Türkiye için “kırmızı bölge” uygulamasını gevşetti

Last Updated on 31 Ocak 2022 by Turizm Günlüğü

Bulgaristan, Türkiye’ye yönelik olarak “kırmızı bölge” uygulamasını gevşetti.

Bulgaristan Sağlık Bakanlığı, artan koronavirüs vakaları ve ülke genelinde aşılama oranının düşük olması nedeniyle “kırmızı bölge” kapsamına aldığı Türkiye’den yapılacak girişler için getirdiği PCR testi ve aşı sertifikası zorunluluğu uygulamasını gevşettiğini açıkladı.

1 Şubat’tan itibaren hayata geçirilecek karar kapsamında geçerli aşı sertifikası, hastalığın geçirildiğini kanıtlayan ya da negatif sonuçlu PCR testi belgelerinden birinin ibraz edilmesi Bulgaristan’a girişte yeterli olacak.

Türkiye, 17 Ocak’ta “kırmızı bölge” ülkeleri arasına alınmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Sofya Büyükelçiliği’nin resmi sosyal medya hesabından yapılan duyuruda Bulgaristan Sağlık Bakanlığı’nın 28 Ocak’taki genelgesi kaynak gösterildi.

Sofya Büyükelçiliği’nin konuya ilişkin yaptığı açıklama şu şekilde:

Saygıdeğer vatandaşlarımız,

  1. Bulgaristan Sağlık Bakanlığı dün (28 Ocak) yayınladığı genelgeyle, COVID-19 salgını kapsamında Bulgaristan’a giriş önlemlerini gevşettiğini açıklamıştır.
  2. Bulgaristan Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamanın gayrıresmi tercümesi son maddede sunulmaktadır. Genelgenin tam metin tercümesi ayrıca paylaşılacaktır.
  3. Türkiye “KIRMIZI” kategoride olup, 1 Şubat Salı günü hayata geçecek yeni uygulamaya göre, ülkemizden Bulgaristan’a yapılacak seyahatlerde; 

– geçerli aşı sertifikası VEYA

– hastalığın geçirildiğini kanıtlayan belge VEYA

– en fazla 72 saat önce yaptırılmış negatif PCR testi ya da en fazla 48 saat önce yaptırılmış negatif hızlı antijen testi sonucu ibraz edilmesi YETERLİ olacaktır.

  1. Bu belgelerden BİRİSİNİN ibraz edilmesinin ülkeye giriş için ŞART olduğunu hatırlatmak isteriz.
  2. Bu belgelerden birisini ibraz etmeden, karantinaya tabi olarak ülkeye giriş SADECE BULGARİSTAN VATANDAŞLARI VE OTURUM İZNİ SAHİPLERİ için mümkündür.
  3. Bulgaristan’ın kabul ettiği PCR ve ANTİJEN TESTleri ve AŞILAR’a dair listeler https://www.mh.government.bg/…/zapoved_vlizane_bg_28_01… linkindeki genelgenin 13. sayfasından itibaren sıralanmaktadır.
  4. Yeni genelgenin bir diğer yeniliği AŞI SERTİFİKASININ GEÇERLİLİK TARİHİNİ SON AŞIDAN 270. GÜNE KADAR olarak belirlemesidir.

Eğer iki dozluk aşı sertifikanızın geçerlilik süresi bittiyse, hastalığı geçirdiğinize dair belge veya PCR ya da Antijen testi ile de giriş yapabilirsiniz.

Tabiatiyle, hatırlatma dozu yaptırmış olanların bu sertifikasını ibraz edeceği varsayılmaktadır.

  1. Ülkemizin aşı sertifikaları Bulgaristan tarafından AB Aşı Sertifikasına eşdeğer sayılmaktadır.
  2. Bulgaristan Sağlık Bakanlığı Açıklaması:

“BULGARİSTAN’A GİRİŞ ÖNLEMLERİ GEVŞETİLİYOR”

1 Şubat (Salı) itibariyle, 14 günlük 100.000 nüfusta vaka sayısı 500 ila 5.000 arasında olan ülkeler artık “KIRMIZI” bölge olarak adlandırılacaktır.

