Deprem sonrasında Rusya’da rezervasyonlar ne durumda?

Deprem sonrasında Rusya’da rezervasyonlar
Pegas Touristik BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar

Last Updated on 3 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Pegas Touristik Rusya ve BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, 6 Şubat Depremi’nin turizm sektörüne yönelik yansımalarının boyutları hakkında değerlendirmelerde bulundu.  Deprem sonrasında Rusya’da rezervasyonlar

Pegas Touristik Rusya ve BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar, 6 Şubat Depremi’nden sonra Rusya pazarında rezervasyonların seyri, depremin turizm sektörüne yönelik yansımalarının boyutları ve bundan sonraki süreçte atılması gereken adımlar hakkında açıklamalarda bulundu.

“ULUSLARARASI ANLAMDA DOSTLUĞU VE YAKINLAŞMAYI PEKİŞTİRDİ”

İlk olarak, depremin turizm sektörüne yönelik yansımaları hakkında genel bir değerlendirmede bulunmasını istediğimiz Orhan Sancar, depremin uluslararası arenada ve dış politikaya yönelik yansımaları üzerinde durarak; “Ülkemizde yaşanan deprem felaketi, uluslararası anlamda diğer ülkeler ile dostluğu ve yakınlaşmayı pekiştirdi, ülkemiz ile ilgili daha önceden var olan ön yargılar giderildi” ifadelerini paylaştı.

“İPTAL ORANLARI %20 AMA DURGUNLUK %80 ORANINDA”

Rusya pazarı özelinde deprem sonrasında rezervasyon iptallerinin oranlarını ve yaz sezonuna yönelik rezervasyonların nasıl bir seyir izlediği sorduğumuz Orhan Sancar; şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye’nin yanında olmak ve desteklemek için birçok turist, tatillerini iptal etmedi ama genel anlamda yeni rezervasyonlarda dramatik bir durgunluk yaşanıyor. İptal oranları %20 ama durgunluk %80 aşağıya indi.

“MAYIS AYINDAN ÖNCE YENİ REZERVASYON HAREKETİNİN BAŞLAMASI ZOR GÖRÜNÜYOR”

Deprem algısının bitmesi ve alınan önlemlerin kısa sürede yerel ve uluslararası kamuoyuyla paylaşılması lazım. Mayıs ayından önce yeni rezervasyon hareketinin başlaması zor görünüyor.”

“ÜLKELER İLE OLUŞAN DOSTLUK HAVASI GELİŞTİRİLEREK, ÜLKE TANITIMINDA KULLANILMALIDIR”

“2023 turizm hedefleri doğrultusunda, bundan sonraki aşamada siyasilerin ve bürokratların nasıl bir yol izlemesi ve hangi adımları atması gerektiğine” yönelik sorumuza ise Pegas Touristik Rusya ve BDT Ülkeleri Koordinatörü Orhan Sancar; “Deprem felaketi ve Seçim süreci turizm tanıtım sürecini olumsuz etkileyebilir. TGA yönetiminin aynı disiplin ile tüm tanıtım organizasyonlarına ve fiziki fuarlara katılması gerekmektedir. Tüm ülkeler ile oluşan bu dostluk havası geliştirilerek, ülke tanıtımında kullanılmalıdır. TGA ve diğer STK’lar özel sektör ile kol kola ülkemizin dimdik ayakta olduğunu ve turizm bölgelerinde sıkıntı olmadığını anlatmalılar” yanıtını verdi.

“KÖTÜMSER DÜŞÜNCELERDEN KURTULMANIN YOLU, İLERİYE DÖNÜK OLUMLU KATKILAR SAĞLAMAKTIR”

Osman Sancar, turizm sektörü olarak yöneticilerden “Depremin olumsuzluklarından ve Seçim süreçlerinden bir an önce kurtulup, turizme yön ve destek vermelerini” talep ettiklerini belirtti.

Sancar, “Olumsuz ve kötümser düşüncelerden kurtulmanın yolu, ileriye dönük olumlu katkılar sağlamaktır. Hayat devam ediyor ve turizm en iyi moral kaynağıdır” ifadeleriyle değerlendirmelerini tamamladı.

—O—

“KÖTÜ GİDEN GİDİŞATI DURMA NOKTASINA GETİRDİ”

BDT ve Doğu Avrupa pazarında faaliyet gösteren tur operatörünün yönetiminde yer alan ve ismini vermek istemeyen bir yönetici ise, Depremin, bu sene BDT pazarında kötü giden gidişatı durma noktasına getirdiğini belirterek ve bu yılın performansını son dakika satışlarının belirleyeceğini” öne sürdü.  Deprem sonrasında Rusya’da rezervasyonlar

“2023 SEZONU, BDT PAZARINDA SON DAKİKA SATIŞLARI İLE BELİRLENİR”

İsmini vermek istemeyen üst düzey yöneticinin açıklamaları şu şekilde:

“Maalesef deprem, BDT pazarında kötü giden gidişatı durma noktasına getirdi. Toparlanmaya geçmek için zaman gerekir… Maalesef BDT pazarı bu sene, geçen seneki sezona göre daha belirsiz, 2023 sezonu son dakikaya kalacak. Ruble’nin seyri, hem uçak hem otel maliyetlerinin artması pazarı sıkıntılı bir sürece taşıyor. 2023 sezonu, BDT pazarında son dakika satışları ile belirlenir.