Katar ekstrem spor tutkunları için neler vadediyor?

Katar ekstrem spor tutkunları için neler vadediyor?
Katar ekstrem spor tutkunları için neler vadediyor?

Last Updated on 15 Nisan 2023 by Turizm Günlüğü

Katar’ın insan bedeninin sınırlarını zorlamak, doğanın gücüne meydan okumak ya da sadece nefes kesen bir aksiyon görmek isteyen maceraperestler için ralliden kum tepelerinde bisiklet sürmeye kadar sunduğu birçok aktivite var. Katar ekstrem spor tutkunları için çok şey vaat ediyor.

Uluslararası Katar Rallisi, altı bölümden oluşan 2023 FIA Orta Doğu Ralli Şampiyonası’nın ikinci ayağı.

Euronews’te yer alan habere göre, Yerel organizatörler, halihazırda bölgenin önde gelen rallilerinden biri olduğunu söyledikleri ralliyi iyileştirmek için bu yıl pistte küçük ayarlamalar yaptıklarını ve rotayı daha kompakt hale getirdiklerini söylüyorlar.

Check out some pictures for the drivers arrival from the last stage “Umm Birka” of Qatar International Rally 2023
Check out some pictures for the drivers arrival from the last stage “Umm Birka” of Qatar International Rally 2023

Katar Motor ve Motosiklet Federasyonu Baş Kontrolörü Stanley Da Silva, Katar’ın arazisine ilişkin, “Arazi çoğunlukla, çakıl, kum, taş ve kayalık bölümlerin bir karışımı. Katar’da neyle karşılaşacağınızı asla bilemezsiniz.” değerlendirmesini yapıyor.

Üç gün süren bu meşakkatli etkinlikte sürücüler, teknisyenler ve araçlar zorlu sınavlardan geçiyor. Bu nedenle motor sporlarının düzenleyici kuruluşu Uluslararası Otomobil Federasyonu (FIA), tüm yarış etkinliklerinin güvenli ve sorumlu bir şekilde yapılmasını sağlıyor.

Da Silva, “Kontrolleri biz yapıyoruz ve arabaların hepsinin gerekli güvenlik testlerinden geçip geçmediğini denetlemek zorundayız. Ancak o zaman yarış için onay alabiliyorlar.” diyor.

Bu yıl Katar’da iki madalya elde eden profesyonel otomobil sporları takımı Spor Yarışları Teknolojileri’nin (SRT) takım teknisyeni Raivis Kucers, “Araç iyi ve parlak bir halde geri gelebileceği gibi birkaç parça halinde de gelebilir. Bunu göze almak zorundasınız.” şeklinde konuşuyor.

SRT’nin takım yöneticisi Arturs Priednieks, tarihi 1970’lere kadar uzanan Uluslararası Katar Rallisi’ne ilginin yıllar içinde arttığını gördü: “İlk yıl üç araba tedarik ettik. Geçen yıl dört araba ve bu yıl altı araba. Yani bu bölgede büyüyoruz ve bence Katar Motor Sporları Federasyonu bölgede spor ve ralliyi ön plana çıkararak harika bir iş yapıyor. Spor kesinlikle büyüyor.”

Katar etapları oldukça zorlu olduğunu belirten Priednieks, sözlerini “Arazi çok engebeli, bu yüzden araçları özel olarak hazırlamamız gerekiyor. Hızlılar, bazı yerler zorlayıcı. İlgi çekici bir ralli ama sürücülerin çok dikkatli olması ve araçların da çok iyi hazırlanması gerekiyor.” şeklinde sürdürüyor.

Uçurtma sörfü için ‘harika bir nokta’

Katar’ı çevreleyen denizler, uçurtma sörfü için ideal koşulları sağlıyor. Süratli rüzgarda deniz üzerinde sıçramak, bükülmek ve dönmek üzerine bu spor, korkaklara göre değil.

