Taksim’de bir tarih ve sanat üssü olarak Mısır Apartmanı

Mısır Apartmanı dış mimarisi. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Last Updated on 27 Mayıs 2023 by Turizm Günlüğü

Mimarisi, tarihi ve yaşanmışlıklarıyla Beyoğlu’nun simgelerinden biri olan Mısır Apartmanı, Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi ve keyifle gezebileceğiniz sanat galerileriyle sizi bekliyor.

Beyoğlu’ndaki İstiklal Caddesi’nde bulunan en meşhur binalardan biri de Mısır Apartmanı’dır. Uzun zamandır gezi listemde olan bu apartmana nihayet semtteki tarihi pasajları görmek için gittiğimde ziyaret edebildim. Hazır konusu açılmışken o yazımı da şuraya bırakayım: Hikayeleriyle Beyoğlu’nun 8 tarihi pasajı

Mısır Apartmanı’na girişler ücretsiz. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Mısır Apartmanı ne zaman ve nasıl inşa edildi?

İstiklal Caddesi ile Acara Sokağı’nın kesiştiği noktada yer alan Mısır Apartmanı, 1910 yılında, yıkılan Trocadero Tiyatrosu’nun yerine, Mısırlı Abbas Halim Paşa tarafından Ermeni asıllı mimar Hovsep Aznavuryan’a kışlık konak olarak yaptırıldı.

İstanbul’un ilk betonarme yapılarından biri olan Mısır Apartmanı, zarif dekoratif süslemelerin ön plana çıktığı, kıvrımların ve bitkisel desenlerin kullanıldığı Art Nouveau tarzına sahiptir. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Mısır Apartmanı’nın mimarisi

Bina o dönemde orijinal planı çerçevesinde 6 katlı olarak inşa edilir. Ancak Abbas Halim Paşa’nın ölümünün ardından yapı, varisleri tarafından katlara ayrılarak apartmana dönüştürülür. 1940 yılında da dönemin ünlü işadamlarından Hayri İpar’a satılarak binaya 2 kat daha eklenir. Yapılan değişiklikler arasında sonradan eklenen bir de asansör yer almaktadır.

Hayri İpar’ın Brezilya’ya yerleşmesiyle birlikte, bakımsız kalan binanın %70’i, 2000 yılında Koray Holding tarafından satın alınarak 5 yıl içerisinde bir restorasyon çalışması görür.

Okuma önerisi: İstiklal Caddesi’nin saklı kilisesi: Santa Maria Draperis

Tarihi Mısır Apartmanı’nın mimari üslubu. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Mısır Apartmanı’nda kimler yaşadı?

Dairelerinde pek çok önemli kişinin yaşadığı bilinen 100 yılı aşkın süredir ayakta olan apartmanda 1936 yılından ölümüne kadar Türk şair Mehmet Âkif Ersoy da yaşamıştır.

Bir diğer Türk şair Mithat Cemal Kuntay da burada yaşayan isimler arasındadır. Ayrıca Mustafa Kemal Atatürk’ün dişçisi Musevi asıllı Sami Günzberg’in muayenehanesinin de burada olduğu ve diş muayeneleri için Atatürk’ün de binaya geldiği bilinmektedir.

İsrail devlet görevlisi olan Reuven Shiloah da dikkat çeken isimler arasındadır. Apartmanda zamanla başlayan siyasi, Doğu ve İsrail sohbetleri; İsrail istihbarat örgütü MOSSAD’ın temellerinin bu binada atıldığı rivayetini doğurmuştur.

Apartmanın üçüncü katını 55 yıl boyunca ofis olarak kullanan Hüsamettin Cindoruk, sanat dünyasından Safiye Ayla, Emel Sayın ve Muazzez Abacı da binanın önemli misafirleri arasındadır.

Mısır Apartmanı’nda Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’ni ziyaret edebilirsiniz. Fotoğraf: Sahra Gülal / @fotokusagi

Mısır Apartmanı’nın içinde neler var?

Günümüzde apartmanın çeşitli katlarında 360 İstanbul restoran, sanat galerileri ve çalışma ofisleri bulunuyor.

Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi: Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından 2020 yılında apartmanın 4. katındaki 13 numaralı daire Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’ne dönüştürüldü. 12 Mart 2021 itibariyle ziyarete açılan hatıra evinde şairin hayatından kesitler öğrenebileceğiniz görsel ve dijital dinleti ve belgesel odaları bulunuyor. Ayrıca yazarın kişisel eşyalarını ve şiirlerinin ilk hallerini de görebilirsiniz.

Giriş ücretli mi?

Sadece binanın içini görmek isteyenler için Mısır Apartmanı’na girişler ücretsiz. Ancak bina içerisindeki bazı galeriler için giriş ücreti ödemeniz gerektiğini belirtelim. Mehmet Akif Ersoy Hatıra Evi’ni de ücretsiz bir şekilde gezebilirsiniz.