Online Eğitimden Sonra Evde Eğitim mi Geliyor?

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Last Updated on 20 Mart 2023 by Turizm Günlüğü

Pandemi döneminde, online eğitim ile tanışmamız ve adapte olmamız bir hayli enteresan oldu. Evde olan çocukların, sınıf ortamlarına uzaktan bağlanmaları, ekran başında 30 dakikadan fazla tutmazken tüm derslerini ekrandan öğrenmeleri çağın deneyimiydi. Bizi online eğitimle tanıştırıp, buna alıştırdılar. Peki sırada ne var? Covid-19 sonrası gelecekte evde eğitim tercih edilecek mi? Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Türkiye’de henüz yasal değil, ama dünyada çığ gibi büyüyor. İşte “Evde Eğitim” nedir?

Ev Okulu

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Adı Homeschooling yani evde eğitim, geleneksel okul sistemi yerine, öğrencilerin evlerinde ya da başka bir yerde öğrenim görmeleri için bulunan bir eğitim yöntemi.

İlk kez duyduysanız ya da sadece duyduysanız işte size “Homeschooling” yani Evde Eğitim hakkında bilgiler.

Evde eğitimde adı üstünde okul yok ve tüm eğitim evden devam ediyor. Öğrenciler genellikle bir ebeveyn, özel öğretmen veya online kaynaklar tarafından eğitiliyor. Evde eğitim, birçok nedenden dolayı, birçok ülkede tercih ediliyor, örneğin çocuğun bitmeyen sağlık sorunları, ailenin sürekli seyahatleri olması. Bazıları akademik standartlardan memnun değil ve evde daha iyi bir iş çıkarabileceklerine inanıyor. Diğerleri çocukları için daha kişiselleştirilmiş bir eğitim planı istiyor.

Evde eğitimin, bireysel öğrenme stillerine uygun olarak öğrenmeyi sağladığını ve çeşitli konularda daha derinlemesine araştırmalar yapabilmelerine olanak tanıdığını düşünüyorlar. Amerika, Kanada, Fransa evde eğitimi tercih eden ülkelerin başında geliyor. Bazı ülkelerde yasal iken, bazı ülkelerde henüz yasal değil.

Henüz bize uzak olan bu kavramı sizin için yakından inceledik

Ebeveynler genellikle çocuklarının değerlerinin akranları tarafından tanımlanmasını veya çocuklarının sosyal alay veya zorbalıkla karşılaşmasını istemedikleri için evde eğitim vermeye karar verirler. Özel veya devlet okullarında, sınıf arkadaşları arasında “uyum sağlama” veya algılanan bir sosyal statü düzeyine ulaşma baskısı oldukça büyük olabilir.

Okula gitmemek mi?

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?.
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Bizim dönemimizin okula gitmemek en büyük suç sayılabilirdi. Okula gitmeyen çocuk, toplumdan dışlanır, tembel, düzene karşı gelen, asi muamelesi görürdü. Artık okula gitmemenin, ancak tabi ki evden eğitimin neredeyse meşrulaşacağı bir olgu ile karşı karşıya olabiliriz.

Evde eğitiminde tabi ki aile büyüklerinin sorumlulukları epey artıyor. Dersleri uygulamanız, okul gezileri düzenlemeniz, diğer ebeveynlerle etkinlikleri koordine etmeniz ve yerel ev okulu gerekliliklerine uyduğunuzdan emin olmanız gerekiyor. Bu sorumluluklar ebeveyn olarak normal rolünüze ekleniyor. Ayrıca evde eğitimin ek finansal maliyetlerine de siz sahip oluyorsunuz. Pek çok ücretsiz kaynak olmasına rağmen, ders kitapları, kitaplar, kağıtlar, sanat malzemeleri, bilgisayarlar, yazılımlar ve diğer evde eğitim araçları gibi evde eğitim malzemelerinin maliyeti çok da az olmuyor. Tabi, evde eğitimle ilgili mali maliyetleri en aza indirmenin de yolları var. Evde eğitimi tercih ediyorsanız, dikkatli bütçeleme ve zaman yönetimi becerileri çok önemli olacaktır.

Ayrıca çocuğunuz artık bir devlet okulu ortamında olmayacağı ve tüm öğrenme evde gerçekleşeceği için ailenin yaşam tarzı ve hızı değişecektir. Evde eğitime daha fazla zaman ayrılacağından, günlük işleriniz, doktor randevuları ve tipik ev rutinlerinin evde eğitim planınızla koordineli olarak planlanması gerekecektir.

