Davut Günaydın emanetçi mi?

Davut Günaydın
Davut Günaydın emanetçi mi?

Last Updated on 26 Eylül 2022 by Yaşar Çelik

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) 25. Dönem Genel Kurul hazırlığında. Genel Kurul sonrası yeni yönetim kurulu ve başkanın belli olacağı seçimler öncesi büyük bir kaos yaşanıyor. Başkan adayları ve ittifakları yine tartışmalı! 

TÜRSAB 25. Dönem Genel Kurulu’na ve yeni yönetim kurulunun seçileceği seçimlere 3 ay kala mevcut başkan Firuz Bağlıkaya’dan tüm rakiplerini sandıkta alt edecek bir hamle geldi. 24. Genel Kurul’daki rakibi ve 1.500 oy alan Davut Günaydın ile detayları açıklanmayan bir ittifaka gitti.

Yöntem açısından bakıldığında buna bir ittifak ya da güç birliği denir mi?

29 Ağustos 2022 Samsun

İttifaklar doğası geri güçlerin birleşiminden doğar ve ortak hedeflere doğru ilerler. Tekrar aday olduğunu açıklayan Firuz Bağlıkaya, Değişim Yeniden sloganıyla Samsun’dan yola çıktı. Bağlıkaya seçim startını Samsun’dan Davut Günaydın ile birlikte verdi ve yine birlikte tüm Türkiye’deki BTK’ların organize ettiği toplantılara katıldılar. Bu açıdan bakıldığında Davut Günaydın’ın “TÜRSAB Tek Yürek” seçim hareketinin bir yere konumlandırılmadığını görüyoruz. Yani pratikte en azından şimdilik bir ittifaktan söz etmek pek mümkün değil.

Firuz Bağlıkaya ve Davut Günaydın birlikteliği ne anlama geliyor?

Firuz Bağlıkaya ve Davut Günaydın’ın birlikte seçime girecekleri kesinleşti. 2023’de yapılacak milletvekili seçimlerinde, Firuz Bağlıkaya’nın milletvekili adayı olmak için hareket ettiği, kendisinin seçimden 3 ay önce istifa etmesi gerektiği için en güçlü rakibini yanına çekerek en azından sonraki TÜRSAB Seçimleri’nde başkan olarak girmeyi, kazanmayı ve milletvekili seçimlerinde iş birliği yapacağı partiye de güçlü girmeyi hedeflediği ortada.

Firuz Bağlıkaya, Davut Günaydın ile hareket ederek ne kazanacak?

Çok rahat kazanacağı bir seçime girecek ve kesin zafer ile seçimden çıkacaktır. Yıpranmadan ve muhtemelen rekor oyla kazanacağını son seçimi ile Bağlıkaya, TÜRSAB Başkanı olarak hangi partinin kapısını çalsa o kapılar sonuna kadar kendisine açılacaktır. TÜRSAB Seçimleri’nde harcayacağı kişisel bütçesini bu sayede milletvekili seçimlerinde harcayacaktır. Bunun yanı sıra, (bence en önemli kısmı bu) en güçlü başkanken kendi isteği ile görevinden istifa ederek seçim kaybetmeden başkanlığı Davut Günaydın’a bırakıp TÜRSAB tarihine geçecektir. Görünen o ki Firuz Bağlıkaya öyle bir seçim planını hazırlamış ki, her koşulda kendi kazanıyor.

Davut Günaydın, Firuz Bağlıkaya ile hareket ederek ne kazanacak?

Seçime girmeden başkanlık koltuğuna oturan ilk TÜRSAB başkanı olarak tarihe geçecek. Seçimin yıpratıcı atmosferinden o da uzak kalarak gücün ve enerjisini bölmeden, Firuz Bağlıkaya istifa edene kadar da başkan yardımcısı olarak görevine devam edecek.

Bu birliktelikten her koşulda en zararlı kim çıkacak? 

Davut Günaydın, bu birliktelikten her koşulda zararlı çıkacaktır. Seçim kaybettiği en büyük rakibine karşı seçim kazanmadan TÜRSAB koltuğuna oturduğu ya da ikinci başkan olduğu için değil sadece. Bu ittifak her zaman Günaydın’ın önüne getirilecektir. Şu anki ittifak nedenleri ne yazık ki 3 yıl sonra bir anlam ifade etmeyecek ve Günaydın o zaman “keşke” diyecek.

