Turizm emekçisine kampanya

Last Updated on 18 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü

Pandemide zor zamanlar geçiren, Eskişehir hizmet sektörü çalışanları için  kamu kurumlarını bir araya getiren, Yeşil Parkalı Deniz’in hikayesi bu…

Pandemi döneminde işsiz kalan garson, komi, temizlik elemanı ve aşçı gibi turizm emekçileri için Eskişehir Belediyesi ile Valiliği tarafından Türkiye’ye örnek olacak “Bir Omuz da Sen Ver” kampanyası başlatıldı. Şu ana kadar 500 gıda kolisi ile turizm emekçilerinin elektrik ve doğalgaz faturalarının ödenmesi sağlandı.

Geçen sene “Konuk Pedal Projesi” ile şehir inovasyon ödülü alan Yeşil Parkalı Deniz, bu yıl, Sabancı Vakfı Fark Yaratanlar Programı’na kabul edildi. Ödül alınması durumunda alınacak olan hibe tutarı, turizm ve hizmet sektöründe çalışan ve şu an gerçekten zor durumda olan turizm emekçilerine bağışlanacak.

Bu kampanyayı neden ve ne zaman yapmaya karar verdiniz?
Pandemi ilk başladığında mart ayında işe koyulduk.

Süreç nasıl işledi?
Sürecin daha da kötü bir hal alacağını ve bundan direkt turizm paydaşlarının etkileneceği düşüncesi ile ilk etapta; Ticaret Odası Başkanı Metin Güler’den ve şehrimizdeki değerli iş adamları ile görüştük. Ardından, zor durumda kalan arkadaşların hesap bilgilerini veya ödenemeyen faturalarını istedik ve bunları listeler halinde iş adamlarımıza bunları ilettik. Geçen ay başlayan ikinci dalga ile restoran, cafe, bar, lokanta, otel gibi işletmelerinin kapanmasının ardından işletme sahiplerini tek tek ziyaret ettik. Bu dönemde işsiz kalan, veya zor durumda kalan personellerinin isimlerini bize iletmelerini rica ettik. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nden Oğuzhan beyi aradık, durumu izah ettik. Kendileri ilk etapta hemen 200 gıda kolisi yönlendirdi. Sonra Sayın Vali Yardımcısı Alper Balcı ile görüştüm. Kolilerin dağıtılması aşamasında gıda almaya gelen turizm emekçilerinin bir listesini kendilerine de takdim ettim. Valilik bu süreçten olumsuz etkilenip zor durumda olan bu arkadaşların, elektrik ve doğalgaz faturaları ile ilgili aramalara başladı.

Elde edilen yardım/bağışlar kimlere dağıtıldı?
Eskişehir’de faaliyetini durdurmak veya kapatmak zorunda kalan otel, restoran, cafe vb. mekanlarda çalışan garson, komi, katçı, temizlik elemanı, aşçı meslek dallarında çalışan arkadaşlarımıza dağıtıldı.

Bu kampanyaya hangi kurum, kuruluşlar destek oldu?
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi
Eskişehir Valiliği
Eskişehir TURİZM BİRLİĞİ
CASSABA MODERN
METRO GROSS MARKET

Bu kampanya kapsamında söylemek istedikleriniz neler?
Biz bu kışı atlatacağız ama yediğimiz ayazı ve yanımızda olanları asla unutmayacağız.