Bir başka önemli değişiklikte, ebeveynler normalde çocuklarıyla çok fazla zaman geçirirken, evde eğitim gören ebeveynler çocuklarıyla daha fazla zaman geçiriyor. Evde eğitim için harcamanız gereken süre, birçok ebeveynin evde eğitim alıp almama kararını etkileyen önemli bir yaşam tarzı değişikliğidir. Ebeveynler için kendilerine zaman ayırmanın birçok yolu olsa da çocuklarınızla şu anda olduğundan daha fazla zaman geçireceğinizi kabul etmek önemlidir.

Ev Okulu Öğrencileri Sosyalleşmez mi?

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

İlk aklımıza gelen, evde eğitim uygulamasında sosyalleşmenin var olmadığı veya evde eğitim görenlerin tuhaf olduğu veya insanlarla nasıl etkileşim kuracaklarını bilmedikleri fikridir.

Gerçek şu ki, tıpkı normal okulların sosyalleşmesinin artıları ve eksileri olduğu gibi, ev okulu öğrencilerinin sosyal deneyiminin de artıları ve eksileri var. Deneyimler tüm çocuklar için farklılık gösterecektir, ancak evde eğitim ortamındaki sosyalleşmeyi karakterize etmenin en adil yolu, bunun farklı olduğunu bilmektir.

Evde eğitim görenler aslında daha fazla sosyalleşiyor. Aslında, kişiselleştirilmiş öğrenme ve ev okulu müfredatının doğası, dünyayı daha fazla keşfetme odaklı.

Öğrenme, bir sınıftan daha fazla yerde gerçekleşir. Bütçe kısıtlamaları, devlet okulu öğrencilerinin yapabileceği saha gezilerinin sayısını sınırlarken, ev okulu öğrencileri rutin olarak müzeleri, parkları, bilim merkezlerini ve diğer yerleri ziyaret eder. Ev okulu öğrencileri ayrıca günlerinin bir parçası olarak toplum hizmeti projelerine katılırlar. Her iki deneyim de yetişkinlerle ve diğer insanlarla sosyalleşmek için daha fazla fırsat yaratır.

Okul öğrencileri aynı yaştaki insanlarla gruplanma eğilimindeyken, evde eğitim gören öğrenciler genellikle daha genç ve daha yaşlı olan evde eğitim gören arkadaşlarla buluşur. Ev okulu öğrencileri küçük gruplar halinde canlı derslere katılabilir, öğrenme merkezlerinde kurs alabilir ve çevrimiçi öğrenme ve sohbet odalarına katılabilir. Sonuç, farklı yaşlardan insanlarla daha geniş bir sosyal deneyimler dizisidir.

Evde eğitim ayrıca, bir çocuğun yaş grubundaki çok sayıda çocukla daha az günlük etkileşim anlamına gelir. Ve evde eğitim gören öğrenciler, akranlarıyla organize sporlara ve etkinliklere katılarak her gün daha az zaman harcayabilirler.

Aslında, ortalama olarak, evde eğitim gören öğrenciler toplumlarına daha fazla katılırlar, daha az hareketsizdirler ve okul arkadaşlarına göre daha geniş bir yetişkin karışımıyla (özellikle profesyoneller) sosyalleşirler.

Esnek doğasının bir parçası olarak ve bire bir / kişiselleştirilmiş öğrenmeye odaklanması nedeniyle, evde eğitim daha fazla alan gezileri, gerçek hayat deneyimleri ve uygulamalı öğrenmeyi içerir. Spor söz konusu olduğunda, ev okulu öğrencileri genellikle topluluklarında sunulan eğlence liglerine veya evde okul spor derslerine katılırlar. Bazı öğrenciler, atletik veya sanatsal yetenekleri onları daha yüksek düzeyde spor ve faaliyetlerle meşgul ettiği için evde eğitim görürler.

