Salgın sonrası Sultanahmet için güvenli turizm bölgesi önerisi

Sultanahmet Camii

Last Updated on 29 Nisan 2020 by Yaşar Çelik

Deneyimli turizmci Deniz Emin Tüfekçi, tüm dünyayı derinden etkileyen coronavirus sürecinde Sultanahmet bölgesi için bir turizm modeli önerisinde bulundu. Tüfekçi, “İstanbul’un örnek olacağı model ile tüm Türkiye’yi dünyanın ilgi odağı haline getirip bir başarı hikayesini yazabilir” dedi.

İşte Deniz Emin Tüfekçi’nin o yazısı:

“Covid-19 modeli tanıtım, bir şehrin başarı hikayesi…

Bu salgından daha fazla yara almamak, ders çıkartıp tedbirler almak konusunda düşünce üretmekte yarar var.

Yerli ya da özellikle yabancı turistin gezi programında karar vermesini etkileyecek ilk etmen sağlık konusunda duyacağı güven konusudur. Türkiye bu konuda, tatile gitme kararını verenler için örnek bir model oluşturmak, rakiplerinden rol değil ama yolcu kapmak zorundadır. Bir güvenlik modeli oluşturup bunu örneği ile birlikte dünyaya göstermeliyiz. İstanbul’u, dolayısıyla örnek olacağı model ile tüm Türkiye’yi dünyanın ilgi odağı haline getirip bir başarı hikayesini yazmalıyız.

Sultanahmet İstanbul’un görünen yüzü

Sultanahmet bölgesi yabancıların en çok bildiği, ilgi duyduğu tarihi, kültürel ve sosyal ögelerin var olduğu eski kentin, dolayısıyla İstanbul ve Türkiye’nin göz bebeğidir. Türkiye ile ilgili dünyada en çok bilinen ve ziyaret edilen eserler Sultanahmet diye adlandırdığımız, çapı 3 km’yi geçmeyen bir alandır.

Burası Türkiye kolyesinin ucunda sarkan broşun çok kıymetli, elmas ve pırlantasının yer aldığı alandır. İstanbul’u bir Aysberg’e (buz) dağına benzetirsek, Sultanahmet bölgesi buz dağının suyun üstünde kalan, görünen kısmıdır. Bu bölgede yapılacak doğru bir uygulama sadece buz dağını parlatıp dünyanın dikkatini çekmekle kalmaz, suyun altındaki bölüme de hayat verir, canlılık katar.

“Şehrin hikayesini” yazmaya başlayabiliriz

Bölgedeki tüm turistik ve turizme hizmet veren alanların, ulaşım araçları, müzeler, gezi alanları, lokantalar, büfeler, konaklama tesisleri, dini mekanlar, eğlence mekanları, rehberler, sektörde çalışan tüm emekçiler, iş sahiplerini kapsayan ‘’toplam kalite ‘’odaklı bir çalışmayı bölgedeki seyahat acentaları, konaklama tesisleri, lokantacılar, alışveriş sektöründe çalışanlardan oluşan sivil inisiyatif yanında ilçe ve anakent belediyeleri, Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcileri, valilik adına görevli temsilcinin de katıldığı, düzenleyici, uygulayıcı ve uygulamaları denetleyici bir yapı oluşturarak “Şehrin hikayesini” yazmaya başlayabiliriz.

Sultanahmet bölgesi bir rol model olabilir

Tüm işletmelerin ve fiziki alanların her gün güne başlarken dezenfekte edilmesi, çalışanların katkısıyla iş yerlerinin aynı şekilde sağlanacak ham madde ile dezenfekte edilmesi, ulaşım araçlarının, bekleme alanlarının giriş yerleri ya da iş başlangıcında dezenfekte edilip bunun belgelenmesinin sağlanması, çalışanların Covid-19 testine tabi tutulduktan sonra iş yerlerine alınmaları, belgelendirilmeleri, bar, eğlence mekanları, pavyon, diskotek gibi eğlence merkezlerinin tehlikenin sona ermesine kadar faaliyete geçirilmemesi, seyyar satıcıların faaliyetine de bölgede sınırlı sayıda ya da hiç izin verilmemesi, bölgeye giriş yapanların ısı kontrolü gibi ilk denetimlerini yapıldığını gösteren bantların kişinin üzerine yapıştırılması gibi, turistleri zora sokmayan uygulamaların güvenlik açısından yapılması, işletmelerin alabileceği maksimum sayının belirlenip girişlerinde duyurulması, uyma konusunda sekter davranan kuruluşların çalışmalarının engellenmesi, cezaya değil korumaya odaklı bir yaklaşımla dayanışma güdüsünü artırıp neleri kazanacağımızı herkesin bilmesini ve diğer bölgelere örnek olmasını sağlamalıyız. Her bölge bu sorumluluğu duyarak benzer örgütlenmeyi yapmak zorundadır. Sultanahmet bölgesi bir rol model olarak bu konuda gereğini yapacaktır.

Mucizelerden bu noktalara geldik şimdi bunu dünyaya gösterme zamanı

Zaman kaybına neden olacak tartışmaları bir yana bırakıp, bu sezon turizm açısından beklediğimiz trafiğin gelmesi olası %25-30 seviyesine ineceğini öngördüğümüz konuklara dünyaya örnek olacak uygulama ile hizmet etmenin yollarını geliştirip, oluşturup uygulamasını göstermek görevimizdir.

Biz turizmde mucizeler yaratıp bu noktalara geldik, bunu korumak şimdi asıl görevimiz olmakla birlikte, dünyaya da gösterip örnek model olmalıyız.”