Turizm sektörünü şekillendirecek seyahat trendleri

Kadınların Seyahat Tutkusu: Erkekleri Geride Bırakıyor!
Kadınların Seyahat Tutkusu: Erkekleri Geride Bırakıyor!

Last Updated on 31 Ocak 2022 by Yaşar Çelik

2022 yılı ve sonrasında dünyada turizm sektörünü şekillendirecek temel seyahat trendleri:

1. Teknoloji Destekli Seyahat

Teknolojinin seyahatteki rolünün 2022 ve sonrasında öneminin artmaya devam edeceği küçümsenemez. Pandeminin bir süre daha devam etmesi beklendiğinden dolayı, dijital aşı pasaportlarından gerçek zamanlı seyahat bildirimlerine kadar, teknoloji çözümleri halkı bilgilendirmede ve tüm seyahat kararlarında rehberlik sağlamada çok önemli bir rol oynayacak.

Ülkeler aşılı yolcuları tekrar karşılamaya başladıkça, test, karantina ve form gereksinimleri destinasyonlar arasında farklılık göstermeye devam edecek. Açık ve güncel uluslararası seyahat gereksinimlerinin yanı sıra seyahat koşullarının değişmesi durumunda zamanında güncellemeler sağlamak, seyahatleri boyunca yolcuları desteklemek için çok önemli olacaktır.

Ek olarak, temassız teknoloji, seyahat deneyimini kolaylaştırmaya devam edecek. Seyahat şirketleri, gezginleri güvende tutmak ve yardım & bilgilere anında erişim sağlamak için yenilikçi teknoloji çözümlerini benimsediler. Temassız check-in ve uçağa binme, uygulama üzerinden yemek veya hizmet siparişi verme veya WhatsApp veya sohbet aracılığıyla konsiyerj desteği, bir gezgin için ekstra rahatlık sağlayan çözümlerdir.

2. Kişiselleştirme ve Rehberlik her zamankinden daha önemli

Seyahat gereksinimlerine ek olarak, gezginler seyahatlerinin her yönü için uzman rehberliği isteyeceklerdir. Geçmiş yıllarda gezi planlaması inceleme siteleri veya web taraması yoluyla yapılmış olsa da, şimdi dikkate alınması gereken daha çok şey olduğu aşikardır. Birçok gezgin için günlük güzergahlar oluşturmak artık çok daha karmaşık ve bunaltıcı bir süreç haline gelmiştir.

Seyahat şirketleri bu ihtiyacı karşılamak için adım atabilir. Gezginler, turistik yerlere göre sağlık protokollerinden, kalabalıklardan nerede ve ne zaman kaçınacaklarına dair öngörülere kadar, seyahat planlamalarına daha fazla özen gösterecek ve seyahat ettikleri markalardan kişiselleştirilmiş destek bekleyeceklerdir.

Bir seyahat şirketi için bu durum, seyahat pazarlamasını ve dijital stratejileri yeniden düşünmek, hiper yerel destinasyon içeriğini uygulamalara, sosyal medyaya ve web sitelerine entegre etmek ve gezginleri & sevdiklerini güvende tutmak için güvenilir bilgiler sağlamak gibi görünebilir. Şirketler artık sadece A noktasından B noktasına bir bağlantı değil, yol boyunca bir bilgelik ve destek kaynağı haline gelmiştir.

3. 2022’de Tercih Edilen Planlar ve Deneyimler

Gezginler 2022’de seyahat etmeyi düşündükçe, seyahat deneyimlerini zenginleştirmek ilk düşündükleri şey haline gelmiştir. Birçok gezgin sevdikleriyle yeniden bağlantı kurmak istiyor ve harika açık havadaki tatiller hem dinlenme hem de sosyal mesafeli keşifler sağlıyor. Gezginler gizli, rüya gibi yerler, yürüyüş, fotoğrafçılık veya kano gibi doğa odaklı etkinlikler için fırsatlar arayacaklardır.

Konaklama söz konusu olduğunda ise temizlik ve güvenlik olmazsa olmazlardandır. Avrupa Seyahat Komisyonu’nun yakın tarihli araştırması, gelecek yıl seyahat etmeyi düşünen katılımcıların yarısından fazlasının kısa süreli kiralamalar ve diğer konaklama yerleri yerine otellerde veya bağımsız tatil köylerinde kalmayı tercih ettiğini ortaya koyuyor.
Güvenilir bir markanın gücü, temel sağlık önlemlerinin alınacağına dair güven sağlar. Bozulmamış doğa deneyimleriyle birleştiğinde, bu unsurlar yolcunun yolculuğuna ekstra bir destek katmasına sebep olur.

