10 ipucunda doğru bavul alma rehberi

Bavul seçerken nelere dikkat edilmeli?

Last Updated on 11 Nisan 2022 by Yaşar Çelik

Uçak veya otobüs hangi seyahat yolunu tercih ederseniz edin bavulunuz mutlaka görevlilerin gazabına uğrayıp oradan oraya savruluyor. Peki tüm bu darbelere karşı bavulunuz dayanıklı mı? Bavul seçerken nelere dikkat edilmeli? İşte yanıtı…

Bavul seçimi çoğumuz için herhangi bir mağazaya girip ‘uygun fiyatlısını bulayım da gerisi mühim değil’ demekten başka bir şey ifade etmiyor olabilir. Ama böyle düşünüyorsanız yanlış sularda geziyorsunuz. Çünkü ucuza alacağınız ve ihtiyaçlarınıza göre seçmediğiniz bir bavul sizi yarı yolda bırakıp daha yüksek maliyetlerde harcama ve kayıplara yol açacaktır. Bu mağduriyeti hem kendim hem de sizin yaşamamanız için “kaliteli bavul seçimi nasıl yapılır, valiz ve bavul seçerken nelere dikkat etmeli?” sorularının yanıtlarını araştırdım.

Yeni bavul/valiz alırken dikkat etmeniz gereken 10 ipucu:

  • İlk önce hangi boy bavula ihtiyacınız olduğuna karar verin. 1-3 günlük seyahatler için kabin boy, 3 günden uzun seyahatleriniz için orta boy ideal olacaktır. Ayrıca seçeceğiniz körüklü model sayesinde her an ekstra yer elde edebilirsiniz. Aile seyahatleri için ise 3’lü bavul setleri (setler ayrıca evde saklama kolaylığı da sağlar) almak veya M, L, XL boy tek bavul seçimi yapmak daha iyi olacaktır. Daha genç bir bireyseniz tekerlekli sırt çantalarını da tercih edebilirsiniz. Bu modeller fuar gibi organizasyonlarda da mutlaka işinize yarayacaktır.
  • Kadın veya erkek olmanız fark etmeden, piyasada makyaj bavulu diye tabir edilen küçük, büyük bavullarınızın kulp kısmına takılabilen çantaları tercih edebilirsiniz. Kadın kullanıcılar takı ve makyaj malzemelerini koyarken, erkek kullanıcılar traş ve diğer kişisel bakım, temizlik ürünlerini, iç çamaşırlarını bu çantaya yerleştirebilirler.
  • Ucuza alıp sürekli değiştireceğinize yıllarca kullanabileceğiniz kaliteli bir ürün tercih edin. Bu hem maliyet açısından hem de sizi oluşabilecek zor durumlardan kurtarmış olacaktır.
  • Kalite demişken; kaliteli bavul seçiminde, kalın yapılı ve tasarımına aldanacağınız ürünlerden uzak durun ve ağırlığını hiç mi hiç hissetmediğiniz hafif bavullara yönelin. Çünkü son teknolojiyle üretilen “ultra light” bavullar özellikle uçak seyahatlerinde kilo kısıtlamasına takılmamanızı sağlayacaktır. Öneri: Havalimanı kontrol noktalarından hızlı bir şekilde nasıl geçilir?
  • Dış materyali yukarıdaki maddede olduğu gibi olsa da tekerlekler olmadan olmaz. O yüzden denge problemi yaşayacağınız 2 tekerleklilerden ziyade mutlaka 4 tekerlekli bir bavul tercih edin. Bu tekerlekler 360 derece dönebilen, hem ittirerek hem de çekebileceğiniz özelliklere sahip olmalı.

SİZİN TERCİHİNİZ HANGİSİ? KUMAŞ MI KABUK MU?

  • Dış materyalin özelliğine gelince kumaş mı yoksa sert kabuk mu olacağı size kalmış. Ancak her ikisinin de avantajı ve dezavantajlarının olduğunu söyleyelim. Mesela kumaş bavullar daha çabuk yıpranabiliyor, temizlenmesi sorun yaratabiliyor, delici darbe aldığında yırtılıp eşyaların zarar görmesine neden olabiliyor. E tabi bir de su ve nem geçirebiliyorlar. Kabuk modellerde ise ucuza alınmışsa kısa bir zaman sonra çatlama ve kırılma yaşanabiliyor.
  • Alacağınız bavulun çekçek yani kulp kısmının sağlamlığına dikkat edin. Hiçbirimiz ağzına kadar dolu olan bir bavulun elinde patlamasını istemez. Ayrıca çekçekin boyunuza uygun olup olmadığını da kontrol etmeyi unutmayın.
  • Fermuarlarının sağlam olmasına ve gizli fermuarlarla hacmi genişleyebilen bir bavul olduğuna dikkat edin. Bavul seçerken nelere dikkat edilmeli?
  • Ayrıca kilitli bir bavul alarak ya da daha sonradan alacağınız bir kilitle bavulunuzu ve seyahatinizi daha güvenli hale getirebilirsiniz.
  • Dış özelliklerinden iç özelliklere geldik. Kendiliğinden organizer yani bavul içi düzenleyicileri olan ürünler eşyalarınızın daha derli toplu ve bulunabilir olmasını kolaylaştıracaktır. Ama böyle bir bavul bulamazsanız üzülmeyin! E-ticaret sitelerinden, marketlerden ya da Instagram sayfalarından bu düzenleyicilere ulaşmak mümkün.
  • Şimdi geldik renk seçimine. Çoğumuz ve özellikle iş insanları olarak siyah ya da koyu renkli bavullar tercih etmekteyiz. Ancak bu seçim havalimanı ve otogarlarda bavulların karışmasına sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle bavulunuzu renkli tercih edebilir veya seyahat etiketleri kullanabilir ya da herhangi bir yerine sizin anlayabileceğiniz bir şey yerleştirebilirsiniz. Ama unutmayın ki valizden sarkan şeyler konveyör bantlarında / köşelerinde sıkışma yapıp hem valize hem de sisteme zarar verebilir.

Tüm bunlar tamamsa size en uygun bavulu buldunuz demektir. Almak için acele edin. (:

Bavulu aldınız ama şimdi de önünüzde gideceğiniz bir seyahat var. Peki bavul hazırlığı nasıl olmalı? O zaman sizi valiz hazırlama profesyoneli yapacak taktikleri, pratik önerileri ve önemli ipuçlarını içeren şu yazıma alayım: Pratik tatil bavulu hazırlamak için 20 tüyo


İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER YAZILARIM