Yerli ve yabancı turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenler

Kadıköy'de Araç Kiralama
Kadıköy'de Araç Kiralama

Last Updated on 16 Nisan 2023 by Turizm Günlüğü

Yerli ve yabancı turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenleri avukatlara sorduk. Özellikle son yıllarda araç kiralama sektöründeki büyüme ile birlikte araç kiralama pazarına bir çok firma dahil oldu. Önerimiz hangi firma olursa olsun siz siz olun aracı ve evrakları iyice kontrol edip araç kiralamanızı yapın.

Türkiye’de 21 yaşını dolduran ve en az bir yıl önce ehliyet alan, geçerli bir kredi kartına sahip herkes araç kiralayabilir. Türkiye’de kısa süreli araç kiralaması yapacak turistler içinde benzer şatlar geçerlidir. Turistlerin araç kiralarken yanlarında bulundurması gereken evraklar şunlardır: Pasaport, ehliyet ve Türkiye’de geçerli olan bir kredi kartı.

İnternetten araç kiralamak, ofise giderek araç kiralamak gibi birçok seçenek üzerinden en uygun aracı bularak kiralamanızı yapabilirsiniz. Önerimiz satıcıların size anlattıklarından ziyade evrakları ve aracı teslim almadan önce iyice kontrol etmenizdir. Araç kiralama firmalarının ofislerinde çalışanlar satış odaklı hizmet sundukları için size ekstra hasar paketleri satmaya çalışacaklardır. Bu paketler içinden bizim önereceğimiz eğer bütçeniz varsa “mini hasar paketi” satın almanızdır. Mini hasar paketi satın alsanız bile büyük hasarlarda ya da kazalarda mutlaka polis çağırarak hasar tespit tutanağı tutturun.

Av. Hande Elverdi Şahin ve Av. Murat Şahin’den yerli ve yabancı turistlerin araç kiralama işlemlerine dair değerlendirmeler

turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenler
Turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenler

Bundan önceki yazılarımızda, Şahin & Partners’ın Kurucu Ortakları ve aynı zamanda dünyanın 70 ülkesinden aktif trafik alan Türkiye’nin en çok okunan gazetesi Turizm Günlüğü yazarlarından olan Av. Hande Elverdi Şahin ve Av. Murat Şahin ile otellerin hukuki ihtiyaçları ve sorunları ve otel çalışanlarının hakları üzerine konuşmuştuk.

Önceki yazılarımızın çok fazla ilgi görmesi nedeniyle; sizlerle turizm sektöründe araç kiralayan yerli ve yabancı turistler ile şirketlerin kısa dönem araç kiralama işlemleriyle ilgili üçüncü bir röportaj yapmanın katkı sağlayacağını düşündük.

Bir sonraki yazımızda ise, otellerin uzun dönem araç kiralama işlemleriyle ilgili dikkat etmesi gereken hususları değerlendirmek için sizlerden şimdiden söz alalım.

Turistler ile şirketlerin kısa dönem araç kiralama işlemleri nasıl yapılır?

Bu nedenle bu röportajımızda da; yerli ve yabancı turistler ile şirketlerin kısa dönem araç kiralama işlemleriyle ilgili haklarından bahsedeceğiz.

Ortak bir soru olarak ikinize de yöneltmek gerekirse; Av. Hande Hanım ve Av. Murat Bey, kısaca yerli ve yabancı turistlerin kısa dönem araç kiralama işlemlerinde dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?

Bu konuda, yerli ve yabancı turistlerin dikkat etmesi gereken en önemli husus araç kiralanan şirketin kurumsal bir kimliğinin olmasıdır. Kurumsal kimliğinin olmasından kastımız ise, araç kiralama süreçlerinde; aracın tesliminden iadesine kadar şirketlerin turistlere sunduğu hizmetlerle ilgili iş ve işlemlerin şeffaflığı ve hukuka uygunluğudur.

Ülkemizin şu an her noktasında, sayısı onlarca olan araç kiralama şirketi bulunmaktadır.

Bu şirketlerin çok büyük bir çoğunluğu filosundaki az sayıda araçla kiralama hizmeti vermektedir. Küçük bir kısmının ise filosunda binlerce araç bulunmakta olup bu şirketler ülkemizin neredeyse her noktasında binlerce araçlık organizasyonla şubeleşerek araç kiralama hizmeti vermektedir.

GÜVENDİĞİNİZ FİRMALARI TERCİH EDİN

Bizim öncelikli tavsiyemiz; gerek yerli gerek de yabancı turistlerin daha önce araç kiralama tecrübelerinin olmadığı ve tanımadığı şirketlerden kiralama yapmamalarıdır.

Turistlerin yalnızca şirket büyüklüğünü dikkate alarak bir şirketin kaliteli bir araç kiralama hizmeti verdiğine yönelik bir varsayımda bulunmasının da her zaman doğru bir sonuç vermeyeceğini ifade etmek isteriz. Bir şirketin araç filosundaki sayının düşük olması o şirketin kalitesiz bir hizmet sunduğunu göstermemektedir.