Bu hususlar akılda tutularak, oteller, tatil köyleri temizlik protokollerini, sağlıklı yaşam programlarını ve çevre dostu gezileri vurgulayarak 2022 gezgininin ilgisini çekebilir. Ayrıca, tatil evleri veya kabinler gibi tatil yeri dışındaki konaklamalara sahip otel markaları, ekstra alan ve mahremiyet sağlayan birimlerin yanı sıra, en sevdikleri tatil köyü markalarından beklenebilecek profesyonel temizlik ve misafir desteğine sahip olabilir.

4. Sürdürülebilirlik, 2022 ve sonrasında sürekli bir seyahat trendi haline gelecek

Sürdürülebilirlik, özellikle havayolu endüstrisinde, seyahatte sürekli bir trend olmuştur ve olmaya devam edecektir. Düşük karbonlu seyahati çevreleyen ve aşağıda daha ayrıntılı olarak görebileceğiniz turizm eğilimleri, gezginlerin kuruluşların çevresel girişimlerini yakından takip etmesiyle gelişmeye devam edecek gibi gözükmektedir.

Seyahat topluluğu ayrıca seyahat işletmelerinden sürdürülebilirlik girişimleri konusunda giderek daha fazla şeffaflık bekleyecektir. Uluslararası gezginler iklim krizinin daha fazla farkına vardıkça, kişinin ayak izini azaltma ve tatilden sorumlu bir şekilde keyif alma endişesi giderek artmaktadır.

Gelen bilgiler doğrultusunda; gezginlerin yaklaşık %70’i endüstrinin daha çevre dostu seyahat seçenekleri sunmasını beklemektedir.

Avrupalı gezginlerin %46’sı atık yönetimini en önemli çevre sorunu olarak görmektedir.
Avrupalı tüketicilerin %40’ı iklim değişikliğini azaltmaya yardımcı olmak için uçmayı bırakmayı ciddi bir şekilde düşünmektedir.

Dünyanın dört bir yanındaki ülkeler Paris Anlaşması taahhütlerini yerine getirmek için çalışırken ve bireysel şirketler kendi çevresel hedeflerini sunarken, gezginler sürdürülebilirlik ve inovasyona odaklanan organizasyonlar arayacaktır. Plastik içermeyen girişimlerden karbon emisyonlarını azaltmadaki ilerlemeye kadar, seyahat markaları tüm bu endişe noktalarında seyahat edenlerle bağlantı kurmalıdır.

5. Güvenlik ve sağlık odaklı önlemler hala önemli

Sağlığa ve zindeliğe öncelik vermenin & doğa ile bağlantı kurma özleminin yanı sıra, gezginler bu inançları paylaşan markalara yatırım yapmaya çalışacaklardır.

Araştırmalar, yemek yeme, perakende satış ve turistik destinasyonlarda sağlık odaklı önlemler uygulandığında gezginlerin kendilerini daha güvende hissettiklerini göstermeye devam ediyor, bu nedenle bu durum, 2022’de bir seyahat trendi olmaya devam edecektir. Seyahat şirketleri yalnızca kendi güvenlik girişimlerini değil, yerel halk sağlığı için ekstra yol kat eden turistik yerlerdir. Bu içerik yalnızca gezgin kitleyi bilgilendirmekle kalmaz, aynı zamanda ilham verir ve sevindirir.

6. ‘İşe Dönüş’ Seyahati

Son olarak, kurumsal seyahat trendlerine bir göz atalım. Kurumsal seyahat trendleri, endüstrinin havada kalan bir alanı ve büyük olasılıkla uluslararası ölçekte toparlanacak son sektörlerden biri olacaktır. İş seyahatine dönüş, aşı seviyeleri, sınır açıklıkları ve yeniden işlenmiş bütçe yapıları dahil olmak üzere birçok faktöre bağlı olacaktır. Birçok kuruluş uzaktan çalışmanın verimliliğini keşfettiğinden, kapsamlı kurumsal seyahatler pandemi öncesi yıllarda olduğu kadar yüksek bir öncelik olmayabilir.