Davut Günaydın’a sorduk: Emanetçi misiniz?  

Davut Günaydın: Hayır. Değilim.

Aklımıza takılan bu soruyu ilk önce muhatabına sorduk. Davut Günaydın’a Firuz Bağlıkaya ile ittifaklarında bizim okumamızda “emanetçi” gibi durduğunu ilettik. Davut Bey, bu sorumuza şu cevabı verdi:

“Ben kesinlikle emanetçi değilim. Söz konusu iltihakın detaylarını ben size yakın zamanda özel bir röportajda açıklayacağım. Fakat şu an önceliğimiz seçim ittifakı değil TÜRSAB’a yönelik dernekleştirme çalışmalarının önüne geçmektir. TÜRSAB’a yönelik bazı adımlar atılmak isteniyor ve ben de bunun önüne güçlü bir şekilde geçmek için bu ittifak içeresinde yer almaya karar verdim. Tüm gayemiz ve amacımız TÜRSAB’ı güçlü bir şekilde yarınlara taşımaktır.”

Ali Bilir’in seçimlere girmesi bu dengeyi nasıl bozacak?

Bağlıkaya’nın her koşulda kazanacağı seçim planını bozacak bir hamle en yakınından geldi. 6 Eylül 2022’de TÜRSAB Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Ali Bilir, geçtiğimiz günlerde TÜRSAB Başkan adaylığını açıkladı.

TÜRSAB’ın 50. yılında, 50 yıllık hayat birikimiyle yeni bir başlangıç yapmak için TÜRSAB 25. dönem başkan adaylığını açıkladığını belirten Bilir, Bağlıkaya ve Günaydın birlikteliği için başkan adaylığını açıkladığı basın toplantısında şu ifadeleri kullandı:

“Bundan beş yıl önce mevcut başkanla yola çıktık. 23. Dönem Genel Kurulu’nda, 22. Dönem Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri Genel Kurula katılan üyeler tarafından ibra edilmedi. Aklanmadı.

Bugün gelinen noktada ise şu fotoğrafı görüyoruz; mevcut başkanın, 23. ve 24. dönemlerde karşısına aday olarak çıkan 22. Dönem yönetim kurulu üyeleri için “Aklan da gel aday ol”, “TÜRSAB’la yaptığın ticaretin hesabını ver”, “TÜRSAB’ı 150 milyon dolar borç batağına düşürdünüz”, “TÜRSAB’ın her şeyine haciz getirttiniz” dedikleriyle bugün Kasım ayı sonunda yapılacak olan 25. Dönem seçimlerine birlikte girme kararı alıp kol kola girmeleri beş yıl önce “Bize Değişim Gerek” bize diyenlerin yola çıkış ilkeleri ile ters düşen bir durumun fotoğrafıdır.

5 Eylül 2022 Davut Günaydın- Firuz Bağlıkaya

Bu fotoğraf bize gösteriyor ki sayın başkanın yoldan şaştığının ve ilkelerinden saptığının en büyük kanıtıdır.

Şimdi başkanın vermesi gereken cevaplar vardır. Başkanın cevap vermesini, açıklama yapmasını bekliyoruz / istiyoruz / talep ediyoruz.

Bugün başkanla birlikte kol kola giren acentalar tarafından aklanmayan eski yöneticilerin de cevap vermesini, açıklama yapmasını bekliyoruz. TÜRSAB üzerinden yaptıkları planların, hesapların neler olduğunu çok iyi biliyoruz.

SON SÖZ

Bu seçim ittifakı ile Başaran Ulusoy da aklanmış oldu

Bağlıkaya ve Günaydın birlikteliğinin bir diğer doğal sonucu da Başaran Ulusoy hakkındaki iddialarının artık bir öneminin kalmadığıdır. Önemli olan tek şey başkanlığa devam etmek için seçim kazanmaktır.

Daha önce söylediğimiz gibi Firuz Bağlıkaya en zor seçimine doğru gidiyor. Ali Bilir’in adaylığını açıklaması birçok dengeyi bozacak ve yeni dengeler ortaya çıkaracaktır.