EASA’dan 737 MAX açıklaması

Boeing 737 MAX 7

Last Updated on 21 Aralık 2020 by Turizm Günlüğü

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı’ndan yapılan açıklamada, uçağın tüm mekanizmalarının incelendiği belirtildi.

İki ölümcül kazaya karışan ve Mart 2019’da uçuşları durdurulan Boeing 737 MAX’e ABD ve Brezilya tarafından yeniden uçuş izni verildi.

Avrupa Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) da iki ülkenin uçuş kararının ardından uçağı incelemeye aldı.

EASA İcra Direktörü Patrick Ky, uçağı incelemelerinde ve imalatçı tarafından yapılan tasarım değişikliklerini analizlerinde “altına bakılmadık taş” bırakmadıklarını söyledi.

“TÜM MEKANİZMALARI İNCELEDİK”

Patrick Ky, “Daha ileri gittik ve uçağın tüm uçuş kontrollerini, tüm mekanizmalarını inceledik.” dedi.

Ky, amaçlarının bir kusura yol açabilecek herhangi bir şeye bakmak olduğunu söyledi.

Boeing 737 MAX uçaklarının yeniden uçuşlara başlayabilmesi için mevcut uçakların yeni bilgisayar yazılımıyla donatılması, kablolama ve kokpit aygıtlarının tekrar düzenlenmesi gerekiyor.

“ARTIK ÇOK GÜVENLİ”

Pilotların zorunlu eğitime tabi tutulması gerekirken, değişikliklerin doğru bir şekilde gerçekleştirildiğinden emin olmak için her uçağın test uçuşundan geçmesi şartı getirildi.

BBC News’in haberine göre, Ky söz konusu uçaklar için “Artık çok güvenli olduklarından eminiz. Kesin olan şey, bundan çıkarılan dersler olduğu ve bizim açımızdan yeni eylemleri tetikleyeceğidir” diye konuştu.

EASA İcra Direktörü, eskiden olduğundan çok daha kapsamlı bir şekilde kendi güvenlik değerlendirmelerini yapacaklarını sözlerine ekledi.