Evde Eğitim Veren Ebeveynler Çalışmayan Annelerdir (ya da babalardır)

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Herhangi bir aile gibi, evde oturan ebeveynleri (anneler veya babalar) olan bazı ev okulu öğrencileri var, ancak birçoğunun her iki ebeveyni de çalışır veya tek ebeveynli haneleri vardır. Peki Nasıl yapıyorlar? Sıkı çalışma, iş birliği ve evde eğitim gören diğer ailelerin desteği sayesinde, iki gelire sahip olan ebeveynler evde eğitim almanın yollarını bulabilir. Evde eğitimin kişiselleştirilmiş ve esnek olduğunu unutmamak önemlidir, bu nedenle doğası gereği onu ailenizin ihtiyaçlarına mümkün olan en iyi şekilde uyacak şekilde şekillendirmek tercihe kalmış.

Tabii ki, eğitim özgürlüğü ile birlikte ek sorumluluklar gelir. Yukarıda belirtildiği gibi, ebeveynlerin artık öğretmen ve yönetici olmaları gerekmektedir. Her ebeveynin, çocuklarının sahip olabileceği en iyi öğretmen olabileceğine kesin olarak inansak da planlama ve çizelgelemenin ev okulu yapbozunun kritik parçaları olduğunu belirtmek önemlidir. Evde eğitim alıp almayacağınızı düşünürken bunu dikkate aldığınızdan emin olun.

Yalnızca ebeveynler değil, öğretmenler de bu sürecin bir parçasıdır.

Ev Okulu Öğrencileri Üniversiteye Gitmiyor mu?

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Gerçekte, evde eğitim görenlerin üniversiteye gitme olasılıkları, geleneksel olarak eğitim gören öğrencilere göre daha fazladır ve bir kez bu sisteme kaydolduktan sonra kalma ve mezun olma olasılıkları daha yüksektir. Evde eğitim gören bir öğrencinin genel not ortalamasını okul arkadaşlarına kıyasla ölçmek daha zor olsa da bu sistemdeki ülkelerde üniversiteler standart testlere ve genel not ortalamalarına daha az bakıyor ve bunun yerine bir öğrencinin yeterliliklerine bakıyor. Bu alanda evde eğitim görenlerin bariz bir avantajı var çünkü kolejler ve üniversitelerle paylaşacakları daha fazla deneyime sahipler.

Evde Eğitim Daha Fazla Eğitim Özgürlüğü Sağlar mı?

Evde eğitimin dikkate alınması gereken üçüncü yönü, kazanabileceğiniz akademik özgürlük ve bunun siz ve çocuğunuz üzerinde ne gibi bir etkisi olacağıdır.

Esneklik Fayda mı Zarar mı?

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Çocuğunuz bir konu veya belirli bir kavramla mücadele ediyorsa, onu atlamanıza ve devam etmenize gerek yoktur. Çünkü ortada bir sınav yoktur. Bunun yerine, materyalde ustalaşana kadar çocuğunuzla birlikte çalışabilirsiniz. Evde eğitim, öğrenmenin gerçekleştiğinden emin olmak için ihtiyacınız olan tüm zamanı ayırmanıza olanak tanır. Aynı şekilde, çocuğunuz devam etmeye hazırsa, gereksiz veya tekrarlayan derslerle zaman kaybetmenize gerek yoktur.

Bir sınıfta 20 veya daha fazla çocuğun bulunduğu bir devlet okulunda veya özel okulda, bir öğretmen herkesin öğrenme stiline ve hızına hitap etmelidir. Çoğunluk devam etmeye hazır olduğunda, diğer çocuklar geride kalır. Elbette, çocuğunuz diğer materyallere geçmeye hazırsa, genellikle yeterli sayıda öğrenci hazır olana kadar beklemesi gerekir. Her iki durumda da birçok çocuk genellikle sıkılmış, hüsrana uğramış veya her ikisini birden hissedebilir.

Ebeveynler ve çocuklar genellikle ev okulu müfredatının onları evden çıkıp gerçek dünyada bilim, sanat, matematik ve tarih hakkında bilgi edinmeye nasıl teşvik ettiğini anlatırlar. Bir şeyleri sınıfın dışında deneyimlemek genellikle daha ilgi çekicidir ve bilgi ve becerilerin daha iyi özümsenmesine yol açar.

Evde eğitim gören çocuklar daha mı mutlu?

Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?
Online eğitimden sonra evde eğitim mi geliyor?

Yeni Harvard Araştırması: Ev Okulu Öğrencileri Mutlu, Uyum Sağlamış ve Katılım Sağlamış Oldu. Evde eğitim gören çocuklar, birçok kategoride devlet okulları ve özel okullara devam eden çocuklardan daha başarılı oldu.

Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı merak ediyoruz.