Fuat Oktay’dan İstanbul Havalimanı açıklaması

Last Updated on 8 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Havalimanı’ndaki garanti ödemesine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, İstanbul Havalimanı’ndaki garanti ödemesine ilişkin “2020 yılında COVID – 19 salgını nedeniyle uçak seyahatleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azalmış olduğundan, ortalama yıllık kira bedelinin çok çok altında bir garanti ödemesi veya mahsuplaşması gündeme gelebilecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Kamu Özel İşbirliği modeliyle 3.5 yıl gibi rekor bir sürede tamamlanan İstanbul Havalimanı’nın üçte biri büyüklüğünde olmasına rağmen Berlin Yeni Havalimanı’nın ancak 14 yılda tamamlanabildiğine işaret ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Projede 2019 yılında garanti ödemesi yapılmamış, aksine, hasılat payı ve kira bedeli DHMİ’ye ödenmiştir. İşletme süresi boyunca tahsil edeceğimiz kiraların toplam değeri 22 milyar Euro’dur. 2020 yılında COVID-19 salgını nedeniyle uluslararası ve ulusal uçak seyahatleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de azalmış olduğundan, ortalama yıllık kira bedelinin çok çok altında bir garanti ödemesi veya mahsuplaşma gündeme gelebilecektir. Bu durum salgın dönemine özgü olup, hava trafiğinin normale dönmesiyle birlikte DHMİ, garanti ödemesi yapmayacağı gibi kira ile birlikte hasılat payı almaya da devam edecektir. İstanbul Havalimanı’nda salgın dönemi hariç hazinemizden herhangi bir ödeme yapılmaksızın devletimiz 10 milyar avro yatırım tutarına sahip bir havalimanına bedelsiz sahip olacak, üstüne 22 milyar avro gelir tahsil etmiş olacaktır.”