Bu sezon Antalya’ya Rus turist gelmezse ne olur?

Antalya Havalimanı İlk 3 Ayda Kaç Yolcuya Hizmet Verdi?

Last Updated on 26 Mayıs 2022 by Yaşar Çelik

2019 yılında Ruslar seyahat için 36 milyar dolar harcarken, Ukrayna 8,5 milyar dolar harcadı. Bu iki ülke arasında aylardır devam eden savaş, Ukrayna’dan turist akışını tamamen, Rusya’dan da büyük ölçüde kısıtladı. Savaş devam ederse bunun dünya turizmine faturası 14 milyar dolar olacak. Peki bu sezon Antalya’ya Rus turist gelmezse ne olur?

Deneyimli turizmci Recep Yavuz, kendi blogunda paylaştığı “Ruslar Gelmezse Zor” başlıklı yazısında bu konuyu irdelemiş. Yavuz’a göre, Diğer pazarlar ne kadar iyi giderse gitsin, Rusların olmadığı Antalya eski günlerine dönemez. Görünen o ki bu yıl yaklaşık 6,5 milyonluk Rusya & Ukrayna potansiyelinin üçte ikisini kaybedeceğiz. Bu şartlarda Antalya’nın geçtiğimiz yılı (9 milyon) yakalaması başarı olur. Savaş olmasaydı 2019’u geçmek çok uzak ihtimal değildi.

İşte NBK Touristic Genel Müdürü Recep Yavuz’un “RUSLAR GELMEZSE ZOR” başlıklı yazısı…

Rusya ve Ukrayna Dünya turizminde % 3 lük bir paya sahipler. 2019 yılında Ruslar seyahat için 36 milyar dolar harcarken, Ukrayna 8,5 milyar dolar harcadı. Bu iki ülke arasında aylardır devam eden savaş, Ukrayna’dan turist akışını tamamen, Rusya’dan da büyük ölçüde kısıtladı. Savaş devam ederse bunun dünya turizmine faturası 14 milyar dolar olacak.

Yılda 25 milyon Turist alan Rusya, aynı zamanda yurt dışına en yoğun turist gönderen ülkelerden biri. Pandemi öncesindeki yıllarda, yılda yaklaşık 40 milyon Rus turist yurt dışı tatili gerçekleştiriyordu. Rus turist potansiyeli dünyadaki turizm dağılımını etkileyebilecek ve değiştirebilecek güce sahip. Bu yüzden önemsenerek incelenmesi gerekir.

Dünya genelinde en çok turist ihraç eden ülkelere pandemi öncesi verileri ile bir göz atalım:

EN ÇOK TURİST GÖNDEREN ÜLKELER MİLYON

Rusların yurt dışı tatil tercihleri 3 ana bölgeye gerçekleşiyor:

1. Yakın komşu ülkeler,
2. Kıbrıs, Türkiye, Mısır gibi güneşli Akdeniz ülkeleri,
3. Maldivler, Seyşeller, Sri Lanka, Tayland, Tanzanya gibi uzak destinasyonlar.

Rusların en çok ziyaret ettikleri ülkeler pandemi öncesi yoğunluk sırasına göre şöyleydi;

1. Azerbaycan
2. Moğolistan
3. Kazakistan
4. Kıbrıs
5. Gürcistan
6. Karadağ
7. Tacikistan
8. Türkiye
9. Estonya
10.Letonya
11. Finlandiya
12. Ukrayna
13. Belarus
14. Litvanya
15. Moldova

  • Türkiye, Rus turistler için %14 lük bir pay ile Akdeniz’de en önemli destinasyon.
  • Hem en iyiyi, hem kötüyü barındıran son 5 yılda Türkiye’ye ve Antalya’ya gelen Rus turist sayılarına bakalım:

5 yılda 20 milyon turist gönderen Rusya…

GELEN RUS TURİST ANTALYA TÜRKİYE

Pandemi ile geçen 2020-21 yılı da dahil olmak üzere ülkemize son 5 yılda 25 milyon civarında Rus turist gelirken bunun yaklaşık yüzde 80’i Antalya’ya geldi. Dolayısı ile Antalya için son 5 yılda 20 milyon turist gönderen Rusya, çok ama çok en önemli bir kaynak. Ancak, 2022 şubatında başlayan savaş ve daha sonra uygulanan yaptırımlarla turist akışının pandemi yılının bile çok altına inmesi Antalya’nın geçtiğimiz yıllardaki hızını önemli ölçüde yavaşlattı. Yılın ilk 4 ayında Antalya’ya gelen turist sayısı geçtiğimiz yılın aynı döneminin yarısı kadar ancak olabildi.

