Güney Kore ile ilgili doğru bilinen yanlışlar

Güney Kore Bayrağı: Bayrağın dört köşesindeki üçlü çizgiler karşıtlık ve uyumu anlatır. Sol üst köşedeki üç kesiksiz çizgi cennet ve gökyüzünü, sağ üst köşedeki iki kesikli çizgi arasındaki kesiksiz çizgi suyu, sol alt köşedeki iki kesiksiz çizgi arasındaki kesikli çizgi ateşi, sağ alt köşedeki kesikli çizgiler ise yeryüzünü temsil eder.

Last Updated on 24 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik

Zengin kültürü, lezzetli yemekleri ve gelenekselliği ile Güney Kore, dünyanın diğer ülkelerinden oldukça farklı bir ülke. Peki Güney Kore ile ilgili neler biliyoruz? İnternetten edindiğimiz bu bilgiler ne kadar doğru? İşte Güney Kore hakkında doğru bildiğimiz yanlışları #TGilekeşfet ‘meye çıkıyoruz.

Yurt dışına seyahat etmeden önce gideceğimiz ülkede herhangi bir sorun yaşamamak adına o ülke hakkında ön araştırma yaparız. Ve içerisinde yaşadığımız bilgi çağında doğru enformasyona ulaşmak oldukça zor. Ben de bugünkü seyahat yazımda bu konuyla ilgili Güney Kore’ye gitmeyi düşünenler için önemli bir rehber hazırladım. İşte Güney Kore hakkında muhtemelen doğru bildiğiniz o yanlışlar:

Güney Kore / Daraengi Village
  • Kore mimarisi yüksek binalardan ve gökdelenlerden oluşur: Belki web ortamında kullanılan görsellerden kaynaklanıyordur fakat Güney Kore’de yer alan bütün binalar sanıldığının aksine gökdelen değil. Ülkede bir sürü tek ve iki katlı bina bulunuyor.
  • Kore yazısı zor ve karışıktır: Alfabe ve yazı stilleri Çincedeki gibi resim ve karışık şekillerden oluşmuyor. Oldukça kolay ve 24 harften oluşan bir alfabe sistemleri var. Ancak alfabede yer almayan ama insanların kullandığı harfleri de bulunuyor.
  • Köpek eti ve böcek yerler: Güney Kore halkının büyük çoğunluğu aslında sanıldığı gibi köpek eti çok tüketmiyor. 2018’de yapılan bir ankete göre Güney Korelilerin yüzde 70’i köpek eti yemiyor. Hatta köpek eti denemeyen genç Koreli sayısı da epey bir yüksek. Birçok markette bile köpek eti bulunmuyor. Ancak özel restoranlarda yer alıyor. Kore’de en yaygın popüler etler ise tavuk, dana ve domuz eti.

(Burada ‘yanlış ya da doğrudur’ şeklinde yapılan eleştiriler bence doğru değil. Kültürel farklılıklar ve geçmiş yıllardaki, asırlardaki geçim ve yaşam koşulları ülkelerin bu konudaki tercihlerini farklı etkilemiştir. Kuzu yiyen birisi köpek veya böcek yiyenleri eleştirmesi ne kadar doğrudur? Burada dikkat çeken detay insan ırkının köpek gibi evcil hayvanlarla olan yakınlığıdır. Mesela bir kaz eti yemek köpek eti kadar tuhaf gelmemektedir.)

