres: Şar Mahallesi
Tel: 0322 454 38 55

Adana Anavarza Ören yeri

4 – Anavarza Örenyeri

Kozan İlçesi’nin Dilekkaya Köyü sınırları içerisinde yer alan ve bir zamanlar Kilikya Bölgesinde şenliklere ve olimpiyatlara ev sahipliği yapan, “Metropolis” unvanını almış bir kent olan Anavarza; kalesi, mozaikleri, hamamları, kiliseleri, zafer kapısı, su kemerleri, kaya mezarları, stadyumu ve antik tiyatrosuyla 1143 dönümlük bir alana kuruludur. Çukurova’nın en büyük kalesi olma unvanına sahip olan Anavarza Kalesi, Harun Reşit ordularınca garnizon olarak kullanıldığı döneme ilişkin, kitabe ve onarımlar, Bizans ve Geç Ermeni Krallığına ait şapel, her dönemde kullanılan sarnıç ve onlarca kapalı mekanı, tonozlu dehliz ve geçişler, burçlar, nişler, sunak ve adak alanlarıyla bölge uygarlıklarının bir sentezi konumundadır. Adana müzeleri.

Yaz Dönemi (15 Nisan – 2 Ekim) Açılış Saati: 09:00 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (2 Ekim – 15 Nisan) Açılış Saati: 08:30 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz – Kış Kapanış Saatleri / Yaz Dönemi: 18:30- Kış Dönemi: 17:00
Tatil Günleri: Her gün açık. Giriş ücretsizdir.
Adres: Dilek kaya Köyü
Tel: 0322 454 38 55

Adana Atatürk Evi Müzesi

5 – Adana Atatürk Evi Müzesi

15 Mart 1923 tarihinde Atatürk ve eşi Latife Hanım Adana ziyaretleri sırasında Ramazanoğlu Suphi Bey’e ait Tepebağ Konağı’nda (Suphi Paşa Konağı) ağırlanmışlardır. Kamulaştırılıp restorasyonu yapılan bina, 1981 yılında Müze Müdürlüğü’ne bağlı bir birim olarak hizmete açılmıştır. Müzede Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyetin ilk yıllarına ait bilgiler, çeşitli belgeler ve fotoğraflarla anlatılmaktadır. İki kattan oluşan müze binasının alt katında Çalışma Odaları, Kütüphane, Sofa, Yatak Odası, Basın Odası ve mücahitler Odası yer almaktadır. Üst katında ise Hatay Odası, Silah Odası, Yaver Odası ve Kuvay-i Milliye Odası bulunmaktadır. Geleneksel bir Adana Evi’ni görmek isterseniz, Suphi Paşa Konağı bu anlamda size önderlik edecektir.

Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) Açılış Saati: 09:00 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) Açılış Saati: 08:00 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz – Kış Kapanış Saatleri / Yaz Dönemi: 18:30 – Kış Dönemi: 17:00
Tatil Günleri: Pazartesi. Giriş ücretsizdir.
Adres: Kayalı Bağ Mahallesi, No: 59
Tel: 0322 359 7866

Adana müzeleri.
Adana Misis Mozaik Müzesi

6 – Misis Mozaik Müzesi

Adana’ya 26 kilometre uzaklıkta bulunan ve bugün Adana Arkeoloji Müzesi’ne bağlı olan Misis Mozaik Müzesi, Adana’nın Yüreğir ilçesine bağlı Misis Beldesi’nde, 1959 yılından beri faaliyettedir. İçinde Misis Antik Kenti’nden kalma, 4.yüzyıl sonlarına ait bir tapınağın zemin mozaiklerinin sergilenmektedir. Bizans devrine ait mozaiklerde Nuh’un tufan esnasında gemisine aldığı hayvanlar betimlenmiştir. Mozaiğin tam ortasında bir masa veya sehpa şeklinde yapılmış bir kümes ve etrafında Nuh Peygamber’in tufanda gemisine aldığı 23 adet kuş ve kümes hayvanları, bu grubun etrafında ise vahşi ve evcil hayvanlar yer almaktadır.

Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi

7 – Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi

Geçmişte birçok restorasyon çalışması geçiren müze 2017 tarihinde Adana Kuruköprü Anıt Müzesi ve Geleneksel Adana Evi olarak hizmete girmiştir. 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı, Gayrimüslimlere kendilerini yönetebilme, okul ve ibadet yerleri inşa edebilme olanağı sağlamıştır. Bu dönemde, Anadolu kentlerinde dikkat çekici ölçüde kilise inşa edilmiştir. Adana Rum Kilisesi, bu süreçte inşa edilen dini yapılardan biridir. Adana ve çevresindeki kiliselerinin çoğu, İstanbul Rum kiliseleri ve Anadolu’nun büyük bölümündeki Osmanlı dönemi kiliseleri gibi üç nefli bazilika planlı olarak inşa edilmişlerdir.

Yaz Dönemi (1 Nisan – 1 Ekim) Açılış Saati: 09:00 – Kapanış Saati: 19:00
Kış Dönemi (1 Ekim – 1 Nisan) Açılış Saati: 08:00 – Kapanış Saati: 17:30
Gişe Yaz – Kış Kapanış Saatleri / Yaz Dönemi: 18:30 – Kış Dönemi: 17:00
Tatil Günleri: Pazartesi. Giriş ücretsizdir.
Adres: Kuru Köprü Mahallesi, Ziyapaşa Bulvarı No: 108
Tel: 0322 454 38 55

Dikkatinizi çekebilecek diğer müze içerikleri: