Bulgar mutfağını sevenler için en iyi Bulgaristan restoranları

Tom I Nezi / Bulgaria

Last Updated on 24 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik

Bulgaristan’ın en güzel yerlerinde konumlanmış gerek dekorasyonuyla gerek farklı lezzetleriyle birbirinden harika restoranları #TGilekeşfet ‘meye var mısınız? İşte eşsiz lezzetleri ile en iyi Bulgaristan restoranları…

Bulgaristan Turizm Bakanlığı’nın organizasyonuyla gittiğimiz Bulgaristan’ın yer yer modern ama çokça tarih kokan şehirleri ve bu şehirlerin cennet köşelerindeki bizi bizden alan otelleri hayranlığımızın sadece başlangıcıydı. (Önceki gezi rehberi yazılarımızı linkten okumayı unutmayın.) Hani derler ya ‘bir erkeğin kalbine giden yol midesinden geçer’ diye; işte bizdeki de o misal Bulgaristan, farklı lezzetleriyle kalbimize taht kurarak noktayı koydu.

#TGilekeşfet önerileri: Bulgaristan gezi rehberi: Soyfa, Borovest, Bansko, Velingrad, Filibe

 &  Bulgaristan’ın cennet köşelerindeki en iyi 5 otel

Servis teknikleri, misafire yaklaşım metotları ve yiyecek & içecek hizmetlerinin en temel kuralı olan ‘güler yüz’üne doyduğumuz bir servis deneyimi ile ülkenin en iyi restoranlarında ağırlandık. Tabii bize göre farklılıklar, bazı yerlerde eksiklikler olsa da bu küçük detaylar genel memnuniyetimizi değiştirmedi. Peki bu restoranlar hangileri mi? Hangi Bulgar lezzetiyle hangi gurme deneyimi yaşadık? İşte yanıtı:

SOFYA’DA BİR GÜZEL VİNTAGE RESTORAN

1) Shtastliveca Restaurant

Sofya’nın en ünlü caddesi Vitoşa’da konumlanan Shtastliveca Restaurant, vintage tarzıyla son derece şık olmanın ötesini, sunduğu çok katmanlı lezzetleriyle yukarıya taşıyor. Böylesine nezih bir ortamda deneyimlediğimiz; salata (Salatalar Bulgaristan’da her yerde soğuk başlangıcın vazgeçilmezi olarak sunuluyor ve kendilerine has lezzetlendirilmelerle dikkat çekiyor), kremalı püre yatağında piliç pane, çikolata soslu üstü baklava çıtırlı dondurma topları bize çok özel bir lezzet şöleni yaşattı. Öğle saatlerinin yoğunluğu içerisinde bile servis süresi açısından bizi memnun etmeyi başaran bu restoran şehir merkezi geziniz sonrası biraz soluklanmak için en iyi adres. Farklı ve leziz yemekleri denemek için öğle yemeğinde buraya tekrar gelmeyi unutmayın!

📍 Shtastlivetsa – Vitosha Bulvarı, Sofya 27 02 4411 155

ATEŞ VE DAVUL, KOR İLE DANS

2) Vodenitzata Restaurant

Pagan kökenli bir ritüel olan Nestinarka (Ateş Dansı) ile karşılandığımız; taş duvarları, kiremit çatılı verandaları, ahşap ve kırmızının iç içe geçtiği, Vitoşa Dağı’nda konumlanan otantik Vodenitzata Restaurant, eski Bulgar tariflerine göre hazırlanan leziz yemekler ve zamanı durduran özel folklor programıyla Bulgaristan’ın en özel restoranlarından biri olmayı başarıyor. Üç bölüme ayrılmış rahat salonu 200, bahçe 250 kişilik ve bir çocuk oyun alanına sahip olan Vodenitzata, Bulgar mutfağını mükemmel bir şekilde harmanlıyor. Menüsündeki, tarator, fasulye salatası, kyopoolu, yulaf lapası, karışık ızgara dahil olmak üzere çok sayıdaki geleneksel lezzeti sayısız yabancı misafirin damak zevkini tatmin etmek üzere hızlı bir servis gücüyle sunuyor. Burada geleneğin ruhunu iliklerinize kadar hissedeceksiniz. Ee, eski bir Bulgar atasözüne göre “Önemli olan masanın büyüklüğü değil, kalbidir” değil mi?

