TÜİK ocak ayı enflasyon verisini açıkladı

Last Updated on 4 Şubat 2023 by Turizm Günlüğü

TÜİK’e göre tüketici fiyatları ocakta aylık yüzde 6.65, yıllık yüzde 57.68 arttı. ENAG ise aylık enflasyonu yüzde 9.26, yıllık enflasyonu yüzde 121.62 açıkladı.

Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) her ay, kendi hesapladığı enflasyon oranıyla kamuoyunun karşısına çıkıyor. Açıklanan oranların TÜİK ile arasında büyük bir makas olması dikkat çekiyor.

TÜİK’e göre, ocak ayında yıllık enflasyon baz etkisiyle gerilerken, aylık enflasyon serisi ara vermedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ocak ayında tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 57,68 arttı. Aylık enflasyon ise yüzde 6,65 olarak açıklandı. Böylelikle aylık enflasyon serisi 49. aya çıktı. Aynı zamanda ocak ayında görülen aylık enflasyon son 9 ayın en yüksek enflasyonu oldu.

Artışın en yüksek olduğu ana grup: Sağlık

TÜFE’deki değişim bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57.68 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 72.45 olarak gerçekleşti.

Bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 24,24 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 77,22 ile sağlık oldu.

Ana harcama grupları itibarıyla 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre en az artış gösteren ana grup yüzde -1,53 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 18,35 ile sağlık oldu.

2023 yılı Ocak ayında, endekste kapsanan 143 temel başlıktan (Amaca Göre Bireysel Tüketim Sınıflaması-COICOP 5’li Düzey), 12 temel başlığın endeksinde düşüş gerçekleşirken, 2 temel başlığın endeksinde değişim olmadı. 129 temel başlığın endeksinde ise artış gerçekleşti.

Özel kapsamlı TÜFE göstergesi aylık yüzde 7.07

İşlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE’deki değişim, 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre yüzde 7.07, bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 7.07, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 57.05 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 63.81 olarak gerçekleşti.

Beklentiler tutmadı

Anadolu Ajansı anketinde ekonomistlerin beklentisi, aylık enflasyonun yüzde 3,66, yıllık enflasyonun yüzde 53,26 olacağı yönündeydi. TÜİK’in açıkladığı enflasyon, AA anketinin belirgin üzerinde oldu.

Reuters anketinde de ortalama beklenti aylık enflasyon için yüzde 3,8, yıllık enflasyon için de 53,5 olmuştu.

ENAG: Yıllık enflasyon yüzde 121

Bağımsız akademisyenlerin oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise ocak ayı için aylık enflasyonu yüzde 9.26, yıllık enflasyonu yüzde 121.62 olarak açıkladı.

İstanbul’da aylık enflasyon

İstanbul Ticaret Odası (İTO) ise ocak ayı için aylık enflasyonu yüzde 5.94, yıllık enflasyonu yüzde 79.68 açıklamıştı. Bu verilere göre ocak ayı itibariyle İstanbul’da aylık enflasyon serisi 43. aya yükseldi.

Gıda fiyatlarına ilişkin göstergelerde de yükseliş sürüyor

Türk-İş’in Ankara’daki gıda fiyatlarına ilişkin göstergelerinde de ocak ayı yükseliş ivmesine işaret etti.

Türk–İş gıda enflasyonu ocakta yeni üç haneye çıktı. Türk-İş tarafından hazırlanan Açlık ve Yoksulluk Sınırı Ocak 2023 araştırmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarındaki artış bir önceki aya göre yüzde 9.02 oranında gerçekleşti. (Kaynak: Cumhuriyet)