Bu ülkelerden gelen kişiler aşı veya geçirilmiş hastalık veya yapılan test (PCR veya antijen testi) için geçerli AB dijital COVID sertifikası veya eşdeğerde / benzeri belgelerin ibraz edilmesiyle Bulgaristan’a kabul edilmektedir. Hatırlatalım ki, şu ana kadar bu vatandaşların aşı veya hastalık geçirme belgesinin yanı sıra negatif PCR testi sonucu da sunmaları gerekiyordu.

Bu belgelerin herhangi birini ibraz etmeyen Bulgaristan vatandaşları ve daimi, uzun süreli veya sınırsız süreli ikamet statüsündeki kişiler ile aile fertleri 10 günlük karantinaya alınırlar.

Karantina, Bulgaristan’a girdikten sonra 72 saatten önce olmamak üzere yapılan PCR veya antijen testin negatif sonucunu ibraz edilmesi durumda iptal edilebilir. Karantinanın antijen test sunucuyla kaldırılması imkanı da yeni bir uygulamadır ve vatandaşlara getirilen bir kolaylıktır.

“YEŞİL” ve “TURUNCU” bölgelerden gelen kişilere yönelik kurallar değişmeden kalmaktadır.

Ülkeler kategorileri listesine “KOYU KIRMIZI” bölge de eklenmiştir.

Bu bölge kategorisine 14 günlük vaka sayısı 100.000 nüfusta 5.000’den fazla olan ülkeler girmektedir. “Koyu kırmızı” bölgeden gelen kişilerin, Bulgaristan’a girişlerinden 72 saat öncesine kadar yapılan PCR testinin negatif sonucuyla birlikte dijital COVID aşısı belgesi, COVID geçirildiğine dair veya benzeri bir belge ibraz etmeleri halinde ülkemize girişlerine izin verilmektedir. Takviye (booster) doz aşısı için AB dijital COVID sertifikası veya benzeri bir belgeye sahip olanların negatif PCR test sonucu ibraz etmelerine gerek yoktur.

Bu belgelerden herhangi birini ibraz etmeyen Bulgaristan vatandaşları ve daimi, uzun süreli veya sınırsız süre ikamet statüsündeki kişiler ve aile fertleri 10 günlük karantinaya alınır. Ülkeye girişlerinde, belirtilen belgelerden sadece birini ibraz eden Bulgaristan vatandaşları ve daimi, uzun süreli veya sınırsız süreli ikamet statüsüne sahip kişiler ve aile fertleri, 10 günlük karantina altına alınırlar. Karantina, ülkeye girişinden sonra 72 saatten önce olmamak üzere yapılan PCR testinin negatif sonucunun ibraz edilmesiyle kaldırılabilir.

“Koyu kırmızı” bölgesi kapsamındaki ülkelerden gelen 12 ila 18 yaş arası çocuklar, geçerli bir AB dijital COVID test (muayene) sertifikası veya ülkeye girişten 72 saat öncesine kadar yapılan PCR negatif test sonucunu gösteren eşdeğerli veya benzeri bir belge ibraz etmeleri üzerine Bulgaristan’a kabul edilirler. Böyle bir belge ibraz edilmemesi durumunda, 10 günlük karantina altına alınırlar ki karantina ülkeye girişinden sonra 72 saatten önce olmamak üzere yapılan PCR testinin negatif sonucunun ibraz edilmesiyle kaldırılabilir.

1 Şubat’tan itibaren “koyu kırmızı” bölgeye İsrail, İsviçre, Belçika, Danimarka, Portekiz, Slovenya, Fransa ve bazı diğer ülkeler giriyor.

Sağlık Bakanlığı, 1 Şubat’tan itibaren Avrupa düzenlemelerine göre, tamamlanmış aşı dijital sertifikasının aşı döngüsünün bitiş tarihinden itibaren 270. güne kadar geçerli olduğunu hatırlatır. Süresi dolmuş sertifikalarla (yani aşı döngüsünün bitiminden bu yana 270 gün geçtiyse), kişiler diğer sertifikalardan biriyle – hastalığın geçirilmiş olduğunu, test veya üçüncü doz yapıldığını gösteren belgeyle seyahat edebilirler.

Ayrıca, COVID-19’a karşı üçüncü doz sertifikasına sahip tüm Bulgaristan vatandaşlarının, hangi renk bölgesine girdiği bakılmaksızın, dünyanın her ülkesinden Bulgaristan’a girebileceğine dikkat çekiyoruz.”

Saygıyla duyurulur,

T.C. Sofya Büyükelçiliği