Bu nedenle, etkinlikler devam etmeye başladığında daha fazla çevrimiçi eğitim ve web seminerleri, sanal veya karma konferanslar ve bölgesel seyahate vurgu görmeyi bekleyebiliriz. Ancak bu arada, iş seyahatini çevreleyen duyguyu not etmek önemlidir. Yakın tarihte yapılan araştırmalar, iş için seyahat edenlerin %75’inin bir kez daha iş için seyahat etme fikri konusunda heyecanlı veya kayıtsız olmadığını ortaya koymuştur. Bununla birlikte, seyahat şirketleri, iş seyahati hissini yeniden canlandırmak ve teşvik etmek için insiyatifleri ve kampanyaları başlatacaklardır.

Seyahat gereksinimleri ve temizlik protokolleri hakkında net ve kapsamlı mesajlaşmaya ek olarak, seyahat şirketleri kurumsal müşterilere empati ve destekle yaklaşmalıdır. Esnek iptaller, geniş ve özel business class koltukları ve uzaktan çalışma, otel paketleri gibi tekliflerin tümü, müşteri endişelerini gidermeye yardımcı olabilir.

Sonuç olarak, neredeyse iki yıllık belirsizlikten sonra, seyahatin geleceğinin nasıl göründüğü konusunda hala %100 net olamayız, ancak en azından ufukta daha fazla ışık görebiliriz. Seyahat gereksinimleri, sağlık ve temizlik protokolleri, güvenlik önlemleri ve sürdürülebilirlik 2022’de sürekli gündemde olmaya devam edecek konular olacaktır.

Gezginler uzun mesafeli seyahat ve tatiller hakkında yeniden hayal kurmaya başlayacak, ancak yine de dış mekan planlarına ve sosyal mesafeli destinasyonlara odaklanacaklardır.
İşin teknoloji tarafında, ‘temassız’ konsepti 2022 yılında aktif bir trend olacak ve seyahat şirketlerinin müşterilerine dijital ve yenilikçi deneyimler yoluyla yolculuklarında daha fazla rehberlik & kişiselleştirilmiş destek vermenin yollarını bulması gerekecektir. İş seyahatleri 2022’de yavaş yavaş geri dönecek, ancak tam bir iyileşme görmek için hala uzun bir yolun olduğu da göz ardı edilmemelidir. Çünkü uzaktan çalışma ve sanal toplantılar her geçen gün daha popüler gözükmektedir.

Önceki İçerikBakanlık 2021 yılı ziyaretçi rakamlarını açıkladı
Sonraki İçerikTur satışlarının yüzde 70’inden fazlası Türkiye’ye yönelik
Selçuk Kuttaş
1958 yılında doktor bir ailenin çocuğu olarak Burdur'da doğdu. Lise öğrenimini 1975 senesinde İzmir Özel Fatih Kolejinde tamamladıktan sonra, üniversite eğitiminin Ön Lisans kısmını Turizm ve Otel Operasyonları üzerine 1980 senesinde Londra'da bulunan Middlesex Üniversitesinde takdirname ile tamamladı. 1983 yılında ise yine aynı üniversitede Turizm ve Otel İşletmeciliği üzerine Lisans tahsilini başarı ile tamamladı.1983 senesinde Middlesex Üniversitesinde İşletme üzerine yüksek lisans diplomasına devam etti. 1986 yılında Türkiye'de Divan İstanbul oteli ile otelcilik sektörüne giriş yapan Selçuk KUTTAŞ, Hilton International Ankara, swisotel The Bosphorus Istanbul, Hyatt Regency Istanbul & Hyatt Regency Baku , Princess Otelleri ve diğer otel grupları ile çalıştıktan sonra 2012 senesinde, beş yıl görev yaptığı Dedeman Hotels & Resorts International'dan ''Otel Genel Müdürü'' ünvanı ile emekli oldu. Kariyeri boyunca Yeditepe Üniversitesi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul Ticaret Üniversitesi, Girne Amerikan Üniversitesi, Swissotel Eğitim Merkezi ve Vatel International Business School Tourism & Hotel Management'da tam zamanlı ve ders saati ücretli ''Öğretim Görevlisi'' olarak çalıştı. KUTTAŞ çok iyi derecede İngilizce ve orta seviyede Fransızca bilmektedir. İngiltere'de bulunan Otel İşletmeciliği Enstitüsünün (Institute of Hospitality) üst düzey üyesidir. Aynı zamanda merkezi Antalya'da bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneğinin de (POYD) üyesidir. Selçuk KUTTAŞ evli ve bir kız çocuğu sahibidir.