Evcil hayvanların kimliklendirilmesine ilişkin detaylar

Hayvan dostu oteller

Last Updated on 28 Aralık 2022 by Turizm Günlüğü

Tarım ve Orman Bakanlığı, 31 Aralık’ta sona erecek çip uygulamasıyla ilgili açıklama yayımladı. Buna göre evcil hayvanlarını terk eden kişilere yeni yıldan itibaren 6 bin 72 lira idari para cezası uygulanacak. Hayvanların yurt içi nakillerinde pasaportlarının bulundurulması zorunlu tutulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, sahipli hayvanların dijital kimliklendirilmesine yönelik merak edilen konulara açıklık getirdi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, ev hayvanı sahiplerinin, hayvanlarını, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelik” gereği 31 Aralık tarihine kadar kimliklendirmeleri ve Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) kayıt altına aldırmaları gerekiyor. Ev hayvanı sahipleri, 0-6 aylık hayvanlarını takip eden süreçte de kimliklendirebilecekler.

Yıl sonuna kadar kayıt işlemlerini yaptırmayanlara 3 bin 642 lira idari para cezası verilecek. Cezalar, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri ile doğa koruma ve milli parklar şube müdürlüklerince uygulanacak. 6 aylıktan büyük kedi, köpek ve gelincikler, il/ilçe tarım ve orman müdürlükleri tarafından idari para cezası uygulandıktan sonra mikroçiple kaydedilecek.

Ev hayvanı sahiplerinin yıl sonuna kadar il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerine “beyanname” ile müracaat etmeleri halinde mikroçip uygulaması ve kayıt işlemi takip eden süreçte herhangi bir cezai işlem uygulanmadan tamamlanabilecek.

Hayvan sahiplerince il/ilçe müdürlüklerinin yanı sıra serbest veteriner hekimlere de beyanname verilebilecek. Mikroçip takılmayan hayvanların tespiti, el terminalleriyle (mikroçip okuyucular) yapılacak. Mikroçip bulunmadığı tespit edilen ev hayvanları il/ilçe Tarım ve Orman müdürlüklerine bildirilecek.

Müdürlüklerce idaripara cezası uygulandıktan sonra hayvanlar mikroçiple kayıt altına alınacak.