📍 Kv. Dragalevtsı, Vitosha Park, Sofya, Bulgaristan / +359 885 700 700

Pri Sote Traditional Restaurant

GÜZELLİĞİ DETAYLARINDA GİZLİ

3) Pri Sote Traditional Restaurant

Yemyeşil bir parkın ortasında yer alan, yemek masalarından mekanın geneline kadar ahşap dekorasyon stilini benimseyen, ayı, baykuş gibi hayvan figürlerinin olduğu oyulmuş ağaç gövdeleriyle dikkat çeken Pri Sote Traditional Restaurant, Rila ve Vitoşa dağları arasındaki Samokov kentinde konumlanıyor. Geleneksel Bulgar tarzındaki yemekleri ile ziyaret edenleri tekrar geri getirecek güçte olabilir. Olabilir diyorum çünkü iç açıcı ve çocuklu aileler için renkli bir restoran olduğunu düşündüğüm bu mekanda benim en beğendiğim tek şey meyveli limonatası oldu. Limonata dediğime bakmayın lezzet olarak bizim limonatalarımızdan çok farklı. Ve mutlaka karıştırmayı unutmayın. Yoksa alacağınız ilk tat acı olacaktır.

📍 82 143, 2000 Samokov, Bulgaristan

EN ÖZEL LEZZETLERİN, GÜLER YÜZLÜ HİZMETİN KRALI

4) Obetsanova Mehana

Ortamıyla, dekorasyonuyla, Türkçe konuşan mekan görevlisiyle (fotoğrafta baştan üçüncü), masaya koyulan her tabağın lezzetli oluşuyla gerçekten şahane bir meyhane burası. Özellikle Obetsanova Mehana‘ya girişimizde bizi karşılayan, ayrılışımızda dahi uğurlayan güler yüzlü personelin yüzümde oluşturduğu tebessüm, Bulgaristan’da gittiğimiz bu restoranlar arasında onları 1 numaraya taşıyan en önemli etken oluyor. (Uzun süreli seyahatlere çıkan ve yabancı dili olmayanlar, Türkçe konuşan yabancı insanlarla karşılaşmanın verdiği mutluluğun ne demek olduğunu anlayacaktır.) Tabii bu milli duygular içerisinde farklı bir ülkenin geleneksel lezzetlerini tatmak ise çok ayrı bir zevk. Ülkemizde hani yan masaya alevli meyve tabakları gönderilir ya aynı ona benzer, Bulgarlarda da ahşap sunumluğun içinde ana kahramanı geyik eti olan bir alevli ana yemek getiriliyor bize. İçinde löp etten tutun kasap sucuğuna kadar en özel lezzetler var. Ana yemekten önce getirilen mezeleri, karışık salata tabağını ve benim en çok beğendiğim meyve reçelli peynir panelerini mutlaka denemelisiniz. Yemek sonrası meyve reçelli yoğurtlu-dondurmalı tatlı ve kahve ile bu gurme deneyimini en leziz şekilde sonlandırabilirsiniz. Burası adeta bir folklor müzesinin içinde yemek yiyormuşsunuz gibi, ne eşsiz bir restoran!