Nitekim, binlerce araçlık filolarıyla çok kaliteli bir araç kiralama deneyimi sunan şirketler olduğu gibi; düşük araç filolarıyla turistlere kötü bir araç kiralama deneyimi yaşatan şirketler de mevcuttur. Yine, binlerce araçlık filolarıyla yerli ve yabancı turistlere kötü bir araç kiralama deneyimi yaşatan şirketler olduğu gibi, bu şirketlerden çok daha düşük araç filolarıyla çok daha iyi bir araç kiralama deneyimi yaşatan şirketler de mevcuttur.

KİRALAMA SÜRECİNİN ŞEFFAF OLMASINA DİKKAT EDİN

Turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenler
Turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenler

O yüzden burada odaklanılması gereken en önemli husus; şirketlerin araç kiralama hizmetlerinde aracın teslim alınmasından aracın iadesine kadar geçen süreçteki iş ve işlemlerin şeffaf ve hukuka uygun olması bir şekilde belgelendirilebilmesidir.

Turistlerin araç kiralama kararı verdiklerinde dikkat edecekleri ilk husus; araç kira bedeli, kasko teminatı kapsamı, yakıt, trafik sigortası, cam, lastik hasarları vb. gibi hususların her birini göz önünde bulundurmalarıdır.

SÖZLEŞMEYİ İZMALAMADAN ÖNCE ÖZELLİKLE ARAÇIN HASARLI YERLERİNİ KONTROL EDİN

Bu hususlara dikkat ettikten sonra araç kiralama şirketiyle genelde sözlü kararlaştırdıkları; araç kira bedeli, kasko teminatı kapsamı, muafiyet bedelleri, trafik sigortası, cam, lastik hasarları vb. gibi şartların, yazılı araç kiralama sözleşmesinde yer alıp almadığını sözleşmeyi dikkatlice okuyarak kontrol etmesidir. Sözlü olarak kararlaştırdıkları şartlar yazılı sözleşmede bulunmuyorsa, sözlü olarak kararlaştırdıkları şartları mutlaka yazılı sözleşmeye yansıtmaları gerekmektedir.

BÜTÇENİZ VARSA EK SİGORTA PAKETİ SATIN ALIN

Hatta çoğu zaman birçok araç kiralama şirketi, kiralamanın bizce kira bedelinden dahi fazla öneme sahip kısmı olan, kasko ve trafik sigortası teminatları ile muafiyet bedelleri hususunda turistleri bilgilendirmemektedir.

Zira turistler, satış personelleriyle genellikle sağlıklı bir iletişim olmadan tabiri caizse üstünkörü kararlaştırdıkları şartların sözleşmeye farklı bir şekilde yansıması nedeniyle, araç kiralama hizmetinde bir problem yaşadıklarında (çoğunlukla kaza ve hasar durumları) yalnızca sözleşme hükümleri esas alındığı için hak kaybına uğrayabilmektedirler.

PERSONELİN GÖZÜNDEN KAÇABİLECEK HASARLAR İÇİN ARACI TESLİM ALIRKEN İYİCE KONTROL EDİN

Turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenler
Turistlerin araç kiralarken dikkat etmesi gerekenler

Ayrıca turistler aracı teslim alırken, aracın iç ve dışının detaylı bir şekilde mutlaka fotoğrafını çekmelidir. Bunun dışında, turist aracı teslim alırken aracın iç ve dışını detaylı bir şekilde kontrol etmeli ve bir hasar yahut deforme olmuş kumaş vb. herhangi bir sorun gördüğü takdirde bunu araç teslim tutanağında mutlaka belirtmeli, araç kilometresini doğru bir şekilde tespit edip araç teslim tutanağını imzalamalıdır. Turistler araç teslim tutanağı düzenlemeyen bir şirketten kiralama yapmamalıdır. Araç teslim tutanağını tuttuktan sonra da mutlaka tutanağın fotoğrafını çekmelerini tavsiye ediyoruz.

KAZA DURUMUNDA MUTLAKA TRAFİK KAZASI TESPİT TUTANAĞI TUTTURUN

Araçla ilgili, tek taraflı yahut iki taraflı herhangi bir kaza meydana geldiğinde; derhal araç kiralama şirketi bilgilendirilmeli, araçtaki hasarla ilgili detaylı fotoğraflar çekilmeli, yaralamalı yahut tek taraflı bir kaza ise mutlaka kolluk kuvveti haberdar edilerek kolluğa trafik kazası tespit tutanağı tanzim ettirilmelidir. Aksi takdirde, araç kiralama şirketleri bu hasarla ilgili zararlarını sigorta şirketinden tahsil edemeyecek olup kiralama yapan turistten bu zararlarını talep edebileceklerdir.

ARAÇI İADE EDERKEN MUTLAKA TUTANAĞI KONTROL EDİN

Araç iade edilirken de, yine turist tarafından mutlaka aracın detaylı fotoğrafları çekilmelidir. Araç iade edilirken de aracın iadesine ilişkin tutanak tutulmalı, bu tutanak tutulduktan sonra tutanağın da fotoğrafı mutlaka çekilmelidir.

Av. Hande Hanım ve Av. Murat Bey ile ilgili detaylı bilgiye de www.sahinpartners.com isimli web sitesinden ve info@sahinpartners.com adlı mail adresinden okuyucularımızın ulaşabileceğini de belirtmek isteriz.