Rus turizmciler Türkiye’nin rekor düzeyde pahalanmasının nedenlerini açıkladı

Last Updated on 4 Ağustos 2023 by Turizm Günlüğü

Rus turizm uzmanlarının yaptıkları açıklamalara göre Türkiye ilk defa Rus vatandaşları için en pahalı tatil destinasyonlarından biri haline geldi. Bu bağlamda, Türkiye, Maldivler, Küba ve Sri Lanka’nın ardından listeye dâhil oldu.

Rusya Tur Operatörleri Birliği CEO’su Mayya Lomidze, Türkiye’nin ilk kez Rusya vatandaşları için en pahalı tatil ülkelerinden biri haline geldiğini söylerken, Rusya Turizm Acenteleri Birliği Başkanı Aleksan Mkrtçyan‘dan ise daha detaylı bir açıklama geldi.

Mkrtçyan, Türkiye’deki fiyat artışının çeşitli faktörlere dayandığını belirterek şunlara dikkat çekti: Akaryakıt fiyatlarındaki önemli artış, otellerin tüm yiyecek ve içeceklerini taşıma maliyetleri, kabaran faturalar ve aşırı sıcaklar nedeniyle artan elektrik tüketimi gibi sebepler, fiyat artışını tetikleyen faktörler arasında yer alıyor.

Günümüzde, Rusya’dan Türkiye’ye iki kişilik ortalama tur fiyatının 183-185 bin ruble civarında olduğu bildiriliyor.

Mkrtçyan, rubledeki sert düşüşün de fiyat artışına etki ettiğini şöyle vurguladı: “Dolar kuru geçen yıl 53-54 rubleyken, bu yıl 94 rubleye yükseldi. Türkiye’deki fiyat artışı nedeniyle birçok Rus turist, aşırı sıcaklardan dolayı turist sayısının az olduğu Birleşik Arap Emirliklerini tercih etmeye başladı. Ancak bu durum, BAE’deki Rus turist sayısının yüzde 30 artmasına yol açtı.”

Space Travel adlı tur operatörünün Genel Müdürü Artur Muradyan ise TL ve rubledeki değer kaybı ile birlikte, sezonluk fiyat artışı ve lojistik maliyetlerdeki yükselişin de tur fiyatlarının pahalanmasına neden olduğunu belirtti. Bu durum, Türkiye’nin Rus turistler için daha pahalı bir destinasyon haline gelmesine yol açtı.