BU YIL 2 MİLYON RUS GELİR

Savaş ve yaptırımlarla karmakarışık bir düğüm haline gelen ‘uçuş yasağı’ konusu bir nebze olsun çözülürken, bu çözümün şimdilik geçtiğimiz yılın geliş sayılarını yakalaması zor görünüyor. En iyimserler bile ‘bu yıl ancak 2 milyon olur’ diye tahmin ediyorlar.

Pandemiden sonraki en düşük Rus turist gelişi bu yıl gerçekleşecek

Geçtiğimiz yıl 3,5 milyon, 2019 yılında 5,5 milyon Rus turist Antalya’ya gelmişti. Eğer bu tahmin gerçekleşirse 2016 yılındaki uçak krizi ve 2020 deki pandemiden sonraki en düşük Rus turist gelişi bu yıl gerçekleşecek. Antalya yaklaşık 3 milyon Rus, 1 milyon Ukraynalı turist kaybetmiş olacak.

Antalya’ya bu sene 2,5 milyon Alman turist gelebilir

ALMANYA ESKİ GÜNLERE DOĞRU

Doğu tarafımızda işler biraz can sıkıcıyken, Batıdan olumlu işaretler geliyor. Özellikle Almanya’dan gelişler tekrar eski günlerine dönme yolunda. Nisan ayındaki paskalya ile hareketlenen Almanya gelişleri düzenli bir şekilde artarak devam ediyor ve yurtdışından gelen sinyaller bunun aynı hızda devam edeceğine işaret ediyor. Şimdiden Almanya gelişleri 2019 yılına yaklaşmış gözüküyor. Hem iyimserler, hem karamsarlar Antalya’ya bu sene 2,5 milyon Alman turistin gelebileceğini öngörüyor. Bunun önemli bir kısmının Almanya’daki vatandaşlarımızla, o ülkedeki diğer ülke insanlarının olması yüksek ihtimal. Zira, Almanya’dan gelen uçaklarda en az 7-8 ülke vatandaşı oluyor.

Antalya’ya bu sene 1 milyon İngiliz turist gelebilir

İNGİLTERE

İngiltere 70 milyon turist ile dünyaya en çok turist gönderen 4. ülke. Geçtiğimiz yıl Türkiye’ye kırmızı kart göstererek, seyahati komple yasaklayan İngiltere, 2019 yılında 700 bini aşan kapasitesi ile yükselen bir kaynak olarak hayatımıza girmişti. Bu yıla hızlı başladı ve öyle devam ediyor. İlk dört ay sonunda son 3 yılın aynı döneminin toplamından fazla İngiliz turistin gelmesi de önemli bir sinyal. Haziran ile birlikte İngiliz yoğunluğunun artacağı bu sene 1 milyon civarına yaklaşabileceği epeydir dillerde.

BU SEZON NASIL GEÇECEK?

  • İlk dört aya bakıldığında Antalya 2019 dan sonraki en iyi dönemini yaşıyor. (Geçtiğimiz iki senede bu dönemde uçuş ya yasak ya da kısıtlı idi).
  • Kısıtlamalar, pandemi ve savaşın gölgesinde geçirdiğimiz bu dönem için bu sayılar tabii ki oldukça iyi .
  • Ancak bundan sonrası çok önemli, zira sezonun kaderini belirleyecek olan 5 aya doğru ilerlerken, özellikle savaştan kaynaklanan belirsizlikler hala devam ediyor.
  • Görünen o ki kısıtlı Rusya gelişleri ve hiç olmayan Ukrayna kaybını dahil edersek, sezonda diğer ülke gelişleri 5 milyonu ancak buluyor.
  • Diğer pazarlar ne kadar iyi giderse gitsin, Rusların olmadığı bir Antalya eski günlerine dönemiyor. Bardak ancak yarım doluyor, 600.000 yatak kapasitesini doldurmuyor.
  • Görünen o ki bu yıl yaklaşık 6,5 milyonluk Rusya & Ukrayna potansiyelinin üçte ikisini kaybedeceğiz.
  • Bu şartlarda Antalya’nın geçtiğimiz yılı (9 milyon) yakalaması başarı olur. Savaş olmasaydı 2019 u geçmek çok uzak ihtimal değildi.

NOT: Veriler, Dünya Turizm Örgütü, Kültür Turizm Bakanlığından alınmış olup küsuratlar kullanılmamıştır.