Turizm çalışanları karikatürcülere konu oluyor

Turizm Sektöründe Çalışan Sayısında Son Durum

Last Updated on 2 Ağustos 2021 by Yaşar Çelik

Anatolia Turizm Akademisi tarafından Er Yatırım’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 13’üncü Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın teması belli oldu.

Her yıl turizmle ilgili bir tema belirlenerek düzenlenen yarışmada, tema anketinde bu yıl toplam 76 tema önerildi. İran’dan Ali Miraee’nin önerdiği “Turizm Çalışanları” teması, yarışma teması olarak kabul edildi. 2009 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışma, dünya genelinde alanındaki tek karikatür yarışması olarak biliniyor.

Anatolia Turizm Akademisi tarafından Er Yatırım’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 13’üncü Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın teması belli oldu. Her yıl turizmle ilgili bir tema belirlenerek düzenlenen yarışmada, tema anketinde bu yıl toplam 76 tema önerildi. İran’dan Ali Miraee’nin önerdiği “Turizm Çalışanları” teması, yarışma teması olarak kabul edildi. 2009 yılından bu yana her yıl geleneksel olarak düzenlenen yarışma, dünya genelinde alanındaki tek karikatür yarışması olarak biliniyor.

“Turizm çalışanları” dünyada ilk kez yarışma teması oldu

Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması 2014 yılından bu yana farklı alt temalar belirlenerek düzenleniyor. Bugüne kadar gerçekleştirilen yarışmalarda; “Her Şey Dahil Sistemi”, “Turizm ve Barış”, “Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi”, “Dünden Bugüne Tatiller”, “Seyahat Anıları”, “Havalimanı” ve “Covit’19 ve Turizm” temalarında binlerce karikatür çizildi.

Bu yıl 13’üncü Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’na karikatürcüler, “turizm sektörü çalışanları” olarak animasyon ve eğlence görevlileri, aşçı, aşçıbaşı, bagaj görevlisi, barmen, bellboy, bilet satış görevlileri, bulaşıkhane görevlileri, cankurtaran, çamaşırhane görevlileri, doorman, garson, havalimanı görevlileri, host-hostes, housekeeper, kasiyer, kat hizmetleri görevlisi, komi, kurvaziyer görevlileri, marina görevlileri, muhasebe görevlileri, mutfak görevlileri, müze ve örenyeri görevlileri, otel müdürü, resepsiyonist, restoran müdürü, rezervasyon görevlileri, seyahat acentası görevlileri, sivil havacılık kabin görevlileri, şoförler (otobüs, transfer aracı, vb.), teknik hizmetler görevlileri, turist rehberleri, uçak pilotları, yiyecek & içecek müdürü, vd. olmak üzere turizmle ilgili bütün alanlardaki çalışanları içeren karikatürleriyle yarışmaya katılacaklar.

Yarışmaya gençler de katılabiliyor

“Yetişkinler” ve “Gençler” olmak üzere iki kategoride düzenlenen yarışmada; 16 ve daha alt yaş grubundakiler “Gençler” kategorisine, 17 ve üst yaşlardaki karikatürcüler de “Yetişkinler” kategorisine eser gönderebiliyor. “Yetişkinler” kategorisinde birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödüllerine ek olarak, Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın başlatıcılarından Prof. Atila Özer adına da özel ödül veriliyor. “Gençler” kategorisinde ise birincilik, ikincilik ve üçüncülük olmak üzere üç ödül yer alıyor. Yarışmada dereceye girenlere para ödüllerinin yanı sıra tatil ödülleri de veriliyor.

“Turizm çalışanları” turizm sektörünün en önemli aktörüdür

Yarışmanın ana sponsoru Er Yatırım Genel Müdürü Ferzan ÇELİKKANAT, Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın turizm sektörünün gündemini takip eden bir yarışma olarak dikkati çektiğini, bu bağlamda geçtiğimiz yıllarda “Her Şey Dahil Sistemi”, “Turizmin Geleceği, Geleceğin Turizmi” ve “Covit’19 ve Turizm” gibi sektörün gündeminden düşmeyen konuların yarışma teması olarak seçildiğini söyledi. ÇELİKKANAT, yarışmada bu yıl “turizm çalışanları”nın tema olarak seçilmesinin çok önemli olduğunu söyleyerek; turizm çalışanları turizm sektörünün en önemli ve vazgeçilmez aktörleri olduğunu vurguladı.

Yarışmanın koordinatörü Anatolia Turizm Akademisi Koordinötörü Prof. Dr. Nazmi KOZAK ise Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın on üç yıldır düzenlendiğini ve karikatür sanatı camiasında Türkiye’nin sanat yönüyle tanınmasına önemli katkılarda bulunduğunu söyledi. KOZAK, “Yarışmada turizm çalışanlarının dünyada ilk kez bir karikatür yarışmasında tema olarak seçilmesinin ve böyle bir yarışmanın da Türkiye’de düzenleniyor olması, önemlidir,” dedi.

Uluslararası Turizm Karikatürleri Yarışması’nın resmi internet sayfasına şu adresten erişilebilir: http://tourismcartoon.org