Güney Kore yemeklerinden Baekkimchi
  • Tüm Kore yemekleri acıdır: Kore’nin yemek kültürü çok çeşitlidir. Tüm yemekleri acılı değildir. Bu konuda endişelenenler için acılı olmayan pek çok yiyecek seçeneği bulunmaktadır; Bulgogi (tatlı soya soslu), acısız Tteokbokki, beyaz Kimchi ve birçok sebzeli meze bunlardan bazılarıdır.
  • Kore’de savaş tehlikesi var: Teknik olarak savaş halinde olan Güney Kore’de yaklaşık 70 yıldır barış ortamı var. Kuzey Kore’nin siyasi rahatsızlıklarından dolayı ülke sınırında yaptığı tatbikatlar için yabancı medyalar tarafından yapılan “savaş başlıyor” haberleri bilgi kirliliğine yol açmaktadır.
  • Kore kültürü Çin ve Japonya kültürünün karışımıdır: Uzak Doğu ülkeleri ve milletleri aynı fiziksel ve kültürel özelliklere sahip olduğu düşünülüyor. Hatta Kore’nin Çin ve Japonya kültürlerinin karışımı zannediliyor. Fakat bu tamamen yanlış bir bilgi. Yakından baktığınızda ve tecrübe ettiğinizde; din, gelenek-görenek, yemek, kıyafet, fiziksel ve birçok durum açısından büyük farklılıkların olduğunu görebilirsiniz. Hepsi farklı ülkeler ve farklı milletler. Bizdeki Türk devletleri gibi düşünülmemelidir.
  • Korelilerin hepsi kısa boyludur: Asyalıların kısa boylu, küçük olduklarıyla ilgili yaygın bir klişe var. Ancak Kore ve Türkiye’nin ortalamasına bakıldığında boy ölçülerinin çok benzer olduğunu görebilirsiniz. Kore: Erkekler 175.5 / Kadınlar 163.2 Türkiye: Erkekler 176.5 / Kadınlar 163.5

Doğru bildiğimiz yanlışların doğrularını öğrendiysek sıra; yabancılar tarafından anlaşılması zor olan Güney Kore hakkındaki sıra dışı gerçeklerde!

İşte Güney Kore ile ilgili 9 ilginç gerçek

  1. Kore’de internet siteleri Explorer tarayıcısına göre tasarlanmışlardır ve diğer tarayıcılara göre Internet Explorer daha çok kullanılmaktadır. Kore‘de alışveriş yaparken ve banka işlemlerinizi hallederken sadece bu tarayıcıyı kullanmanız için bir kanun bile mevcuttur.
  2. Gyeongju’da yer alan 7. yüzyıla ait Cheomseongdae adındaki gözlemevi dünyanın ilk astronomik laboratuvarı olarak bilinmektedir.
  3. Kore’de sevgililer günü Valentine Day ve White Day olarak yılda iki kez kutlanmaktadır. Sevgililer Günü’nde kızlar, Beyaz Gün’de erkekler partnerlerine çikolata ve hediye alır.
  4. Kore’ye Noel zamanında gitmeyi düşünüyorsanız Noel Baba’yı mavi görürseniz şaşırmayın. Çünkü Kore’de Noeller kırmızı değil mavi renkle kutlanır.
  5. Seoul’da bulunan Incheon Havalimanı dünyanın en iyi havalimanı olarak bilinmektedir.
  6. Free Wifi denilince akla ilk gelen ülke olan Güney Kore’de internetiniz biterse dert etmeyin. Çünkü neredeyse her yerde free wifi bulunmakta. Ayrıca dünyanın en hızlı internet ağına sahip olduğunu da söyleyelim.
  7. Seoul’da yer alan The Lotte World dünyanın en büyük kapalı tema parkıdır.
  8. 1998 yılında yapılmış ve her yıl dünyanın her yanından milyonlarca ziyaretçiye ev sahipliği yapan ünlü Boryeong Çamur Festivali, Güney Kore’nin en çok önem verdiği festivallerden biridir.
  9. Kore’de iki elin kullanımı saygı ifadesi olarak algılandığı için selamlaşırken ya da sadece bardakla bir şey içerken bile iki elinizi kullanmanız önemlidir.

GÜNEY KORE İLE İLGİLİ ÖNCEKİ İÇERİKLER

Güney Kore filmleri ile Seul ve Busan’ı yeniden keşfetmek
Hayallerin ülkesi Güney Kore gezi rehberi
Mayıs ayında Güney Kore’ye gitmek için 10 neden!

Detaylı bilgi için: Kore Turizm Ofisi (KTO- ktoturkey.com)