Testini yaptıran gurbetçiler dönüşte karantinadan muaf olacak

Aşı Pasaportu nedir?

Last Updated on 27 Haziran 2020 by Yaşar Çelik

Türkiye’nin Covid-19 testini kabul eden Avrupa ülkelerinde yaşayanlar, tatil için gelip ayrılmadan önce test yaptırarak sonuçlarını yaşadıkları ülkelere 48 saat içinde verirlerse karantina uygulamasına tabi olmayacak.

Avrupa Birliği (AB) 1 Temmuz’dan itibaren bazı ülkelere dış sınırlarını açıyor. Türkiye’nin AB’nin sınırlarını açtığı ülkeler arasında bulunup bulunmadığı henüz kesinlik kazanmadı ancak Türkiye Avrupalı turistler için hazırlıklara başladı.

Türkiye’ye gelen turistlerin ülkelerine dönüşünde 14 günlük karantina uygulamasıyla karşı karşıya kalmaması için toplam 130 Covid-19 test merkezi açıldığı belirtildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, sınır kapıları ve havaalanlarında yer alacak test merkezlerinin İstanbul, Antalya, İzmir, Dalaman gibi yoğun bölgelerde 1 Temmuz’dan itibaren, diğer bölgelerdeyse 15 Temmuz’dan itibaren hizmet vermeye başlayacağını bildirdi.

Almanya ve Avusturya gibi Avrupa ülkelerinin Türkiye’de yapılan Covid-19 testlerini kabul edeceği açıklandı. Bu sayede Türkiye’de yaptırdıkları Covid-19 test sonucunu ülkelerindeki yetkililere iletenler 14 günlük karantina sürecini atlayabilecek.

TBMM Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Alt Komisyonu Başkanı ve AKP İstanbul Milletvekili Zafer Sırakaya, yurt dışından Türkiye’ye gelecek kişilerin yaşadıkları ülkelere dönüşlerinde karantina uygulamasıyla karşı karşıya kalmamaları için tedbir alındığını söyledi.

130 test merkezi sınır kapıları ve havalimanlarında hazır

Sırakaya şöyle devam etti: “Tatillerini, izinlerini Türkiye’de geçirdikten sonra yaşadıkları ülkelere geri dönecek vatandaşlarımızın karantinaya tabi tutulmasının önüne geçmek için test merkezlerimiz hazır. Sınır kapıları ve havaalanları başta olmak üzere 130 Covid-19 test merkezimizle yurt dışından gelen vatandaşlarımızın hizmetinde olacağız.”

Covid-19 test ücreti 110 TLÖdemeler Halk bankasına yapılacak

Semptom gösterenlerin testlerinin ücretsiz yapılacağını, göstermeyenlerden ise 110 lira alınacağını, ücretin test merkezlerinde değil Halkbank’ın ilgili hesap numaralarına ödeneceğini belirten Sırakaya şunları söyledi: “Bu dekontla test merkezlerine gitmelerini özellikle rica ediyoruz. Test sonuçları negatif çıkan vatandaşlarımızın Türkiye’nin uyguladığı Covid-19 testini kabul eden Almanya, Avusturya gibi Avrupa ülkelerinde herhangi bir karantinaya tabi tutulmadan günlük hayatlarına devam edebilmelerinin önünü açmış bulunuyoruz.”

Gurbetçiler PTT’den E-devlet şifresi alacak

Sonuçların, e-Nabız uygulamasına aynı gün içinde yükleneceğini belirten Sırakaya, gelmeden önce büyükelçilikler veya konsolosluklardan ya da ülkeye gelir gelmez PTT’den e-Devlet şifresi alınması gerektiğinin altını çizdi.