Uzmanlar otel zincirlerinin Rusya’dan ayrılmasını değerlendirdi

Last Updated on 14 Mart 2022 by Turizm Günlüğü

Uzmanlar, yabancı otel zincirlerinin Rusya’dan ayrılmasını değerlendirdi.

Rus resmi haber ajansı RIA Novosti’ye konuşan uzmanlar, konaklama sektöründe Rusya pazarından ayrılan uluslararası markaların otellerinin yüzde 99’unun Rusya’ya ait olduğu için ülkede faaliyet göstermeye devam edeceğini belirtti.

Son günlerde Novotel ve Ibis gibi otelleri çatısı altında bulunduran Accor otel zinciriyle birlikte Hilton ve Hyatt’ın yeni oteller açmayacağı ve Rus şirketleriyle tüm ortaklıklarını askıya alacağı açıklamalarını değerlendiren uzmanlar, ancak mevcut otellerin faaliyetlerini sürdüreceğini vurgularken; Rusya’da Radisson Hotel Group, Four Seasons Hotels, Rixos Hotels markalarının da faaliyetlerine devam ettiğinin altını çizdi.

“FELAKET DEĞİLDİR”

Ulusal Konaklama Endüstrisi Birliği Başkanı Aleksey Volkov konu hakkında yaptığı açıklamada, markaların piyasadan ayrılma kararlarına rağmen kural olarak otel tesislerinin yüzde 99’unun zaten Rus şirketlerine ait olduğunu belirterek, “Markaların ayrılması felaket değildir. Mevcut tesislerde görev yapan tüm ekipler aynı şekilde çalışmaya devam edecek” diye konuştu.

Rusya Restorancılar ve Otelciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Vadim Prasov, Rusya’daki yabancı otel markalarının büyük çoğunluğunun franchise altında faaliyet gösterdiğini doğrularken, hacimlerinin Rusya’daki toplam oda sayısının yaklaşık yüzde 3 ila 4’ü olduğunu sözlerine ekledi.

Uluslararası markaların ayrılmasının otelcilik sektörünün gelişmesini etkileyeceğini, ancak tamamlanmamış projelerin Rus yatırımcılar tarafından alınabileceğini belirten Prasov, “Hükümetin desteği, Rus yatırımcıların konsolidasyonu ve iş adamları için ek koşulların yaratılması ile bitmemiş otel projeleri yerli yönetime sahip şirketlerine devredilebilir ve Rus şirketleri tarafından Rus markaları altında çalışmaya başlayabilir” ifadelerini kullandı.

Gazetemru.com’un haberine göre Volkov; yabancı markaların ayrılmasının özellikle St. Petersburg ve Moskova gibi büyük şehirleri etkileyebileceğini belirterek, “Aynı zamanda Rusya’da Azimut Hotels ve Cosmos Hotel Group gibi markaları geliştirmek daha kolay olacak. Kendilerini kanıtlamak ve yapım aşamasında olan tesisleri almak için iyi bir şansları var” dedi.