Uçakla şehirler arası seyahatte aşısızlar için PCR zorunluluğu yeniden getirildi

Fransa'da Tatil Bölgelerinde Eris Varyantına Bağlı Kovid-19 Vaka Artışı Alarm Veriyor
Turizm Günlüğü'nün görsel partneri: Deposit Photos / Fransa'da Tatil Bölgelerinde Eris Varyantına Bağlı Kovid-19 Vaka Artışı Alarm Veriyor

Last Updated on 17 Ocak 2022 by Yaşar Çelik

Koronavirüs aşısı yaptırmayanlar için şehirler arası seyahatte PCR testi zorunluluğu Cumartesi kaldırılmıştı.

Uçakla şehirler arası seyahat edecek olan Koronavirüs aşısı yaptırmamış veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde Covid-19 geçirmemiş kişilerden PCR testi istenilmesine devam edilecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen genelgeye göre, aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerin, belirli alanlara girişlerinde veya toplu ulaşım araçlarıyla seyahatlerinde azami 48 saat öncesine ait negatif PCR testi ibrazına dair uygulama, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün yanlış anlaşılmaları gidermeye yönelik değerlendirmelerine uygun şekilde yeniden düzenlendi.

Genelgede, aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden, PCR testi istenecek ve istenmeyecek durumlar belirtildi.

Buna göre, huzurevi, bakımevi, sevgi evleri ile ceza ve tevkif evlerinin aşısız veya son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş çalışanları, belirlenen durumlarda ceza ve tevkif evlerindeki tutuklu ve hükümlüler, yurt dışına seyahat edecek kişiler (seyahat edilecek ülkenin belirlediği kurallar doğrultusunda) için PCR testi ile tarama yapılmasına devam edilecek.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün değerlendirmesi uyarınca uçakla şehirler arası seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişiler için de PCR testi uygulaması sürecek.

Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden, konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılacaklara, Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapmakta olan personele (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.), tüm kamu ve özel iş yerlerinde çalışanlar ile kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacaklara ise PCR testi ile tarama yapılmayacak.

CUMARTESİ ALINAN KARAR

Seyahat, toplu etkinlik, kamu ve özel işyerleri ile okullarda aşısız ve aşı süreci tamamlanmamış kişiler için getirilen negatif PCR testi zorunluluğu tamamen kaldırıldı. Fakat uçakla şehirler arası seyahatte PCR zorunluluğu pazar günü yeniden getirildi.

Koronavirüs tedbirleri kapsamında seyahat, sosyal etkinlik ve okullardaki aşıları tamamlanmamış yolculardan istenen PCR testi zorunluluğu kaldırıldı.

Sağlık Bakanlığı’nın aşısız ve aşı sürecini tamamlamayan kişilerin toplu alanlarda bulunması ve seyahat etmeleriyle ilgili genelgesi değişti.

Koronavirüs Bilim Kurulu’nun yeni tavsiye kararı doğrultusunda genelge yürürlükten kaldırıldı. 81 il valiliğine kararla ilgili yazı gönderildi.
Söz konusu yazıda şöyle denildi:

“Aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerden;
Uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatlerden önce,
– Konser, sinema ve tiyatro gibi etkinliklere katılmadan önce,
– Milli Eğitim Bakanlığı okullarında görev yapmakta olan personele (öğretmen, servis şoförü, temizlik personeli vb.),
– Tüm kamu ve özel işyerlerinde çalışanlara,
– Kamu ve özel kurumlar tarafından düzenlenen öğrenci kamplarına katılacak kişilere,

PCR testi ile tarama yapılmasına gerek olmadığının değerlendirildiği bildirilmiştir.

Türk Hava Yolları (THY), iç hat uçuşlarda PCR test zorunluluğunun kaldırıldığını duyurdu.

THY Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO’su Bilal Ekşi sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Yetkili makamlarımızın aldığı karar doğrultusunda tüm yolcularımızdan İÇ HAT uçuşlarında PCR TEST zorunluluğu kaldırılmıştır.

HES Kodunu ibraz yeterli olacaktır” ifadelerine yer verdi.

SON DAKİKA: Uçakla şehirler arası seyahatte PCR zorunluluğu yeniden getirildi

Pazar günü Valiliklere gönderilen genelgeye göre uçakla şehirler arası seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde Covid-19 geçirmemiş kişilerden PCR testi istenilmesine devam edilecek.

Uçakla şehirler arası seyahat edecek olan aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde Covid-19 geçirmemiş kişilerden PCR testi istenilmesine devam edilecek.

İçişleri Bakanlığı tarafından 81 ilin valiliklerine gönderilen genelgeye göre, aşısız veya aşı sürecini tamamlamayan ve son 180 gün içinde hastalığı geçirmemiş kişilerin, belirli alanlara girişlerinde veya toplu ulaşım araçlarıyla seyahatlerinde azami 48 saat öncesine ait negatif PCR testi ibrazına dair uygulama, Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğünün yanlış anlaşılmaları gidermeye yönelik değerlendirmelerine uygun şekilde yeniden düzenlendi.

TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Pezük: ‘Trenlerimizde seyahat için negatif PCR test zorunluluğu kaldırılmıştır’

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Hasan Pezük, YHT, anahat ve bölgesel trenlerde seyahat için negatif PCR test zorunluluğunun kaldırıldığını bildirdi.

“Salgına teslim olduk”

Vaka sayıları rekor kırarken, karantina süreleri 7 güne düşürüldü, tarama testleri kaldırdı ve seyahat, toplu etkinlik ile okullarda aşısızlar için getirilen negatif PCR testi zorunluluğu tamamen kalktı. Kararları değerlendiren TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten, “Günlük vakalar 100 bini aşabilir” derken, İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu da “Salgına teslim olduk” yorumunu yaptı.