İstanbul’un dijital seyir terası: İstanbul’u Seyret

Last Updated on 22 Kasım 2022 by Turizm Günlüğü

Oturduğunuz yerden karış karış İstanbul’u gezebilirsiniz desek inanır mısınız? Bizce inanmalısınız! Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından açılan “İstanbul’u Seyret” sayfası, tüm İstanbul’u önünüze seriyor.       dijital seyir terası

Web sitesiyle, sizi İstanbul’da keyifli bir gezintiye çıkarıyor. Site, İBB’nin Coğrafi Bilgi Sistemi Müdürlüğü tarafından hazırlandı. Çok yüksek çözünürlüklü fotoğraflar 360 derecelik gigapiksel kameralarla çekildi.

Aynı zamanda belediyenin İstanbul’un farklı noktalarında mevcut turizm kameraları da 360 derece fotoğraflar üzerinde gösteriliyor. Bunlara tıklayarak şehrin çeşitli noktalarını canlı olarak da izleyebilirsiniz.

İBB tarafından açılan sayfada 5 hizmet bulunuyor. Bunlar:

  • Turistik Kameralar
  • İstanbul Albümü
  • Panorama İstanbul
  • İstanbul Haritası
  • Zaman Makinesi

Turistik Kameralar

Turistik kameralar sayfası size İstanbul’un çeşitli köşelerini canlı canlı izleme fırsatı sunuyor. İstanbul’un en turistik yerlerini ve şehrin en güzel manzaralarını seçili yerlere yerleştirilen kameralar ile sokaklarda doyasıya dolaşabiliyorsunuz.

Ve çok hoşunuza gideceğini düşündüğümüz bir detay var. İstanbul’un en güzel yerlerini ve İstanbul’da gezilecek yerleri izlerken altında bulunan hikâyeleri okuyabilir hatta dinleyebilirsiniz.

Panorama İstanbul

Panoramada, Süleymaniye, Kuzguncuk, Çamlıca, Ataşehir, Emirgan, Galata, Eyüp ve Beylerbeyi dahil olmak üzere 28 mekanı ziyaret edebilirsiniz. Her ne kadar mobil cihazlar üzerinden de izlenebilse de, bir masaüstü veya dizüstü bilgisayar üzerinden siteyi kullanmak daha iyi bir deneyim elde etmeyi sağlıyor. Sayfanın sağ alt köşesine yerleştirilmiş açılır menüden şehrin farklı noktalarını seçebilirsiniz.

Ayrıca İstanbul tam 8 noktadan 360 derece izlenebiliyor. Bu noktalar; Süleymaniye, Kuzguncuk, Haydarpaşa, Mihrimah Sultan, Yavuz Selim, Galata, Çamlıca Kule ve Beyazıt Kule. Geri kalan noktaları seçtiğinizde aynı şekilde gezebilir, turizm kamerası butonuna bastığınızda canlı canlı izleyebilirsiniz.

Görüntüler o kadar net ki, yakınlaştırdığınız zaman bozulmuyor ve kendinizi orada gibi hissediyorsunuz. Bu kadar net izleyebilmenizin yanı sıra fotoğraf çekebilirsiniz desek? Bu keyifli geziden kareler yakalayabilirsiniz.

Ekranın alt kısmına yerleştirilmiş olan kamera simgesine tıklayarak ekranınızda olan görüntüyü kaydedebilirsiniz. 1:1, 3:4, 3:2 veya 16:9 gibi farklı formatlarda fotoğraflar çekmek mümkün. Çektiğiniz fotoğrafları sosyal medyada paylaşabilir veya e-posta üzerinden arkadaşlarınıza gönderebilirsiniz. Ekranın sol üst köşesinde ise İstanbul haritası var ve bu haritadan da hangi konumdaki fotoğrafa göz attığınızı görebilirsiniz.

Eğer ekranda herhangi bir dikkat dağıtıcı unsur istemezseniz, kamera simgesinin hemen altında yer alan bir çift göz simgesine tıklayarak bunları kaldırabilirsiniz. İBB Panorama web sitesi fare veya izleme dörtgeniyle rahat bir şekilde geziniliyor. Mac kullanıcıları Shift ve Control tuşlarını kullanarak yakınlaştırma ve uzaklaştırma yapabilirler.

Zaman Makinesi

Zaman Makinesi ismini verdiği dijital uygulaması ile İstanbul’un eski arşiv fotoğraflarına şehir haritası üzerinden erişebiliyorsunuz. Uygulama, kapsamlı bir şehir haritası üzerinde eski İstanbul fotoğraflarına lokasyon bazlı olarak erişebilmenizi sağlıyor. Kullanılan fotoğrafların çoğu Atatürk Kitaplığı arşivinden alınmış.

Sitede 1850 – 1955 yılları arasında çekilen tarihi fotoğrafları ve açıklamaları görebilirsiniz. Fotoğraflar, yaklaşık çekim yerlerine göre harita üzerinde bulunabiliyor. Dolayısıyla merak ettiğiniz bir konuma giderek bu konumda çekilen fotoğrafları görmeniz mümkün.

Yaklaşık çekim tarihleri verilen fotoğraflar altında fotoğraf hakkında bilgi, fotoğrafın nerede çekildiği ve bazı fotoğraflarda fotoğrafı çeken kişinin ismi yer alıyor. İnternet sitesinin sol üst kısmında yer alan kaydırma butonundan fotoğraflarını görmek istediğiniz yıl aralığını da seçebiliyorsunuz.