Nusr-et, oteller ve Galataport Ferit Şahenk’in borçlarını kapatmaya yetmedi!

Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk

Last Updated on 14 Eylül 2020 by Yaşar Çelik

T24 Yazarı Barış Soydan bugünkü köşesinde turizm ve restoran işlerine büyük yatırımlar yapan Doğuş Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı “Ferit Şahenk’in borçları ne oldu?” diye sordu.

Yazısına “Doğuş Holding’de 20 binden fazla insan çalışıyor. Aileleriyle birlikte 70-80 bin kişi eder. Çalıştıkları şirketin nereye gittiğini merak ediyorlar. Bu yazı öncelikle onlar için” diyerek başlayan T24 Yazarı Barış Soydan, sadece pandemiyle değil 2018 yılından beri gelen bir ekonomik krizin dev holdinglerin yapı taşını nasıl yerinden oynattığını merak edenler için kaleme aldı.

Ferit Şahenk’in yönetim kurulu başkanı olduğu Doğuş Holding ile ilgili şirketin 2018’in Ağustos ayında bankalarla refinansman anlaşması sağladığını açıkladığını hatırlatan Soydan, olaylar zincirini şöyle aktardı:

“Doğuş’un 2018 sonunda 27.8 milyar lira borcu bulunuyordu. Kredilerin yüzde 86’sı dolar ve Euro cinsindendi. Doğuş’un Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk, yeniden yapılandırılan borç tutarının 2.3 milyar Euro tutarında olduğunu söylemişti. Anlaşma, Holding’in iki yıl sadece faiz ödemesi yapmasını, ana para ödemesinin daha sonra başlamasını öngörüyordu. Doğuş Holding CEO’su Hüsnü Akhan o dönemde, “Bir anlamda vadeyi iki sene ötelemiş oluyoruz” demişti.”

Soydan, “Ana para ödemesiz dönem bu yıl doldu. Doğuş plandaki gibi ödemeye başladı mı?” sorusunu sorduğu yazısında şunlara dikkat çekti:

Doğuş herhangi bir açıklama yapmadığı için bilmiyoruz. Bildiğimiz tek şey, Doğuş’un büyük yatırımlar yaptığı turizm ve restoran işlerinin pandemiden olumsuz etkilendiği…

İstanbul Karaköy’deki kruvaziyer limanı Galataport’un bu yılın ilk yarısında açılması bekleniyordu, olmadı. Diğer oteller ve restoranlarda da cironun, Nusret dahil, umulanın altında kaldığını tahmin etmek zor değil.

Holding’in borçlarında düşüş değil artış var. Doğuş Holding’in toplam finansal borçları ilk 6 ayda 29.5 milyar TL’den 35.3 milyar TL’ye çıktı.

Şahenk, 2.3 milyar Euro tutarındaki borcu 2019 sonu itibarıyla 2 milyar Euro’nun, 2020 sene sonu ise 1.5 milyar Euro’nun altına indirmeyi hedeflediklerini söylemişti. Holding’in bilançosu, bu hedefe ulaşılamadığını gösteriyor.”

T24 Yazarı Barış Soydan’ın “Ferit Şahenk’in borçları ne oldu?” başlıklı yazısının tamamını okumak için linke tıklayın.