📍 ploshtad “Vazrazhdane” 1 2770 Bansko Bulgaria / 087 855 5611

EN İYİYİ EN İYİDEN ÖĞRENİN

5) Tom I Nezi

Bir bölgenin kültürünü ve geleneklerini tanımanın yemeklerini tatmaktan daha iyi bir yolu var mı? Rodop geleneksel mutfağının evreninde bir yolculuğa hoş geldiniz! Taze mevsimlik ürünler, dikkatli menü güncellemeleri, özel şarap seçimi, tasarım stili, atmosfer ve hizmet. İşte tüm bunların birleşimi olan Tom I Nezi, Velingrad’ın en özel ve ödüllere doymayan bir restoranı. Tarladan, çiftlikten ve ormandan gelen en doğal lezzetleri orijinal tariflerle müşterilerine eşsiz bir deneyim olarak sunan bu restoranda benim tadına bayıldığım en güzel şey çıtır patates köfteleri oldu. (Dış şekli bizdeki kadınbudu köftesi gibi diyebiliriz.) Hele ki yanında verilen otlu yoğurtlu sosla birleşince ağzınızda bir lezzet patlaması yaşamamanız olası bile değil. Sonrasında gelen ceylan etli ana yemek ise et severlerin karşı koyamayacağı bir lezzet. Asla zaman bulamadığınız spesiyali denemeye hazır olun!

📍 Velingrad, 4600, Lenishta Str. / +359888 391 590

LÜKS VE ZARİF DETAYLARLA KENDİZİ ŞIMARTIN

6) Millenium

İç ve dış mekan olarak çok lüks ve zarif bir atmosfere sahip olan Millenium, kalabalık aile ve arkadaş grupları için ideal bir mekan. Oldukça keyifli bir ortam sunan bu restoranda da Bulgaristan’da gittiğimiz diğer mekanlardaki gibi yemeğimize salata ile başlayıp hiçbirimizin bitiremediği duble porsiyon ana et yemeği ile devam ettik. Tereyağlı kızartılmış ekmek dilimlerinin efsane olduğu bu leziz akşamı doyurucu büyüklükteki güzel bir tatlıyla bitirdik.

📍 “Saedinenie” 230, 4600 Tsentar, Velingrad, Bulgaristan

Hadjidraganovide Kashti restoranda ortaya karışık lezzetler…

ORTAYA Bİ’ KARIŞIK ALALIM

7) Hadjidraganovide Kashti

“Canlı halk müziği eşliğinde geleneksel bir akşam yemeği hiç fena olmaz” diyenlerdenseniz Hadjidraganovide Kashti‘ye hoş geldiniz. Kapısından içeriye girer girmez sıcak bir ortamla karşılaşacağınız bu restoranda özel bir mekanizmayla tavana tutturulmuş, zincirlerle askılanan bir tahta sunumlukta karışık bir başlangıç tabağı ile yemeğe başlayabilir ardından karışık et tabağı ile güne devam edebilirsiniz. Bizim de tam olarak bu şekilde lezzetlerini deneyimlediğimiz Hadjidraganovide Kashti’de yine aynı sunum mottosuyla bir tatlı tabağı da denedik. Benim favori ve değişmez lezzetim yine meyve reçelli yoğurttan ve hafif pasta diliminden yana oldu. Şimdi düşünüyorum da tam olarak Cem Yılmaz’ın ortaya karışık ‘little little into the middle‘ sipariş esprisinin vücut bulmuş halini yaşamışız fark etmeden. (:

📍 ul. “Kozloduy” 75, 1202 Sofia Center, Sofia, Bulgaristan

NOTLAR: “Lezzetler tamam da fiyatlardan haber ver” derseniz, organizasyon gezisi olduğu için fiyatlar bize yansıtılmadı fakat gittiğimiz her restoran ortalama ve ortalamanın biraz üstünde bir fiyat skalasına sahip. Servis süresi ise bazı istisnalar dışında gayet memnun edici. Çoğu mekanın personeli güler yüzlü. Corona önlemlerinin uygulanabilirliği de gayet yeterli. Mekanlar temiz ve kullanılan araç gereçler kaliteli.