Müberra Eresin’den corona değerlendirmesi ve gelecek öngörüleri

Last Updated on 5 Mayıs 2020 by Turizm Günlüğü

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin Bloomberg HT’ye özel bir yazı kaleme aldı. İşte detaylar…

Bloomberg HT’ye özel bir yazı kaleme alan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, coronavirus sürecine ve sonrasına ilişkin değerlendirme ve öngörülerde bulundu.

TÜROB Başkanı Müberra Eresin’in değerlendirmelerinde öne çıkan satır başları şöyle:

MÜBERRA ERESİN’İN DEĞERLENDİRME VE ÖNGÖRÜLERİ

  • Normalleşmenin ne zaman başlayacağını ve tam anlamıyla normalleşme sürecinin ne kadar zaman alacağını tahmin edebilmek maalesef şu anda mümkün değil. Bu süreci salgının gidişatı ve kontrol altına alınması belirleyecektir.
  • Sektörümüz adına iyimser olmak zorundayız ve tüm çabalarımız iyimser tabloya göre devam ediyor. Haziran ayı ortalarından itibaren normalleşme yolunda ilk adımların geleceğini umut ediyoruz.
  • Yıl sonu için rakamsal bir hedeften bahsetmek şu aşamada mümkün değil.

“TAMAMEN KALDIRILMASI DİYE BİR ŞEY SÖZ KONUSU OLMAYACAKTIR”

  • Yeni uygulamalar ne olabilir diye baktığımızda, en çok sorulan sorulardan bir tanesine açıklık getirmek isterim. Evet hastalığın ilk çıktığı günlerde TÜROB olarak, koronavirüs salgınıyla ilgili alınabilecek tedbirler çerçevesinde üye otellerde kahvaltı, öğle ve akşam yemeği servisinde açık büfenin kaldırılarak, ‘kahvaltı tabağı ve set menü’ uygulamasına geçilmesine yönelik tavsiye kararımız var. Ancak tabii ki ilerleyen dönemlerde tamamen kaldırılması diye bir şey söz konusu olmayacaktır.

CORONA SONRASINDA DEĞİŞECEK UYGULAMALAR NELER OLACAK?

  • Koronavirüs salgınıyla birlikte hangi uygulamaların değişeceği, hangi değişikliklerin kalıcı olacağını şu aşamada kestirebilmek çok zor tabii ancak uygulamalarımızın bazılarında değişimler olacağı da bir gerçek.

TÜROB’UN YÜRÜTTÜĞÜ ÇALIŞMALAR

  • Konaklama ve Yeme&İçme Tesislerinde Hijyen Belgesi ile ilgili olarak (sertifikasyon) çalışmalarımızı Hazırlık Komitesi’nde birleştirip, protokollerin yazılması, online eğitim uygulamaları vs. gibi detaylar üzerinde çalışıyor ve önerilerimizi Kültür ve Turizm Bakanlığı ve diğer komite üyelerine sunuyoruz. Bu çalışma sürecinin sonucunda da uygulamanın esasları belirlenmiş olacak.
  • Korona sonrası en önemli konulardan biri de maliyet artışları ve satış fiyatlandırmaları olacaktır. TÜROB olarak üyelerimize başta gelir yönetimi (revenue management) olmak üzere fiyatlama, pazar analizi ve bütçe analizi gibi konularda eğitim programları planladık ve mayıs ayının ikinci haftasından itibaren bu eğitim ve seminerlere başlıyor olacağız.
  • Aynı şekilde otellerimizin açılışı sonrası satış pazarlama faaliyetlerinde de fazlaca değişim olacağını düşünüyoruz, bu konuda da üyelerimiz için Covid-19 sonrası satış pazarlama teknikleri konulu bir semineri mayıs ayının üçüncü haftasında düzenleyeceğiz.

—O—

Müberra Eresin’in Bloomberg HT’ye özel kaleme aldığı yazının tamamını okumak için tıklayın