Bölgede, ralli gibi uçurtma sörfünün de popülaritesi son yıllarda hızla arttı. Saltykites uçurtma sörfü mağazasının CEO’su, uçurtma sörfü sporcusu ve antrenörü Raşid Elmansuri, Katar’ın uçurtma sörfü için harika bir yer olduğunu söylüyor: “Burası bir yarımada, dolayısıyla ülkeyi çevreleyen sular var. Farklı türde çeşitli noktalarımız var. Yeni başlayanlar için düz sularımız, dalga severler için dalgalı sularımız, ve büyük lagünlerimiz var. Burası uçurtma sörfü öğrenmek için harika bir nokta. Ayrıca güvenli de.”

Elmansuri, bu spora ilişkin, “Uçurtma sörfü ekstrem bir spor. Ama aynı zamanda sadece bir gezinti de olabilir. Bunu araba kullanmaya benzetebilirim. Drift yapmadan, aksiyonsuz, güvenli bir şekilde de sürebilirsiniz. Çılgınlık da yapabilirsiniz. Uçurtma sörfünde de böyle. Bu harika bir şey. Rüzgarın gücünü kullanarak suyun üstünde, yükseğe sıçrayarak, bazı numaralar yaparak doğanın tadını çıkarabilirsiniz. Uçurtma sörfü doğayla bütünleşmenize izin veren harika bir spor.” şeklinde konuşuyor.

Elmansuri, Fuveyrit Uçurtma Plajı’nda başlayan 2023 GKA Uçurtma Dünya Turu’nda Katar’ı temsil etti.

Euronews’e konuşan Elmansuri, dünya çapında birçok sporcunun arasında yarışma deneyiminin kendisine zirveyi hedeflemesi için ilham verdiğini söylüyor: “Ülkem adına katılmak ve bu yarışmaya katılan tek Katarlı olmak benim için gerçekten büyük bir zevkti. GKA Dünya Turu, dünya genelinde bütün şampiyonların katıldığı bir şampiyona. Harika bir deneyimdi. Dünya şampiyonlarından çok şey öğrendim. Bir gün onların seviyesine ulaşmak ve dünyada ilk sıralarda yer alan uçurtma sörfçülerinden biri olmak istiyorum.”

Al Adaid Desert Challenge

Dünya çapında dayanıklılık yarışlarının popülaritesi, son birkaç yılda giderek arttı. Katarlı organizatörler bu meydan okumayı bir adım ileri taşıdı.

Katar’daki Sealine çölü, ülkenin off-road bisiklet takvimindeki en meşakkatli etkinlik olan Al Adaid Desert Challenge’ın başlangıç noktası.

Katar Bisikletçileri (Qatar Cyclists) tarafından düzenlenen yarış, sekiz kum tepesi üzerinde, kum ve çakıl karışımı bir arazide ve Tabiat Ana’nın sunduğu her türlü hava koşullarında, 40 kilometrelik bir çöl sürüşü içeriyor.

Katılımcılar rotada bisiklet sürebilir, koşabilir ya da her ikisini birden yapabilir. Ve bunu yağmur çamur demeden yapmak ve kendi içlerindeki zihinsel savaşı kazanmaya çalışmak zorundalar. Zafer tatlı, büyük bir başarı elde etme duygusu da öyle.

Qatar Cyclists sporcusu ve antrenörü Hamad El Caidi, “Katar Devleti, bisiklet, yüzme, futbol ve diğerleri gibi tüm spor dallarında öne çıkıyor. Bu yarışmayı her milletten birçok insan için bir meydan okuma olarak düzenliyoruz. Dünyanın dört bir yanından insanların bu yarışa katıldığını, Katar arazisiyle tanıştığını veya Katar’ı bisikletle keşfettiğini görmek, organizatörler olarak bizim için harika bir duygu.” ifadelerini kullanıyor.

İki teker üzerinde ya da yayan, Al Adaid Desert Challenge hız kazanıyor ve artık üst düzey bir uluslararası yarış olmaya her zamankinden daha yakın.